Mazda 6 GL
RSS

Mazda 6 GL

Koncem roku 2020 jsem řešil výběr nového služebního povozu. Auto používám denně pro přesuny po Praze, ježdění do práce, nákupy, rodinné taxikaření a vůbec jako primární rodinné auto i pro delší víkendové přesuny.

Z toho plynou mé nároky na auto. Auto podle mě musí být také zábavné a vůbec sexy. To jaksi diskvalifikuje i všechny možné SUV, MPV, crossover atd. Líbí se mě auta klasické koncepce. Koukal jsem po něčem ve střední nižší či střední třídě, ale v hezké výbavě a motorizaci.
Ze střední nižší jsem přemýšlel jen nad tehdy novým Golfem 8, protože jsem měl už Golfa 7 a nebylo to špatné. Ale zpočátku byl opravu bídný výběr motorů a navíc VW tu osmičku opravdu doprasil. Neměl jsem moc dobré zkušenosti s elektronikou v sedmičce a v osmičce to bylo údajně ještě mnohem horší. Designově taky žádná sláva. Asi bych se nevydržel dívat na ten hnusný digitální přístrojový štít, co působí lacině jak něco z Aliexpressu za 30 USD. U jiných automobilek jsem nebyl schopný najít nic, co by se mě líbilo, bylo dostatečně velké a dalo se to koupit s nějakým zajímavějším motorem.
Ve střední třídě se mě pak do užšího výběru dostal Passat, Insignia, Levorg a Mazda6. Po nějaké době strávené rozvahou mě vykrystalizovala jako favorit Mazda  6. Roli v tom hrál asi jako u každého vzhled, motorizace, výbavy, cenník atd. Levorg i přes svoji zajímavou koncepci tehdy nabízel jen dvoulitr s 110 kW a moc se mě nelíbil. Passat zas nebyl konkurenceschopný v parametru motorizace-výbava/cena oproti Insignii a Mazdě 6. Nákup byl tehdy ztížený vzhledem k probíhající Covid hysterii a prodej aut probíhal jen online kvůli uzavřeným salonům. Absolvoval jsem tedy po domluvě s prodejcem jednu vysoce utajenou, ilegální až konspirační schůzku se zápůjčkou vozu na zkušební jízdu a bylo rozhodnuto.
Volba tedy padla na Mazdu 6 s atmosférickým dvou a půl litrem o výkonu 143kW. V provedení combi a výbavě Revolution Top. Docela brzo jsem začal litovat, že jsem nevzal sedan. Stejně vzadu vozím nad roletou vzduch. Mazda jako jiné asijské automobily nemá tak velkou možnost konfigurace vozu. Spousta výbavy je v základu a spousta další příjde s vyššími stupni výbavy. Není tedy moc třeba hledat v cenníku nějaké další příplatky. V Revolution Top mám vše co jsem v autě mít chtěl. Výbava je poměrně bohatá, ale na některé věci jako by se úplně zapomnělo. Někoho překvapí například absence elektrického ovládání pátých dveří, které nejde ani připlatit, nebo absence díry na lyže. Aktuálně mám najeto přes 60tkm, což je myslím už dostatečný část na sepsání postřehů.
Vnější design asi není třeba rozebírat. Co se interiéru týká, zpočátku mě přišel poněkud laciný například vzhled volantu, ale zvykl jsem si. Interiér jinak působí hodnotně. Sedačky jsou kožené, el. nastavitelné, vytápěné a s větráním kulek. Zadní sedačky jsou také vytápěné. Sesle jsou pohodlné a nebolí mě z nich záda ani po delší jízdě. Volant netopí celý, takže při větším ručkování se nevyhnete dotyku studených částí. Palubní deska je doplněná koženou (či spíš koženko) s prošitím. Vymoženost ve formě plastové imitace kůže a stehů do Mazdy ještě nedorazila. Co je příjemné, tak středový panel je v místech kde se ho dotýkáte nejenom obšitý kůží či koženkou, ale je navíc je pod tím vrstva polstrování, takže odložit si tam ruku je velmi pohodlné. Středový panel je poněkud masivní, loketní opěrka vzadu kratší a mezi loketní opěrkou a řadičkou je schránka ala chlebník. Pokud chcete za jízdy držet řadičku, tak ruka spočine spíš až na panelu před loketní operkou, protože na loketní opěrku loktem nedosáhnete. Můj 2.5l se nabízí jen s šestistupňovým hydrodynamickým automatem a tedy držet řadičku nemá smysl, ale moc si nedovedu představit, tak je to pohodlné s manuálem. Osobně mám ruku většinou odloženou na té polstrované hraně panelu.
Mazda6 v této výbavě má digitální přístrojový štít. Je to ovšem řešené dost decentně. Vlevo je klasický mechanický otáčkoměr. Vpravo je mechanický ukazatel paliva a teploměr. Prostřední budík je ve skutečnosti LCD display, který má ovšem skutečný rámeček a jeho grafika napodobuje mechanický ručičkový tachometr. Ten může ve středové části zobrazovat různá hlášení, palubní počítač atd. Například maximální povolení rychlost je pak na stupnici decentně vyznačená červenou čárkou u příslušné rychlosti a případně se od ní táhne decentní červené zvýraznění až k rafičce skutečné rychlosti, kdy se tím signalizuje o kolik překračujete rychlost. Nastavená rychlost adaptivního tempomatu se zobrazuje obdobně, jen zeleně. LCD přesahuje za rámeček tachometru a vedle něj je tedy ještě místo na digitální ukazatel stavu paliva s dojezdem a na ukazatel aktuální spotřeby s ryzkou naznačenou průměrnou spotřebou. Celkově se mě to řešení pro svou praktičnost a decentnost velice líbí. Dále je tu HUD, který promítá přímo na sklo. HUD zobrazuje tachometr, pokyny z navigace, nastavení adaptivního tempomatu a výstrahy z bočních čidel hlídající mrtvý úhel.
Infotainment je často probíraná věc. Je starý, ne moc rychlý, LCD nemá moc vysoké rozlišení, což je nejvíc vidět na obrazu z kamer. Ale hlavní věc je, že umí vše co potřebuju a funguje. Dotykový LCD funguje jen když auto stojí. Za jízdy ne. To ale vůbec nevadí. Ovládá se to otočným voličem na středovém panelu. Tím se dá točit, klikat do 4 směrů + dolů. Dále má okolo sebe 5 tlačítek pro nejpoužívanější funkce a ještě jeden otočný volič na hlasitost + klikem mute. Když si tam položím ruku, tak mám přesně všechna tlačítka a kolečka na dosah a po paměti mačkám co potřebuju. Je to skvěle vyřešené a dotykový LCD jsem nepoužil snad nikdy. USB pro Android auto (od roku tuším 2021 má Mazda 6 už i wireless androidauto) a pro nabíjení jsou pod loketkou, což není úplně ideální umístění. Zapojovat USB-A za jízdy kdesi za sebou je nadlidský úkon a schází mě někde nějaké vybrání, kudy by pak kabel šel ven. Nezbývá, než ho tam přiskřípnout. Vzadu jsou další USB porty ve sklápěcí středové loketce, kde najdete i zapínání topení pro zadní sedačky.
Z asistentů je tu asistent jízdy v pruzích, který mám nastavený na nejnižší agresivitu. Moje představa o ideální stopě často nekoreluje se značením na silnici. Funguje asi jako všude jinde, tj. na prd. Dokáže udržet auto v pruhu na nepříliš zahnuté silnici při rychlosti cca nad 70 km/h, ale až zachrápete v zatáčce, bude to zcela jistě k ničemu. Vyzdvihl bych fakt, že Mazda neprudí že máte dát ruce na volant, i když je tam normálně máte, jako to dělají jiná auta. Je tu asistent kolize vpředu, který snad do 30 km/h funguje na obrazu z kamery a pak na lidaru v předním nárazníku. Asistent není příliš přestrašení, ale nějakých výstrah při kličkování úzkou uličkou se samozřejmě dočkáte. Mělo by si to všímat i chodců, ale neměl jsem naštěstí možnost vyzkoušet. Je tu i asistent kolize při couvání a ten funguje na obrazu ze zadní kamery a skutečně vás nenechá nacouvat do auta za sebou. Adaptivní tempomat funguje dobře. Asi 2x se mě stalo, že při jízdě přes horizont nezareagoval včas na jiné auto za kopcem a reakci nechal až na protikolizní systém. Zastavit umí do nuly umí se i rozjet. Pokud se auta vpředu rozjedou do cca 2s od zastavení, tak se rozjede sám, jinak se musí ťuknout na plyn. Start-stop se aktivuje až při zastavení do nuly a navíc jen při stisknutí brzdy větší silou. Lze si to tedy regulovat. Stejně tak motor naskakuje už po povolení tlaku, takže si lze motor nahodit bez rozjezdu už na oranžové. Je tu 360° pohled, který funguje OK, když pomineme nižší rozlišení. Obraz z jednotlivých kamer by mohl být lépe sešitý. Dají se přepínat pohledy, takže při parkování si lze hodit pohled z bočních kamer a hezky si zajet k obrubníku. Upozornění na mrtvé úhly funguje spolehlivě, stejně tak upozornění na pohyb za autem při couvání. Systém pozná jdoucího chodce i jedoucí auto v dostatečném předstihu. Pokrývá úhel větší jak 90°, takže i při couvání z kolmého stání dostatečně včas signalizuje přijíždějící auto ulicí. LED matrix světlomety svítí hezky. Není třeba do jejich automaticky nijak zasahovat. Jen mě to příjde. Že jednotlivé segmenty pokrývají docela velký úhel, takže když přede mnou něco jede, tak rozhraní světlo/tma se drží docela daleko od tohoto auta. Ale nemám srovnání, protože jsem zatím auto s matrix světlama neměl. Automatika potřebuje úplnou tmu, takže dokud není po západu obloha úplně černá, zapínají se dálková dost neochotně.
Auto jezdí velice hezky. Motor není i přes svůj objem těžký, takže vůz netrpí na nedotáčivost. Zatáčí ochotně. Převodovka řadí hladce, ikdyž od faceliftu v roce 2018, kdy dostala více eko naladění někdy neochotně podřazuje. Za běžné jízdy má motor dost síly i na jízdu ve velmi nízkých otáčkách okolo 1200rpm, kdy není cítit že by mu to nějak vadilo. Snad jen když se při takové ustálené jízdě aktivuje jízda na dva válce, začne být motor jakoby neklidný. Když prudce přidáte plyn, zpravidla podřadí hned. Problém je, kdy přidáte málo a zjistíte, že výkon nestačí a auto nepodřazuje, přidáte ještě víc a nic, pak ještě víc a najednou zjistíte, že plyn už máte na podlaze a auto furt ne a ne podřadit. Samozřejmě se dá prošlápnout až na kickdown, ale to pak zase auto vystřelí jak potrefené. V režimu sport je vše v pořádku, ale je to atmosféra a vyšší otáčky okolo 3-4 tisíc už je slyšet a na trvalou jízdu je to travné. Osobně bych uvítal ještě jeden režim někde mezi tím normálním a tím sportovním. 19“ kola příjemně žehlí nerovnosti. Ovšem když projedete omylem nějakou větší díru, vydá podvozek ránu jak kdyby jste tam nechali půl disku. S autem je zábava jezdit a tak spotřebu po Praze mám okolo 10l. Když vyjedu ven, je to méně, řekněme pod 9l se i s těžší nohou dostanu. Motor má v otáčkách celkem příjemný sportovní zvuk.
Přesto že je auto příjemné na posez, svezení a ovládání, tak nějaké nedodělky se inženýrům povedly. Zarážející je, že s tím nic neudělali na autě, které vyrábí už deset let. Například výstražná hláška, že dochází voda v ostřikovačích se chová jak žárovička napojená na plovák. Hláška na digitálním přístrojovém štítu vyskakuje a sama mizí, jak lítá plováček v nádobce. Takže ji třeba odmáčknete, nebo sama zmizí a v další zatáčce vyskočí zpátky. Někdy je to tak otravné, že radši odstříkám trochu vody, aby byla hladina níž a hláška se po odmáčknutí už nevrátila. Přitom hláška o stavu paliva se chová normálně. Úplně stejně blbě se chová i hláška o nízkém stavu brzdící kapaliny, která navíc začne prudit už asi centimetr nad minimem. Nádobka brzdovky asi navíc není z největších, takže k většímu poklesu hladiny v ní dojde i při sjezdí destiček. Přední desky mě jen tak mimochodem vydrží dost málo. V podstatě při každém pravidelném servisu po 20tkm mě v servisu hlásí, že stav je okolo 30% a mění je, protože dalších 20k už nevydří. Že by nějaká měkká bezprašná směs? Cena desek s prací je 6k. Zadní desky už jsem taky měnil. Kotouče jsou maličko zvlněné. Možná jsou brzdy na můj vkus trochu poddimenzované a Mazda snad i dává někdy od roku 2018 o 2cm větší kotouče v průměru, ale asi by to i tak zasloužilo větší brzdy. Ale zase nejezdím úplně jako beránek a holt mám po Alfe 159 trochu jinou představu, jak mají vypadat brzdy. Zmatené jsou někdy i chybové hlášky auta. Zakrytý výhled čelní kamery za sklem systém celkem srozumitelně zahlásí tak, že je slabá viditelnost z auta a že některé systémy jsou dočasně nedostupné. Ale zadělané malé kamerky vpředu a vzadu už vyluzují nic neříkající hlášky, jako že je nefunkční asistent bdělosti řidiče, nebo crash asistent při couvání atd. Zmíněná nižší hladina brzdovky pak vyvolá celý balík chybových hlášek, jako obecná hláška závada brzd a několik chybových hlášek o nefunkčnosti různých asistentů souvisejících s brzdami.
Mazda jako by si úplně nerozuměla se zimou. Když jsem parkoval venku v počasí, kdy se střídal noční mráz s denními teplotami nad nulou, často jsem musel dveře při otvírání odtrhnout. Okénka jsem mohl otevřít až tak po půl hodině od nastartování, protože pravidelně přimrzala. Za předními koly se tvoří velké klíny sahající až na zem, kterými po nočním utuhnutí bouchám o zem při přejíždění nerovností a na liště pod zadním oknem se hromadí námraza tlustá tak, že plynové vzpěry neunesou víko kufru. Specialitou je pak Mazdí lakování, kdy je na vozu okolo 60-90 mikrometru laku a není z nejtvrdších.
Ze závad jsem řešil hluk od přední nápravy, který se projevoval typicky při nízkých rychlostech a větším propružení kol, jako přejezd retardéru atd.. Servis to řešil ochranným návlekem na pružiny. Podle všeho jde o obdobnou závadu, která se řeší na Mazdě6 už někdy od roku 2017 a trpí na to Mazda 3, CX-5, CX-3. To by bylo za mě k vozu vše. Určitě bych se ho nestyděl doporučit.
 
01.01.2023 x-f


Nejčtenější za týden