Přechod k multipolárnímu světovému systému má dopady na trhy energií a dolarový systém
RSS

Přechod k multipolárnímu světovému systému má dopady na trhy energií a dolarový systém

Souhrn
Opětovné otevření Číny a její nákupy z Východosibiřského ropovodu nejspíš zanedlouho podvrátí roli energetických ukazatelů Brent.
Země ze Zálivu předjímají zavedení petro-yuanu v souběhu s poptávkou po čínském zboží a poskytovaných technologiích.
Nárůst plateb za ruskou energii v yuanech a větší bilaterální obchod mezi Čínou a Zálivem předurčuje poptávku po dolaru k poklesu.
Nárůsty obchodních vyrovnání v místních měnách v dlouhodobém výhledu podvrátí toky dolarů a vliv Federálních rezerv.
Ruská ropa denominovaná v yuanech konkuruje saúdským dovozům
Čína v roce 2021 z Ruska dovezla 79,6 milionu tun ropy (1,6 milionů barelů denně) oproti 87,6 milionům tun ze Saúdské Arábie (1,8 milionů barelů denně). Tito dva producenti v tomto pořadí obnáší 15,5 % a 17,1 % celkových dovozů ropy do Číny obnášejících 513,2 milionů tun (10,3 milionu barelů denně), což je skoro celá produkce Saúdské Arábie, tj. 515 milionů tun. Čína je v současnosti vrcholným energetickým zákazníkem jak Saúdské Arábie, tak Ruska.

Po vypuknutí války v Evropě se vzestupem ruských exportů ropy denominovaných v yuanech a s vyloučením třídy ropy z ruského Východosibiřského pacifického ropovodu (ESPO) z širších komoditních indexů nejspíš podvrátí roli ropného ukazatele Brend jakožto globálního ropného srovnávacího ukazatele. Investorům zaměřeným čistě na Brent možná uniká klíčový posuv na trzích.
Čínská poptávka po energiích byla v letech 2021 a 2022 kvůli pandemickým restrikcím utlumená a širší otevření ekonomiky nejspíš poptávku jak po ruských, tak po saúdských energetických produktech zvýší (o více než 2 miliony barelů denně). V Brentu se však bude odrážet jen kousek nárůstu této poptávky, jelikož jí spousta teče přes ESPO a další rusko-čínské ropovody. Roku 2022 obnášela do října ruská ropa tekoucí do Číny ropovody celkem 33,3 milionů tun (skoro polovina ruských dodávek do Číny za tuto dobu). Jelikož ropovody nepoužívají pojistné služby EU nebo G7, bude se to v roce 2023 prodávat za nezastropené ceny.
Mezitím se námořní dodávky ropy z  ESPO na asijských trzích obchodují za 79 $ za barel i přes cenový strop G7 + EU, neboť to vozí flotila ruských tankerů užívajících jejich vlastní pojištění .
Komoditní index Bloomberg i jejich instrumenty futures používají ke konstrukci svých ropných podkladů WTI a Brent ropných ukazatelů , takže už nebudou odrážet vývoj na energetickém trhu v Asii, pokud se ESPO nebude zahrnovat do Brentu.

V současnosti se pro nákupy ruské ropy denominované v yuanech používá kvazi-barterový systém : čínští kupující vyrovnají ruské nákupy ropy v yuanech a Rusko následně těchto yuanů použije k nákupům čínských technologických produktů.
Je to ten samý model petro-yuanu, o jakém se diskutovalo na summitu Číny se Saúdy.
Dlouhodobé dopady čínsko-saúdského summitu
Klíčovým tématem čínsko-saúdského summitu byl pro korunního prince Bin Salmana a prezidenta Xiho petro-yuan. Xi navrhl vytvoření „ plnocenné platformy k provádění vyrovnání obchodů s ropou a plynem na národní šanghajské ropné a plynové burze .“ Saúdský zdroj předtím řekl, že rozhodnutí prodávat malé množství ropy do Číny za yuany by dávalo smysl, aby se tak přímo platily čínské dovozy, ale k přijetí tohoto kroku „ještě nenastal ten správný čas.“
Takový nejednoznačný postoj ponechává tomuto království politickou volbu, jelikož Saúdové na yuan na rozdíl od Rusů nepohlíží jako na alternativní rezervní měnu . Rijád jako Hongkong váže svoji měnu na dolar, a to by vyžadovalo spoustu dolarů rezerv, aby se bránil rijál. Pokud tento systém přetrvá, bude Saúdská Arábie petrodolar používat jako zdroj likvidity a reinvestovat rezervy do zúročených v dolarech denominovaných aktiv jako jsou cenné papíry amerického ministerstva financí nebo korporátní obligace. To podporuje dolar a přispívá to ke snadnějším podmínkám pro dolarové cenné papíry, neboť to zvyšuje ceny dolarových aktiv. Petrodolarový systém v podstatě hraje roli opory Federálních rezerv, jako dolarového systému centrální banky, která hýbe globálními finančními náklady .
V ochotě Saúdské Arábie uvažovat o systému utvořeném po obchodování s ruskou ropou v yuanech se však odráží její pragmatické přístupy: vytvoří tím pro Peking pobídky k rozšíření ekonomických vztahů s Rijádem. Čím větší bude celkový bilaterální obchod v yuanech, tím větší bude poptávka tohoto království po renminbi k platbám za čínské zboží a technologie a petro-yuan bude plnit stejný účel jako petrodolar při zásobování Rijádu ne-dolarovými měnami k vyrovnávání faktur.
V průběhu času čím bude větší bilaterální obchod Číny se Saúdy, tím větší pravděpodobnost, že se více transakcí bude vyrovnávat v yuanech, a tak bude role dolaru (a politiky Fedu) na globálním trhu aktiv menší. Ač petro-yuan vzhledem k jeho omezenému rozsahu těžko při vyrovnávání za komodity nahradí petrodolar, tak to stejně vyústí do menších re-investic dolarových rezerv do dolarových aktiv. To má důsledky plynoucí z americké fiskální politiky (menší poptávka po dolarových dluzích) pro americká aktiva s fixním příjmem a akcie.
Toto v kombinací se snahami Indie o transakce s Ruskem v rupiích pozvolna svět tlačí k multipolární (fragmentované) podobě, která nejspíš dolar oslabí a podvrátí existující paradigmata o tržních korelacích, aby se tak vytvořily nové tržní příležitosti.
BY TYLER DURDEN
SUNDAY, JAN 01, 2023 – 03:30 AM
Authored by Victor Xing via The Mises Institute,

Pád petrodolaru, Saúdská Arábie uvažuje o přijímání yuanů za čínské prodeje ropy

De-dolarizace se zrychluje, centrální banky se zbavují dolarů a nakupují yuany

Rusko naléhá na země BRICS, aby vytvořily vlastní systém ‚SWIFT‘ a varuje, že sankce ničí mezinárodní řád

Nenechte se obalamutit posledním posílením dolaru. Post-dolarový svět už nadchází
Zdroj: https://www.zerohedge.com/geopolitical/multipolar-shift-energy-and-dollar-disruptions


Nejčtenější za týden