Je lidská svoboda na ústupu?
RSS

Je lidská svoboda na ústupu?

TC
Pokud lze změřit lidskou svobodu, jak jsou na tom různé země v porovnání? A jiná doba?…

Posledních dvacet pět let skupina ekonomů pod vedením profesora Jamese Gwartneyho každoročně měří ekonomickou svobodu ve světě, jak jsem  popsal  zde v  The Conservative  . Jejich zjištění o silném vztahu mezi ekonomickou svobodou a prosperitou jsou pozoruhodná: Pokud se země dělí na kvartily, průměrný příjem v nejsvobodnějším kvartilu je téměř  desetkrát  vyšší než v tom nejsvobodnějším. Kontrast je ještě výraznější v případě chudých: průměrný příjem deseti procent  nejchudších  v ekonomicky nejsvobodnějších zemích byl více než  dvojnásobkem   průměrného  příjmu na hlavu v nejnesvobodnějších zemích. Adam Smith je opět ospravedlněn. Ale je docela pravda, že dobrý život znamená víc než ekonomickou svobodu. Nejen chlebem žije člověk. V roce 2008 proto skupina expertů ze dvou think-tanků, Cato Institute ve Washingtonu DC a Fraser Institute ve Vancouveru, začala měřit svobodu v širším smyslu, vycházela z Gwartneyho práce, ale rozšířila záběr, včetně politických a intelektuálních výzkumů. svobody.
82 indikátorů ve 12 oblastech
Odborníci, Ian Vásquez, Fred McMahon, Ryan Murphy a Guillermina Sutter Schneider, zkonstruovali  Index lidské svobody  , využívající 82 ukazatelů osobních a ekonomických svobod ve dvanácti oblastech: Právní stát; Zabezpečení a bezpečnost; Hnutí; Náboženství; Asociace, shromáždění a občanská společnost; Vyjadřování a informace; Vztahy; Velikost vlády; Právní systém a vlastnická práva; Zdravé peníze; Svoboda mezinárodního obchodu; Nařízení.
Posledních pět oblastí je odvozeno z Gwartneyho  indexu ekonomické svobody  , ale ostatní se týkají osobní svobody, kde údaje pocházejí od mezinárodních organizací a sdružení, jako je World Justice Project, Institute for Economics and Peace a Freedom House. Ve většině případů se skutečně měří, jak daleko vláda zachází při omezování osobních a ekonomických svobod, i když několik ukazatelů se týká také sociálních nebo neoficiálních omezení, pocházejících například z rozšířeného násilí nebo konfliktů. Autoři tedy aplikují to, co oxfordský filozof Sir Isaiah Berlin nazval negativní koncept svobody, absence omezení, nikoli pozitivní koncept, zmocnění (zatímco rozdíl mezi negativním a pozitivním konceptem svobody pochází od francouzského spisovatele Benjamina Constanta v roce 1819, jak jsem poukázat v můj  první díl   Dvacet čtyři konzervativně-liberálních myslitelů  ).
Pouze 15 procent v nejsvobodnějším kvartilu
V prosinci 2021 skupina zveřejnila svá zjištění za poslední rok, ve kterém jsou k dispozici dostatečné údaje, 2019, zkoumající 165 jurisdikcí. Podle Indexu lidské svobody je Švýcarsko nejsvobodnější zemí na světě, následují čtyři další malé země, Nový Zéland, Dánsko, Estonsko a Irsko, v tomto pořadí. Spojené království je na seznamu číslo 14, Spojené státy jsou na 15. místě s Německem a Japonskem, Brazílie je na 78. místě, Rusko na 126. místě a Čína na 150. místě. Je pozoruhodné, že ve dvou jurisdikcích s nejsvobodnějšími ekonomikami podle Indexu ekonomické svobody se osobní svoboda zdá být mnohem méně rozsáhlá: Hongkong je na 30. místě podle Indexu lidské svobody a Singapur na 48. Pět nejsvobodnějších zemí je v sestupném pořadí Egypt, Súdán, Jemen, Venezuela a Sýrie. Dvě zbývající komunistické země na světě, Kuba bratří Castro a Severní Korea z dynastie Kimů, nejsou zahrnuty.
Index lidské svobody lze použít k porovnání v čase i mezi zeměmi. Po pádu komunismu v letech 1989–1991 byl svět rok od roku svobodnější. Tento vývoj se bohužel zastavil. Zatímco globální lidská svoboda zůstala v průměru nezměněna od roku 2018, hodnocení se v roce 2019 snížilo u 82 jurisdikcí a zvýšilo se u 67 jurisdikcí. Deset nejlidnatějších zemí světa, Čína, Indie, Spojené státy americké, Indonésie, Pákistán, Brazílie, Nigérie, Bangladéš, Rusko a Mexiko, všechny zaznamenaly pokles celkové svobody. Pouze 15 procent světové populace žije v nejsvobodnějším kvartilu, většinou v Evropě, Severní Americe a Oceánii.
Švýcarský úspěch
Nejsvobodnější země světa podle tohoto měření, Švýcarsko, je vskutku pozoruhodná. Možná Bůh poté, co stvořil Švýcarsko a uvědomil si, jak byl neštědrý, stvořil pilné, rozumné Švýcary, aby nahradili nedostatek přírodních zdrojů v zemi. Není však pochyb o tom, že hlavním vysvětlením úspěchu Švýcarů je to, že si během staletí vytvořili implicitní sociální smlouvu, která omezuje moc tím, že ji rozděluje mezi místní komunity, kantony a federaci. Lord Acton jednou poznamenal, že svobodu země lze nejlépe posuzovat podle toho, jak zacházela se svými menšinami. To je dobře znázorněno ve Švýcarsku. Je to země mnoha různých skupin, náboženských i jazykových, které spolu dokážou žít v míru, protože každá skupina se nepokouší vnucovat svou identitu a zájmy ostatním. Co je ale podle mě zásadní, je, že mezi tyto politické jednotky je rozdělena i pravomoc zdaňovat. Ti, kdo daně platí, také v pravidelných referendech rozhodují o tom, jak vysoké by měly být, nikoli velká, nepružná, všemocná a netransparentní byrokracie.
Před dvaceti lety jsem vydal knihu o tom, jak by Island mohl přijmout švýcarský model, snížit daně a vytvořit prostředí příznivé pro podnikání a jak by se moje země tak mohla stát Švýcarskem severu. Dne 12. prosince 2002 jsem prezentoval svůj argument v literární kavárně v Reykjavíku. Místnost byla zaplněná. V publiku byl i známý levicový autor Hallgrimur Helgason. Vyskočil a zeptal se: ‚Proč bychom se měli snažit napodobit Švýcarsko? Nevytvořili nic kromě hodin s kukačkou!“ Měl samozřejmě na mysli Orsona Wellese  slavný vtip  v  Třetí muž  (1949): „V Itálii třicet let za vlády Borgiů vedli války, teror, vraždy a krveprolévání, ale vytvořili Michelangela, Leonarda da Vinciho a renesanci. Ve Švýcarsku měli bratrskou lásku, měli pět set let demokracie a míru, a co to přineslo? Kukačkové hodiny.“
Odpověděl jsem Helgasonovi: „Za prvé, je to mýtus, že Švýcarsko vyrobilo kukačkové hodiny. Byl vynalezen v Černém lese v Bavorsku. Za druhé, letopisy šťastného národa mají prázdné stránky. Naštěstí se ve Švýcarsku nic moc zajímavého neděje. Je to argument pro, ne proti. Zatřetí, pamatujte, že Švýcarsko, i když nemá zcela bezvadný záznam, se postupem času stalo azylem pro lidi i jejich majetek před tyrany a diktátory.“
Severské země jsou svobodné
Dalším zajímavým faktem je, že pět severských zemí boduje vysoko v Indexu lidské svobody: Dánsko je na 3. místě, Finsko je na 6. místě s Kanadou, Švédsko je na 9. místě, Island na 12. místě a Norsko na 13. místě. Je pozoruhodné, že všechny jsou svobodnější než Spojené státy. Vzhledem k tomu, že senátor Bernie Sanders nabádá své americké spoluobčany, aby přijali severský model, zdálo by se, že by to znamenalo, že by se Američané měli snažit svobodu zvýšit, nikoli ji omezit. Ale samozřejmě je mýtus, že severské země jsou příklady úspěšného socialismu. Jejich prosperita je  navzdory  sociální demokracii, nikoli  díky  ní. Tři hlavní důvody, proč jsou severské země svobodné a prosperující, jsou podle mého názoru to, že pevně prosazují právní stát, včetně respektu k soukromému vlastnictví a smluvní svobody, že praktikují volný obchod (jak to musí dělat malé ekonomiky, pokud mají těžit z mezinárodní dělby práce) a že přinejmenším donedávna byly severské společnosti relativně homogenní, s rozsáhlou sociální soudržností, vysokou mírou důvěry a silnou pracovní morálkou. Úspěch severských zemí by se ale neměl přehánět. Dali by se přirovnat k těm státům ve Spojených státech a regionům v Kanadě, které jsou si v mnoha ohledech podobné, jako je Minnesota, dvě Dakoty a Manitoba. Tyto „severské země v Severní Americe“ by si ve většině kritérií vedly stejně dobře nebo dokonce lépe než pět „severských zemí v Evropě“.
Pokládám však za mírně překvapivé, že Island je mezi severskými zeměmi na čtvrtém místě z pěti, nikoli na prvním nebo druhém místě, které bych očekával. Podíval jsem se na data, a ačkoli se zdá, že jsou většinou spolehlivé, existuje několik zvláštních předpokladů. Jedním z příkladů je, že indikátor „Akademický a kulturní projev“ byl v letech 2008–2016 odhadován na 10 (což znamenalo vůbec žádná omezení), ale pak přidělené číslo náhle kleslo na 7,5 v roce 2017, kde zůstalo. Co se stalo v roce 2017? Jaká nová omezení akademického a kulturního projevu byla poté zavedena? Nemám ponětí. Dalším příkladem je indikátor „Autocenzura médií“. V letech 2008–2012 se odhadovalo na 8,3, ale v roce 2013 se přidělené číslo snížilo na 6,9 a na této úrovni zůstalo až do roku 2018, kdy opět vzrostlo na 7,2, a poté v roce 2019 opět kleslo na 6,2. Opět jsem na rozpacích, abych vysvětlil, jak byla čísla přiřazena. Třetím příkladem je indikátor „Svoboda médií“. V letech 2008–2012 se odhadovalo na 8,1 a v letech 2013–2018 na 8,6, ale přidělené číslo náhle kleslo na 6,9 v roce 2019. Co se stalo? Jaká nová omezení svobody médií byla zavedena?
Pokud něco, v případě dvou mediálních indikátorů to mělo být naopak. V roce 2008 většinu soukromých sdělovacích prostředků na Islandu vlastnil maloobchodní magnát Jon A. Johannesson, který byl největším dlužníkem islandských bank a který využíval svůj vliv k útokům na autority za to, že ho podrobili policejnímu vyšetřování. (Nakonec byl u Nejvyššího soudu odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody za nesrovnalosti ve vedení účetnictví.) Johannesson – který ztratil většinu svého obchodního impéria při krachu v roce 2008 – prodal v roce 2017 své rozhlasové a televizní stanice jedné společnosti a v roce 2019 své noviny a online časopisy jiné společnosti.
Mezi nemnoha šťastnými
Zdrojem těchto tří podivných domněnek o Islandu se zdá být výroční zpráva  Freedom in the World  , kterou vydává Freedom House. Za rok 2019 Island získal od Freedom House méně než plný počet bodů za několik ukazatelů, včetně vlivu sil mimo politickou sféru na politické rozhodování a svobody médií. Zdá se, že zejména tyto dva ratingy byly způsobeny případem velké rybářské firmy Samherji, kterou obvinili novináři vládní islandské národní vysílací služby ve spojení se dvěma levicovými internetovými magazíny z podplácení úředníků v Namibie s cílem získat tam rybářské licence. Myslím, že jde o značně  zavádějící výklad  dosud nevyřešeného případu, ale je to téma pro jinou příležitost. Každopádně tato hodnocení nedělají velký rozdíl. Nezáleží na tom, jestli je Island v Indexu lidské svobody na 6. místě na světě jako Finsko, 9. jako Švédsko, 12., což je její současné hodnocení, nebo 13. jako Norsko. Bylo by to dohadování o drobných detailech. Faktem zůstává, že Island, i když rozhodně není dokonalý, je jednou z nejsvobodnějších zemí na světě. Islanďané patří mezi šťastných 15 procent světové populace.

 
Theconservative
The post Je lidská svoboda na ústupu? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden