Kudlanka Nábožná – Modlivka Zelená Mantis religiosa (Linné, 1758)
RSS

Kudlanka Nábožná – Modlivka Zelená Mantis religiosa (Linné, 1758)

Po delší přestávce jsem se Vám opět rozhodl rozšířit obzory ze života hmyzu. Je pravdou, že jsem v posledním díle sliboval brouka Tesaříka alpského, ale toho si nechám na jindy. Vzhledem k politické břečce jak u nás tak ve světě nemohu psát o nikom jiném než o této skvostné krásce/krasavci Kudlance.

Na světě je zhruba popsáno 2500 druhů kudlanek, které se dělí do více než 400 rodů, jejich rozlišování se neustále mění, vzhledem k používání určení pomocí DNA. Nebudu zabředávat do větších akcí. Jen dle WIKI, cituji to bylo takto: Systematika kudlanek prošla dlouhým vývojem. V roce 1758 je Linné zařadil mezi Coleoptera (brouci), v roce 1767 mezi Hemiptera (polokřídlí). Až v roce 1802 je Latreille zařadil do samostatné skupiny Mantides. Neustálé přesuny dokazují, že si vědci dlouho nebyli jisti, kam tito živočichové patří. Název Mantodea, jak jej známe dnes, poprvé použil Burmeister roku 1838. Poté byly kudlanky ještě sloučeny se šváby do řádu Oothecaria. Postupem času se s nově objevenými druhy prosadil názor, že kudlanky a švábi jsou sice značně příbuzní, přesto se však jedná o dva samostatné řády hmyzu.

Starší systematické práce uznávaly v rámci řádu pouze jedinou čeleď Mantidaes řadou podčeledí, jejichž vzájemné postavení nebylo dostatečně objasněno kvůli komplikované fylogenetice řádu. Obtížné je především spolehlivé rozlišení znaků skutečně příbuzenských od znaků konvergentních a znaků fyletických od adaptivních. Proto se počty čeledí a podčeledí v různých fázích poznání této skupiny hmyzu značně lišily. Aktuální systematické pojetí rozděluje řád do 15 čeledí, které zahrnují 400 rodů a 2500 druhů. Viz wiki- Kudlanky – Wikipedie (wikipedia.org) .

Jak vypadá? Ta naše krasavyca?
Protáhlé tělo, samice velké 50 až 75mm, samci 40 až 60 mm. Zbarvení těla nejčastěji zelené, ale také hnědošedé. Hlava malá, velmi pohyblivá, se silnými kusadly. Předohruď výrazně prodloužená. Prodloužený pár končetin upraven na chytání kořisti. Přední pár křídel je pevný a přikrývá jemný a blanitý zadní pár. Červená kniha 3 ISBN 80-07-00402-5
Stačilo. Pro nehmyzáky- nemáte ji šanc moc potkat a když ano pouze v oblastech hojného výskytu (jižní Morava).
Život: Žije ve velmi teplých lesostepních a travnatých biotopech, apropo za nás jsme tomu říkali BIOTOP dneska se tomu říká habitat, nevím proč.
Chování: Dospělci i larvy jsou velmi dravé. Zpravidla útočí na všechny hmyzí kolegy kolem. Jsou to číhalové, nikam se nehrnou. Prostě si na kořist počíhají. Mají vypracované maskování napříč druhy. Takzvané mimikry – spojení s okolím, maskování v přírodě. Sakra už sem měl fakt kudlanku na 5 cm před očima a nevšiml jsem si (tropy, ale i u nás ČSFR). Pokud se kořist dostane na vzdálenost uchopitelných prodloužených předních končetin- hotovo. Jeden z nejrychlejších pohybů v hmyzí říši.
Rozmnožování: Samec utváří spermatofor, který umísťuje na kladélko samice. Oplodněná vajíčka bývá jich 30 až 60 i více. Samice jej obaluje do lepkavého a na vzduchu tuhnujícího výměšku až vznikne vakovitá schránka zvaná ootéka, kterou poté přilepí k vegetaci. Nymfy se zpravidla poprvé svlékají už ve vajíčku. Zpravidla se svlékají 5 až 6krát. Jedná se tedy o proměnu nedokonalou, na rozdíl od brouků:-)
Mantis religiosa
K fenoménu pozření samce krátce po kopulaci nebo i během kopulace. Ano stává se to. Zajímavé je to, že někteří samci si osvojili chování přines a prcej. Uloví kořist v podobě hmyzáků a zatímco co kopuluje, žena požírá donesenou kořist. Jejich záměr je na bíledni. Zkrátka oprcá víc samic, než bude sežrán, nebo zdechne z principu jepičího života. Cca 3-až 6měs. Pokud je v místě páření méně potravy a tudíž jsou víc dravější, páření skončí hostinou.
Zajímavosti: Malé kudlanky atletky Akrobatické výkony mladých kudlanek | Plus (rozhlas.cz)
První výskyt v okolí České Lípy velká zajímavost:
Kudlanky nábožné míří na sever. Jednu už potkali na Liberecku – naseveru.net
 
01.01.2023 Jizik



Nejčtenější za týden