Veřejné slyšení o UFO: Pentagon ukázal odtajněné záběry létajícího kulovitého objektu
RSS

Veřejné slyšení o UFO: Pentagon ukázal odtajněné záběry létajícího kulovitého objektu

Představitelé Pentagonu 17. května ukázali zákonodárcům dva videozáznamy neidentifikovaných leteckých úkazů (UAP), známých spíše jako UFO, při prvním otevřeném slyšení v Kongresu na toto téma od roku 1966. (Foto: Youtube / FoxNews)







Svědectví před podvýborem Sněmovny reprezentantů pro boj proti terorismu, kontrarozvědce a šíření zbraní hromadného ničení ukázala dvě videa natočená americkým vojenským personálem.



Zástupce ředitele námořní rozvědky Scott Bray vysvětluje video neidentifikovaného leteckého úkazu, když vypovídá před slyšením podvýboru sněmovního výboru pro zpravodajské služby v americkém Kapitolu ve Washingtonu 17. května 2022.





První video, které v roce 2021 natočil vojenský personál přes okno letounu amerického námořnictva, ukazuje bílý reflexní kulovitý objekt prolétající kolem letounu.



„Nemám vysvětlení, co je tento konkrétní objekt zač,“ řekl na slyšení Scott W. Bray, zástupce ředitele námořní rozvědky zapojený do UAP Task Force (UAPTF), orgánu Pentagonu odpovědného za vyšetřování UAP.



Druhý videozáznam, pořízený zrcadlovkou přes google s nočním viděním, ukazoval objekt trojúhelníkového tvaru, který se pohyboval po obloze a zároveň vyzařoval světlo. Tentokrát si je Bray „dostatečně jistý“, že tyto trojúhelníky byly drony létající v oblasti.





„Trojúhelníkový vzhled je výsledkem průchodu světla brýlemi nočního vidění a jeho následného zaznamenání zrcadlovkou,“ vysvětlil Bray.



Od příběhů o jaderných ICBM vyřazených z provozu během pozorování UFO až po záběry létajících objektů porušujících fyzikální zákony, představitelé Pentagonu sdělili zákonodárcům, že případy pozorování jsou „časté“ a „narůstají“, přesto nemohou nabídnout „pevné zá věry“ o jejich povaze nebo záměrech.



Slyšení se konalo necelý rok poté, co Úřad ředitele Národního zpravodajství (ODNI) vydal zprávu na toto téma – obecně známou jako zpráva Pentagonu o UAP -, v níž Pentagon identifikoval 144 pozorování UAP v letech 2004 až 2021, ale dokázal vysvětlit pouze jedno.



Bray uvedl, že „databáze UAP Task Force se od vydání předběžného hodnocení v červnu 2021 rozrostla na přibližně 400 zpráv“.



Bray poznamenal, že některá hlášení se týkala incidentů, kdy americká vojenská letadla zachytila radiofrekvenční (RF) energii z UAP, ale žádná z těchto detekcí nenaznačuje, že by byl a „mimozemského původu“. Ve zprávě z června 2021 se uvádí, že k těmto detekcím RF energie došlo v „malém počtu případů“.



Úředník se při slyšení nevyjádřil k tomu, zda některá ze zbývajících zpráv naznačuje důkazy mimozemského života.



Slyšení se skládalo z dopolední části přístupné veřejnosti a z uzavřeného zasedání začínajícího v poledne.



Obavy o národní bezpečnost



Úředníci, kteří se slyšení zúčastnili, uvedli, že UAPTF se začíná vážně zabývat potenciální hrozbou UAP pro národní bezpečnost USA a posuzuje povahu a záměry těchto jevů – většina z nich je pro současné americké zpravodajské služby nevysvětlitelná – a zkoumá, zda nepatří protivníkovi.



„Neidentifikované vzdušné jevy jsou potenciální hrozbou pro národní bezpečnost a je třeba s nimi tak zacházet,“ řekl předseda podvýboru, republikán André Carson (D-Ind.). „Když v našem vzdušném prostoru spatříme něco, čemu nerozumíme nebo co nedokážeme identifikovat, je úkolem těch, kterým jsme svěřili naši národní bezpečnost, aby to vyšetřili. A podat o tom zprávu.“



Reprezentant Mike Gallagher (R-Wis.) se zeptal na zprávu o incidentu na letecké základně Malmstrom v Montaně, v níž popsal, že „10 našich jaderných ICBM bylo vyřazeno z provozu“, zatímco „nad hlavou byla pozorována zářící červená koule“.



„Tyto údaje nejsou v držení pracovní skupiny UAP,“ odpověděl Bray a dodal, že slyšel „historky“, ale oficiální údaje neviděl.



Incidenty pozorování, které Pentagon zajímají nejvíce, jsou ty, které vykazují „letové charakteristiky nebo řízení signatury, které nedokážeme vysvětlit s údaji, které máme k dispozici,“ řekl Bray na otázku, zda ví o létajících objektech, které se zdánlivě pohybují bez viditelných pohonných prostředků a porušují stávající fyzikální principy.



„Řekl bych, že nevíme o žádném protivníkovi, který by se dokázal pohybovat objektem bez rozeznatelných pohonných prostředků,“ dodal.



Když představitelé Pentagonu prozradili, že Čína má samostatnou agenturu vyšetřující UAP a že dochází k „určitému“ sdílení zpravodajských informací mezi Spojenými státy a externími agenturami, republikán Brad Wenstrup (R-Ohio) nasadil varovný tón.



„Pokud [tyto technologie] vyvine protivník prostřednictvím nějaké průlomové technologie, mohou velmi narušit naše vojenské akce, nebo přinejmenším sloužit k jejich narušení,“ varoval Wenstrup. „Buďme opatrní, s kým sdílíme naše data, a nemusíme nutně věřit některým údajům, které můžeme získat od někoho jiného.“



Carson se navíc úředníků zeptal, zda mají procesy, které by prověřily, zda incidenty vyšetřované pracovní skupinou UAP byly utajovanými projekty vyvinutými americkou armádou.



„Jak vyplývá ze zprávy ODNI, jedním z možných vysvětlení UAP je, že odhalujeme americké letouny, ať už tajné letecké programy, nebo dokonce zkušební prototypy,“ řekl Carson. „Chci se ale ujistit, že se americká vláda nehoní za vlastním ocasem.“



Ronald S. Moultrie, náměstek ministra obrany pro zpravodajství a bezpečnost, odpověděl, že UAPTF má postup, jak spolupracovat s Pentagonem a dalšími americkými vládními agenturami, aby „dekonfliktovala“ svá vyšetřování s potenciálním testováním nových technologií.



Bray zdůraznil, že ne všechny informace shromážděné pracovní skupinou mohou být zveřejněny, protože metody a technologie, které americká armáda používá k odhalování a shromažďování údajů o UAP, by mohly být bezpečnostně citlivými informacemi.



„Nechceme, aby potenciální protivníci přesně věděli, co jsme schopni vidět nebo pochopit, nebo jak jsme dospěli k nějakému závěru,“ řekl Bray. „Proto musí být zveřejňování informací pečlivě zvažováno případ od případu.“



„Naším cílem je najít křehkou rovnováhu, která nám umožní udržet si důvěru veřejnosti a zároveň zachovat ty schopnosti, které jsou životně důležité pro podporu našeho vojenského personálu,“ vysvětlil Bray.



Programy UAP USA



V roce 2017 deník New York Times informoval o existenci programu Pentagonu na shromažďování údajů o vesmírných jevech, který byl fakticky součástí pozůstatků programu Advanced Aerospace Threat Identification Program za 22 milionů dolarů, jenž byl zahájen v roce 2007.



Ačkoli Pentagon ukončil financování tohoto programu v roce 2012, uvedl deník Times, některé jeho funkce, jako například shromažďování a vyšetřování případů pozorování vojenských UAP, zůstaly zachovány.



V červnu 2020 odhlasoval senát zpravodajské komunity, že nařídí řediteli Národního zpravodajství, aby po konzultaci s Pentagonem a dalšími příslušnými agenturami předložil zprávu s podrobnostmi o vyšetřování UAP.



Devítistránková zpráva (pdf) s názvem „Předběžné hodnocení: Unidentified Aerial Phenomena“, zveřejněná v červnu loňského roku, obsahovala ověření pravosti široce rozšířených videozáznamů a řídké podrobnosti o UAP. Zpráva zejména uvádí, že „neexistují žádné jasné náznaky, že by s UAP bylo spojeno nějaké mimozemské vysvětlení“.



Skupina UAPTF v současné době přechází na Skupinu pro identifikaci a synchronizaci vzdušných objektů (AOIMSG), která byla zřízena 23. listopadu 2021 a je řízena úřadem náměstka ministra obrany pro zpravodajství a bezpečnost.



„Tým dosáhl velkého pokroku, ale ve skutečnosti teprve vytváříme základy pro podrobnější analýzu, která teprve bude provedena,“ řekl Bray na úterním slyšení.



Zdroj: livescience.com
Článek Veřejné slyšení o UFO: Pentagon ukázal odtajněné záběry létajícího kulovitého objektu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden