Komedie týdne: Soud s Babišem
RSS

Komedie týdne: Soud s Babišem

Teno týden byla mediální mlha hustá tak, že skrz ní vůbec nic neprosvítalo. Byl totiž soud s Babišem.

Podstatou celého sporu je, že podle žalobce získal obžalovaný neoprávněně dotaci, protože ta byla určena pouze malým a středním podnikům. Aby na nic Babiš dosáhl, provedl dle žaloby právní kroky, které měly účelově zajistit, že podmínky dotačního programu splní. Škoda, která takto vznikla, měla dosáhnout 50 miliónů korun.
Já neznám pozadí celé kauzy a nedovedu posoudit, nakolik je pravda to, co se o Babišovi píše, protože Babiš není zrovna miláčkem médií a tak lze předpokládat, že přinejmenším část z toho, co mainstream uvádí, bude nějakým způsobem přiohnuté. Soustředil bych se na výši domnělé škody, která je podle různých pramenů 40 až 50 miliónů korun.
Kdo projížděl kolem rozlehlého areálu Čapího hnízda nebo tam byl, tomu jistě neunikne jistá monstróznost celé usedlosti. Já vnímám Babišův domicil jen podle reklam na mostech. Původně se jednalo o „Ekocentrum Čapí hnízdo“, pak to bylo jen „Čapí hnízdo“ a nakonec „Place with the great spirit“. Pak reklamy zmizely. Nicméně myslím, že náklady na vybudování tohoto „ekocentra“ musely výrazně překročit 50 mega a tak si kladu otázku, proč to vlastně tomu Babišovi, jehož jmění se odhaduje na 90 miliard, vůbec stálo za to.
Soustřeďme se na tu částku. Padesát miliónů je pro většinu občanů částka, kterou nikdy pohromadě neviděli a nevydělají ji za celý život. Pokud od toho odhlédneme, nejsou to zas tak velké peníze. Dá se říci, že pokud je pravda to, co žalobce v dojemné shodě s médii tvrdí, pan kandidát na prezidenta sebral každému občanu ČR včetně starců a kojenců z kapsy zhruba pětikorunu.
Na konci srpna 2022 oznámilo ministerstvo zdravotnictví, že stát zlikvidoval vakcíny proti covidu za 7 miliard, protože jim skončila doba použitelnosti. Celkem stát nakoupil vakcíny za 21 miliard, ale podle slov ministra Válka zvládl vyočkovat vakcíny pouze za sedm miliard, a protože zájem o vakcíny spadl v podstatě na nulu, za pomoci prosté matematiky se dopočítáme k tomu, že vakcíny za dalších 7 miliard bude rovněž nutné zlikvidovat. Válkův úřad tak bude likvidovat nebo již zlikvidoval vakcíny za celkem za 14 miliard. To máme 1400 Kč per capita.
Čtrnáct miliard je obrovská částka, za kterou se mohlo například v rámci resortu zdravotnictví zafinancovat mnoho užitečných věcí.
Nehodlám nijak relativizovat ani bagatelizovat zlodějnu prezidentského kandidáta pana Babiše, jen se snažím vypodobnit reálný rozměr celé věci. Podle mého názoru na Babišovu kauzu dokonale platí, že kdyby nebylo zvrhlé a neefekivní politiky dotací a fenoménu rozdělování „evropských“ peněz, celý problém by vůbec nevznikl a pan Babiš by si venkovské sídlo musel postavit za své. Amorálnost celé věci nevnímám na úrovni domněle nezákonného jednání ing. Babiše, ale v tom, že bylo nutné okrást nějakého italského farmáře nebo francouzského pekaře, aby si nějaký miliardář v Čechách postavil farmu. A za tenhle proces ing. Babiš tak docela nemůže.
Ještě cyničtěji vzato, Babiš za ty peníze postavil něco, co se dá použít. Sice to použije hlavně on a paní Monika, ale není to k ničemu a pokud to bude generovat vedle užitku nějaké náklady, ponese je příjemce sám, aniž by jimi zatěžoval veřejné rozpočty. Jiné výdobytky postavené „za evropské peníze“ tyto charakteristiky nemají. Rozhledny v údolí bude muset někdo udržovat, opravovat a nakonec zbourat, stejně tak cyklostezky pro dementy ve spandexech, když ponecháme stranou mokré sny pana cyklokoordinátora o tom, že cyklostezka je schopna zaplnit cukrárnu .
Vraťme se však k problematice vakcín za 14 miliard. Ty nejen že nepřinesou žádný užitek, ale jejich likvidace bude ještě něco stát. Není je možné jen tak vylejt, to si krysy v kanálech nezaslouží.
Vládou objednané a odebrané množství vakcín v podstatě odpovídá stavu, že by každého občana napíchali tím bordelem pětkrát. Jelikož ale výrobce genové vakcíny Pfizer nic takového nedodporručje a všechno od dvou dávek dál je v podstatě politické rozhodnutí založené na domněnkách tzv. vědců, neexistoval pro objednání vakcím v tomto počtu žádný racionální důvod.
Ministr Válek ani nikdo jiný z ministerstva zdravotnictví však před soudem nestojí a pravděpodobně ani nikdy stát nebude. Nakonec se ukáže,že za uvedenou situaci není nikdo zodpovědný, protože smlouvy připravila Evropská komise, protože se ministři často střídali a neměli ten kýžený klid na práci, protože tohle, protože tamto a protože všechno. Všichni asi nějak cítíme, že si hospodaření státu představujeme jinak a také asi cítíme, že za tím vším musel být nějaký ten motivační program od big pharma, ale to se nejspíš nikdy nedozvíme.
Tolik tedy k soudu desetiletí. Škoda že buřtožrouti nejsou ochotní přemýšlet o reálném rozměru věci, museli by tuhle soudní kašparádu ihned odmítnout jako zcela bezvýznamnou a podružnou.
 
08.01.2023 D-FENS


Nejčtenější za týden