Doručování zahraničních zásilek Českou poštou
RSS

Doručování zahraničních zásilek Českou poštou

Motto České pošty – kurňa, příští rok je taky den, doma sedí jen asociálové a kdo by chodil na poštu, když může zajet na výlet do depa, nebo si za malý poplatek nechat vrátit zaplacenou zásilku do Číny či USA, až Kvítečkova.

Předmluva: Aby nedošlo k mýlce, nesdílím všeobecnou hejt hysterii ohledně služeb České pošty, natož Zásilkovny. Vnitrostátní služby ČP považuji za akceptovatelné, dnes už spíše značně předražené, ale až na výjimky jsem s nimi neměl problém. Služby Zásilkovny pak považuji mimo Vánoční období za výborné.
Naproti tomu někdy nemístně opěvované kurýrní služby do domu považuji v ČR za podprůměrné až špatné.
A tam někde je zhruba u českých doručovacích firem zakopaná nejprašivější kočka.
Tento Vánoční příběh bude primárně o zásilkách ze zahraničí. To totiž bývá příběh sám o sobě, za sebe, pro sebe, do sebe a někdy i pod sebou. Pokud se snad někde poznáte, nepanikařte, je to shoda zcela záměrná.
Viděl jsem hezký realistický foto vtip, kde se dvě slečny informují, co budou zítra dělat. Ta jedna zrovna nemá co na práci, takže bude od osmi do čtyř čekat na doručovatele České pošty (dále ČP – Česká píča) a pak si pro zásilku zajde na poštu.
Šťastlivci…
To já jsem konečně dostal taky krásný Vánoční dárek – od doručovatele ČP, který byl nejspíš blízkým příbuzným mého oblíbeného Cable guye. Českomoravští doručovatelé jsou zvláštní sorta lidí (ehm), kteří tak nějak logicky očekávají, že adresáti zásilky budou od okamžiku jejího objednání až do chvíle jejího doručení sedět doma na zadku. A nepřejte si nás, říkáme nepřejte si nás (!), jestli ne, vy chásko nevděčná. To pak zažijete doručovatelský průchod spravedlnosti.
Ale copak poštovní jmelí… Pokud si leckdo stěžuje, že čekal poctivě doma celý den/dny a pak našel lístek ve schránce, že má balík na poště, je opravdu nepatřičný rejpal, ubulenec, notorický stěžovatel a šťoural.
Může se ještě považovat za šťastného a mít to za svůj Vánoční zázrak.
Jsou i takové případy, kdy si třeba takhle objednáte zboží z té zlé Číny nebo hodné USA. To jde v pořádku přes celý svět a projde rukama stovek lidí, kteří udělají dobře svou práci…aby všechno po měsíci cesty skončilo na poslední míli na doručovateli a systému České pošty. Ten, jat svou spravedlivou psychopacií, zaslouženými komplexy a oprávněnými frustracemi na svůj život i na zlé adresáty, kteří si dovolili nečekat měsíc doma na jeho příchod a dokonce nebýt připraveni na Silvestra ráno – odveze balík ne na spádovou poštu, ale DO DEPA, pro pořádek do jiného města.
Pořadek musi byt, tak to ma byt, protože tak je to spravne a tak my všici udělame.
Možná si laskavě a svátečně naladěni říkáte, že už jde o dostatečný pekelný trest těch zasraných zákaznických zmrdů, když už jsou ty Vánoce. Vy naivkové. Tak to byste se opět hodně spletli.
Následně se totiž dokáže v trackingu České pošty objevit fantastická konečná (mortal kombat fatality) informace „Dodání zásilky“. Což v praxi znamená – ZÁSILKA BYLA DORUČENA ADRESÁTOVI.
No, řekněte, že byste takového svátečního doručovatele příště také vyhlíželi s bábovkou a otevřenou náručí?
Já to určitě udělám a počkám si. Z této nenápadné informace totiž následně vyplývají dost zásadní dopady u zásilek, kde jste (povinně) zaplatili předem, jako třeba u aliexpress, ebay apod., protože tam se pak zásilka také ihned objeví jako doručená (!). Přesněji jste v situaci, kdy přijdete o zakoupené zboží i peníze, nebo musíte otevřít spor (open dispute) s nevinným prodejcem. Taktéž už nelze nijak měnit formu doručení a další volitelné položky ve formuláři ČP – když pomineme fakt, že to u zahraničních zásilek nejde tak jako tak.
Jistě, je tu teoreticky reklamace zásilky u České pošty. Tu ovšem může prosíravě provádět pouze odesílatel, takže je vidět, že management ČP dobře ví, co a proč dělá. U zásilek ze zahraničí se to opravdu vyplatí.
Vraťme se ovšem v našem příběhu úplně na začátek, kde to všechno začalo (vetřelčí prequel).
Před nějakým tím časem jsem se rozhodl, že už mám dost toho, jak i když se máme stále lépe, tak v ČR nemůžu za žádné peníze sehnat kvalitní zboží ve více segmentech. Nebo i to méně kvalitní, ale nemainstreamové. Přestalo mě bavit platit za špatné zboží ceny zboží špičkového a za stejné zboží vyšší ceny.
Já vím, že se mám nejlíp v historii, ale mám s tím velké problémy. Prostě v ČR skoro nic nemůžu sehnat.
A tak jsem se odhodlal odpanit u služeb typu ebay, aliexpress, amazon. První zážitek s ebay byl strašný, třetí s amazonem ještě horší, ale překvapivě ten druhý s aliexpress bezproblémový a akceptovatelný.
Zatímco od amerických super služeb jsem si dal na nějaký čas pauzu (až do dalšího honu) poté, co mě ebay na měsíce logisticky vyčerpalo a amazon mi pro jistotu nevratně kdoví proč zablokoval účet už při první zaplacené objednávce (asi i tam už se doneslo, že mám pořád nějaké blbé kecy na vládu). Tak čínští zlí kapitalističtí soudruzi si stále na rozdíl od amerických a českých soudruhů nemyslí, že jsou zákazníci zasraná čechiše šajze a zatímní spolupráce probíhá překvapivě dobře. Takže i analogoví hráči v digitálním věku po chvíli běžného tunícího utrpení zvládnou nastavit účet, objednat a zakoupit zboží, a nakonec ho i přes všechny překážky od České pošty nějak převzít. Tedy, bévalo temu tak. Mé štěstí se tyto Vánoce vyčerpalo, asi jsem moc zlobil.
Tedy, ne že by aliexpress nebo jeho prodejci něco pokazili, tam se chyba nestala a u mě bohužel taky ne…
Co mě opravdu fascinuje na doručovacím procesu na území ČR ze zahraničí, je jeho precizní a promyšlená logistika. Vy můžete v globálním trackingu zásilku sledovat 24h nonstop, je vám spamován email desítkami zpráv o jejím pohybu a přesně víte, kde se nachází, i kdyby zmizela. Ale jakmile se objeví na území ČR, tak definitivně zmizí a vy nemáte VŮBEC žádnou kontrolu ani možnost zjistit, kde je, natož kdy a kam přijde.
A číslo zásilky pro naše území zjistíte, kde? No, přece naprosto logicky a správně na webu aliexpress, ne od ČP.
Jednoho blíže ani vzdáleně nespecifikovaného dne se prostě s určitou kapkou štěstí, dokonce i u vašeho domu a ve vašem městě objeví doručovatel-ka. Následně vás překvapivě a šokujícně nezastihne. Horší je ovšem fatální riziko, když vám zkusí zavolat a potvrdí si tuto nehoráznost i telefonicky – někteří méně duševně zdatní zaměstnanci ČP to nesou opravdu těžce, i když se chováte slušně a nechcete žádné zázraky.
Abychom nekřivdili, tak je třeba dělat určité rozdíly.
Kurýrní firmy nepatřící k ČP to řešívají sms na telefon a následně po nezastihnutí skončí vaše zásilka na nějakém tzv. parcell shopu. Když jste z velkého města, tak i ve vaší lokalitě. To nevypadá tak zle. Potíž je, že tam bude ležet zpravidla jen pár dnů, o čemž vás samozřejmě nikdo neinformuje. Ale pokud vám tato spásná info sms přijde, máte pořád vyhráno. Víte, kde zásilka je a pokud chápete, že jen 3-5 dní (poté, co putovala týdny až měsíce po světě), tak dobře pro vás. Větší problém nastává, pokud sms nepřijde vůbec (ano, stává se to).
Celkově je otázka, proč vlastně my drzí a doručovacích služeb nehodní zákazníci musíme i u zahraničních zásilek zadávat povinně ten email a telefon, když je české doručovací firmy na rozdíl od vnitrostátní přepravy zpravidla vůbec nevyužívají. A co si budeme povídat, nevím jak vám, ale mně je tedy úplně u pirátské prdele, kde se zrovna moje zásilka nachází na území Asie, Afriky, EU a přilehlých kontinentů a dimenzí. Zatímco mě kurevsky zajímá informace, kde je, kdy bude a kdy zas vypadne u mě v ČR.
Čímž se dostáváme k úžasnému procesu České pošty. Pokud si snad někdo stěžoval na kurýry a pokrokové systémy jiných přepravních společností, rychle ho to přejde. ČP už se pro jistotu v rámci next gen služeb neobtěžuje s tím doručit adresátům info žádné, ani sms ani email, nic nada zero. Kulové, nalezenci, k-u-l-o-v-é!
Neobávejte se, že by se ČP nesnažila zásilky doručit. To ona se určitě snaží a doručí vám je – až před dům. Zhruba tam někde její snaha zcela končí (o doručovacích telefonátech víme, vyčkejte, jste v pořadí a nezlobte).
Potíž je, že vás o tom u zahraničních zásilek nikdo nikdy nijak neinformuje – žádná sms, žádný email, nic.
Opakování je otec moudrosti a považuji to za nutné říct dvakrát.
To však vůbec není to nejhorší…vy zíráte, my zíráme, Česká pošta (že jste doufali ve vizír, to já taky).
Ok, nikdo není dokonalý, přece budete mít výzvu ve schránce a zajdete si pro zásilku na poštu, tak o co go, vole (pokud je malá a lehká). Tak to jo, jste se zbláznili, ne???!
Mít takovou kliku je VÝSADA PRO VYVOLENÉ (neplést s přísadou od vyholené).
VIP lísteček ve schránce u zahraničních zásilek je nicméně taky kapitola sama pro sebe. Najdete na něm leccos, ale do kdy bude zásilka na poště uložena, rozhodně ne. Aby také jo, to netuší ani zaměstnankyně ČP na dané pobočce a asi nikdo z celé České pošty. Bude to den, 5 dní, 7, 14, navždy, nikdy?
Až to někdo investigativně insidersky vypátráte, řekněte to nám všem. Česká pošta takové naprosto nepodstatné informace zásadně nepodává ani nikde neuvádí, to by tak hrálo, vy parchanti! Zato se ale v jejím propracovaném webovém formuláři dozvíte, kdy přesně váš zlotřilý balíček dorazil do prvního i posledního depa – tuto zcela nepostradatelnou informaci totiž musíte znát.
Chtít zjistit, kdy vaše zaplacená zásilka přijde a pak půjde do prdele, takové neskonale luxusní choutky si ta česká prasata osvojila, děs a hrůza obchází nás… Aneb, kdo si svou zahraniční zásilku celý ten měsíc až měsíce denně nehlídá a pravidelně se nechodí ptát na poštu s dárkem, má smůlu. Leckdo i pak.
Jsou i tací nebo spíš takové, kteří si snaží vysedět svou zásilku doma na zadku – ne, že by jim to moc pomohlo. Ale řekněme si férově a soudružsky na rovinu, že u zahraničních zásilek doručovatelé zavolají na telefon i častěji než u vnitrostátních, to nemůžeme říct. Doporučuji si pak pro zásilku domů zajít rychlovlakem do 3 minut nebo seběhnout dolů před vchod i nazí do minuty, nebo dopadnete jako já tento Silvestr.
A tím se konečně dostáváme k té nejpoctivější snaze o doručení ze všech.
Čestný a hrdý doručovatel stojí před barákem adresáta a profesionálně mu zavolá na zadané telefonní číslo.
Třikrát Jupík. Pokud jste zrovna doma a ideálně schopni být do minuty u něj, máte vyhráno. Ale nepřejte si, jestli si tu zásilku nemůžete převzít a vyslovíte nelidský, staromilský, sadistický požadavek, že ji chcete uložit na spádovou poštu, v našem případě vzdálenou 5 minut od bydliště. Já jsem známý sadista, takže na tomto svém brutálním požadavku trvám pokaždé – opravdu nemůžu za to, že mi při objednávce prodejci nedají na výběr si ho zvolit hned. Ale ale ale…vy čechiše kurvy!!! Pak si pro ni taky můžete jet na Nový rok do depa ve vedlejším městě a v tracking formuláři České pošty se objeví Dodání zásilky = ZÁSILKA DORUČENA ADRESÁTOVI.
Shrnu klíčové informace o doručování zahraničních zásilek ČP:
– adresát nedostane žádné sms/mail info, kdy a jak bude zásilka doručována, přestože má tyto kontakty ČP prokazatelně k dispozici (Systémová chyba ČP)
– nemožnost zvolit během procesu formu doručení domů/na poštu/do depa/zpět odesílateli
– doručovatel může zavézt i po telefonickém hovoru s adresátem a jeho sděleným požadavkem zásilku do depa v jiném městě, místo na spádovou poštu adresáta k vyzvednutí (Systémová i lidská chyba) + zásilka se následně objeví ve formuláři ČP s konečným statusem Doručena, což adresátovi způsobí značné škody (Systémová chyba)
– pokud adresát dostane výzvu o uložené zásilce do schránky, tak na ní není uvedeno, do jakého termínu bude zásilka na pobočce uložena, ve webovém formuláři ČP to také není a na pobočce pošty to také nikdo neví (čti: nevíte, kdy bude zásilka vrácena zpět do zahraničí) + nemožnost prodloužení termínu (Systémové chyby)
– info email ČP je v praxi nepoužitelný, reakční doba je 30 a více dní + info tel linka je jen pro ty, kteří umí dlouho čekat, než dojdou na řadu, aby se dozvěděli, že takto nic řešit nejde (obojí Systémová chyba)
– v praxi kvůli neefektivnímu a nedostatečnému procesu na straně ČP a jejího elektronického i logistického systému do poslední chvíle nevíte, kde se zásilka na konečné míli v ČR nachází (jen orientačně), kdy k vám zhruba dorazí, jakým způsobem bude doručována a pokud není doručena, ale uložena, do kdy bude uložena (víte na konci procesu pouze to, kde je uložena) + ještě vždy hrozí, že nebude uložena na spádové poště, ale do depa
Podívejte se a nezlobte se na mě, já nejsem žádný kverulant ani nechci luxusní služby pro zbohatlíky a žádnou nepatřičnou slevu zadarmo. Dokonce ani nutně nepotřebuju nemístné služby typu toho vědět, kdy mi něco budete doručovat, jako jiní zhýčkaní buržoazní zákazníci. Já jen chci, kurva do prdele, vědět, že mi ta zásilka přišla, že jste ji uložili na spádové poštovní pobočce mého bydliště a do kdy tam, proboha, zůstane a kdy půjde zpátky. Chápu, že žiju v současné ČR a že chci opět moc.
Anebo jsem skutečně udělal chybu já, že jsem se neřídil doporučením slečen z toho vtipu a dovolil si odejít z domu… Každopádně, pokud vám zavolá doručovatel a vy si nemůžete zásilku převzít – ujistěte se, že ji nechce odvézt do depa, ale na vaši poštu. Není to samozřejmost, ale výsada.
Nicméně fakt, že má ČP v trackingu zásilku jako doručenou adresátovi a zároveň je na depu v jiném městě (k vrácení odesílateli) místo na spádové poště k vyzvednutí – to už je problém opět u managementu a v systému ČP.
Stejně tak, že není ČP schopna dodat adresátům jakékoliv info, že bude něco doručovat a následně, do kdy bude zásilka uložena na poště (opravdu považuji za nutné tuto bagatelní informaci potřetí zopakovat).
Vzhledem k tomu, že ČP zásadně na žádné připomínky, stížnosti ani návrhy na svém info mailu nereaguje nebo až po takové době, kdy už balík obešel pěšky několikrát zeměkouli, a že dle oficiálních vyjádření považuje své služby zákazníkům za dostatečné a naddimenzované, tak smeg knows. Ale zkuste poštovního ombudsmana…
A s čím mě serou čínští soudruzi? Asi jen s tím, že nejsou schopni zařídit, aby prodejci povinně slučovali menší zásilky do jednoho balíku za jedno poštovné. A že jako správná mafie neudělají všemi prostředky pořádek s poslední mílí doručování jejich balíků na území ČR. Ale chápu, že s Českou poštou a hlavně s českými doručovateli nezmůže nic asi ani taková jaderná a ekonomická velmoc jako Čína.
Jak na Nový rok, tak po celý rok… Jímá mě pro další čínské i americké zásilky neblahé tušení.
Asi si dám radši mošt ze supermarketu. Je to přece skoro mošt s polovinou chuti a je v akci za výhodnou cenu, za kterou se prodával před týdnem. No, neber to…
Nabídka přece určuje poptávku a to platí všude na světě. Nebo ne a je to jen česká specialita?
Jak náš příběh nakonec dopadl? Velice, velice zajímavě, přímo pohádkově (i když).
V okamžiku, kdy adresát první pracovní den volal o půl jedné odpoledne na info linku ČP a půl hodiny vyzváněl telefon s hudbou a čekací hláškou, tak se stala zvláštní věc. Před tímto hovorem byl ve formuláři status zásilky Doručena a místo adresa depa. Jakmile se dovolal na info linku a slečna zadala číslo zásilky, objevil se tam status Doručování zásilky (přesto, že má dané depo tento pracovní den oficiálně zavřeno) a následně Dodání zásilky s adresou spádové pošty. Bylo hezké mít ten formulář otevřen live a mačkat F5. Vy zíráte, my zíráme…
Můžeme si o tom myslet cokoliv. Optimisté, že jde o náhodu, štěstí a smůlu. Pesimisté, že všechno stojí za hovno, sem tam prší. Slepí a blbí, že neumí číst. Realisté a konspiratici, že žádné takové náhody neexistují.
Mě na tom vždy v kontaktu se státem, úřady a nadnárodními (polo)soukromníky fascinuje, jak nejsou schopni zajistit normální fungování standardních služeb zákazníkům/občanům. Zatímco mají naprosto profesionální, precizní a perfektní fízlovské nástroje, které fungují zcela bezchybně v levelu, který jde svým pokrokem úplně mimo představivost občanů, zákazníků, i scifi filmů. To takhle něco doma řeknete na záchodě, natož před jakoukoliv elektronikou nebo nedej bože na soukromém emailu a druhý den vám na to na internetu vyskakují reklamy (to bohužel není nadsázka).
Já jsem realistický optimista. Pokud si snad někdo myslí, že tento článek smažu a neodešlu k publikaci, abych nebyl za blbce a konspiratika, tak se škaredě plete. Ale dál to tedy řešit nebudu, jak jsem původně chtěl.
Život mě totiž naučil jednu věc. Když spadne opičákovi do klece banán, neměl by se ptát, kde se vzal – musí být rád, že má banán!
Hezké, veselé a Šťastné Vánoce + skvělý Nový rok, cajzlovská pičo! Sejdeme se v depu, bhuhehehehe.
 
08.01.2023 Alien


Nejčtenější za týden