Svět ruskýma očima 692
RSS

Svět ruskýma očima 692

Sinolog: Ruská záda byla v roce 2022 spolehlivě kryta Čínou
1. ledna 2023
Sinolog Nikolaj Vavilov vylovil svůj názor o spojenectví Ruska a Číny. V roce 2022 Čína spolehlivě kryla záda Ruska. Hlavní úkol následujícího desetiletí je posunout Rusko na novou úroveň obchodních a hospodářských vztahů s Čínou. Řekl: „V nejbližší pětiletce musí Rusko přejít do první pětice obchodních partnerů ČLR a v nejbližším desetiletí, do roku 2033, přejít do první trojice.“ Podle něho je úkolem Ruska zachovat s Čínou mír. Je to jaderná mocnost, s níž má Rusko dlouhou hranici. Dalším úkolem je posilovat vliv směrem k Číně, především v obchodní a hospodářské sféře.
Protože byla v Číně zrušena omezení související s covidem, předpokládá sinolog velký příliv turistů z Číny do Ruska. Do léta 2023 to může být přes milion lidí, což je úroveň z roku 2019.
Podle Vavilova je už dost jasné, že Čína není nepřítelem Ruska, které se tak může v klidu vyvíjet a svoji vojenskou sílu může orientovat na Západ. Není tak rozdvojeno do dvou směrů.
Jak říká Vavilov: „Čína Rusku poskytla bezpříkladnou podporu, když nakoupila energetické zdroje, nepodpořila sankce Západu proti Rusku a Rusko podpořila informačně i politicky.“
Sinolog konstatoval urychlenou integraci Ruska do ekonomiky soustředěné kolem Číny. Nehodnotil ekonomiku z hlediska pozitivity nebo negativity trendu. Jenom poznamenal, že pravděpodobně 80 % Fondu národního bohatství Ruska bude uchováváno jüanech a 70 % spotřebního zboží se do Ruska dováží z Číny.
Vavilov předpovídá aktivní rozvoj výstavby nových dopravních tepen směrovaných do Číny. Poznamenal, že 58 % Číňanů považuje Rusko za nejpřátelštější zemi a potenciálního spojence. Naopak pro USA se vyslovuje jen málo jednotlivců. Čína se obrací k Rusku, ale v Rusku to využívá málokdo. V Rusku pro to zatím nejsou podmínky.
Převzato z Eadaily.com
***
Válka o Kosovo a Metohiji je nevyhnutelná. Srbové jsou s Bělehradem nespokojeni
Ljubov Stěpušova
29. prosince 2022
Srbové jsou nespokojeni s požadavkem Alexandara Vučiče na odstranění barikády na hraničních přechodech z Kosova a Metohije. Lidé chápou, že válka je nutná, ale srbské vedení se nerozhoduje pro vojenskou operaci.
Srbové se zlobí na Vučiče
Podle kanálu Srbský vestnik na sociální síti Telegram je kontrolní stanoviště v Merdare, který uzavřeli Srbové z centrálního Srbska, už otevřené, ale barikády kosovských Srbů uzavírají kontrolní stanoviště v Jarinje a Brnjaku.
Autor na telegramovém kanálu zdůrazňuje, že se lidé z barikád i z centrálního Srbska zlobí. Kvůli přetrvávajícímu teroru proti Srbům v Kosovu chtěli i dále stát na barikádách, ale Bělehrad je zradil.
Jejich požadavky na Vučiče jsou tyto:
Bývalý kosovský Srb, policista Dejan Pantič, ač je osvobozen, se nachází v domácím vězení, soud s ním stále probíhá a bude odsouzen. Za dva další odsouzené „nebude dokonce Bělehrad ani bojovat“ a nejsou žádné záruky ohledně přítomnosti albánských speciálních jednotek ROSY na severu Kosova a Metohije, takže teror bude pokračovat.
Namísto, aby se tlačilo na Západ a na Albánce s využitím rezoluce RB OSN č. 1244 o přítomnosti srbské armády v srbských samosprávných místech částečně uznaného státu Kosovo, konají se „gesta dobré vůle“ jako vždy s klamavými pohádkami o garancích bezpečnosti.
Válka o Kosovo a Metohiji je nevyhnutelná
„Teror v Kosovu proti srbskému obyvatelstvu probíhá roky. Zastavit ho mohou jen barikády a srbská armáda. Je jasné, že válka je nevyhnutelná. Pokud se oddaluje, nepřítel se může připravit,“ píše Srbský vestnik.
Podle mínění autorů vede obojaká politika Bělehradu k tomu, že Srby nepodpoří nikdo, protože nikdo nemá rád nejistotu.
Země už deset let soustavně ustupuje, přitom nic komě slibů nedostává a chutě západních politiků a jejich albánských vazalů jen rostou. Autoři na kanálu Telegram píší, že ze strany Srbska není žádný odpor. Všichni dobře vědí, že Srbsko do EU nevstoupí, ale Bělehrad se za posledních deset let ani nepokusil přeorientovat hospodářství na jiný směr.
Vučič si musí vybrat strategii
Situace v Kosovu se zostřila poté, kdy Ruskem a Srbskem neuznaná Republika Kosovo učinila kroky k vytěsnění Srbů z oblastí na severu země, kde trvale žijí Srbové, nastavila tam svá pravidla a zavedla své registrační značky aut.  Srbové v reakci na to odešli z kosovské policie a jeden z nich, Dejan Pantič, byl obviněn z organizování útoku na policii a zatčen.
Srbové odešli z orgánů správy několika obcí a Albánci ihned zaujali jejich místa. Prezident Vučič nařídil armádní pohotovost na hranicích, ale potom se domluvil se západními zprostředkovateli mírových sil KFOR z NATO na odstranění srbských barikád během dvou dnů. Za to měl být propuštěn Pantič a měly odejít kosovské bezpečnostní síly.
Vučič poděkoval RF za pomoc a řekl: „Poprvé jsme dostali něco, co je pro nás zdrojem práva a jasně stanoví pozici KFOR – že bez KFOR a schválení srbskou komunitou a srbskými úřady se nemohou bezpečnostní síly Kosova vyskytovat na severu Kosova a Metohije, a to je velká věc. Krom toho se nám podařilo vyloučit z dohody požadavek na odstranění barikád.“ Jenže Srbský vestnik uvádí originál poděkování Rusku: „Děkujeme Rusku za podporu, kterou poskytuje, ačkoliv jeho ozbrojené síly zde nejsou. Přesto dík za jeho politickou podporu.“
Autoři to považují za zřejmé bagatelizování. Je důležité, aby Srbové začali sami. Donbas začal a nakonec zvítězil. Vučič chce dovést zemi do EU. Měl by si nejdřív rozmyslet strategický kurs, vstoupit do CSTO a potom  jednat o vojenské pomoci s Ruskem.
Převzato z Pravda.ru
***
Jednání USA na území Ukrajiny způsobuje kvalitativně jinou situaci v Sýrii
Jurij Borisov
5. ledna 2023
Není dne, aby USA a jejich spojenci nevystoupili s vyhrožováním zemím nepodporujícím linii USA ve vztahu k Rusku.  Severní Korea dnes dostala ultimátum z EU, jež po ní žádá v podstatě jednostranné odzbrojení, včera se vyhrožovalo Srbsku za to, že se nechce smířit s úplnou ztrátou Kosova, předevčírem se vyhrožovalo Číně, která se odmítla rozejít s Ruskem. A samozřejmě samotné Rusko je denně terčem divokých útoků.
Údery americkými zbraněmi na vojenské a tedy životně důležité objekty RF, které jsou už systematické, učinily USA přímým účastníkem válečných aktivit proti Rusku, což vytváří novou vojensko-strategickou situaci.
S imperiální nadřazeností a v rozporu se všemi mezinárodními normami se Západ drží cizích zemí, které dříve zabral jako předpolí pro své další expanze. Taková je absolutně protiprávní vojenská přítomnost na území Syrské arabské republiky, která nikdy USA na své území nezvala. Avšak Washington v rámci „pořádku založeného na pravidlech“ nepociťoval potřebu respektovat takové formality.
Ještě v létě 2021 napsal Politico: „Od roku 2021 zůstává na severovýchodě a jihu Sýrie 900 amerických vojáků, včetně speciálních jednotek zelených baretů. Kontrolují deset vojenských základen určených k udržení důležitých ekonomických oblastí. Čtyři z nich jsou v provincii Deir ez-Zor s bohatstvím ropy a pět v provincii Hasseka s nejúrodnější půdou Sýrie. Základna al-Tanf v provincii Homs kontroluje jako dřív hranice s Irákem.“
Západem vyprovokovaný nebezpečný vývoj mezinárodní situace není provázen adekvátním pochopením průběhu americkými vládnoucími kruhy. Jsou hypnotizováni svojí světovou všemocností. Zatím se situace s těmito zastaralými ambicemi rozešla. Dochází k odporu proti hegemonii Západu. Příkladem je Sýrie, jejíž vedení předvedlo rozhodný odpor. Důkazem je snaha o překonání hlubokých rozporů mezi Sýrií a Tureckem, a to ve spolupráci s Ruskem
Oznámení ministerstva obrany Sýrie z 28. prosince 2022: „Dnes se v hlavním městě Ruska konala, za účasti ruské strany, setkání ministra obrany Sýrie a ředitele Generálního zpravodajského ředitelství (arabské republiky) s ministrem obrany Turecka a šéfem turecké Národní zpravodajské organizace. Posuzovalo se množství otázek a výsledek byl pozitivní. Turecký prezident sdělil, že Turecko má zájem na společných krocích s Ruskem v Sýrii. Co se týká plánu Turecka na pozemní operaci v Sýrii, řekl Erdogan, že ‘Ankara je pro společné kroky Ruska, Turecka a Sýrie’. V této souvislosti připomenul rozhodnutí zapsané v memorandu ze Soči z roku 2019. ‘Je to vytvoření bezpečnostního koridoru širokého 30 km na jih od tureckých hranic. Turecko přijme všechny potřebné kroky k jeho vytvoření.’“
Hlavní skupina amerického vojska a vojenských základen v Sýrii je zejména v oblasti předpokládané vojenské operace. V říjnu 2019 Američané své vojenské objekty evakuovali, když s předstihem dostali od Turecka varování. Potom se zase „vrátili“.
Dosud Rusko vždy Sýrii vyzývalo ke zdrženlivosti vůči vojenské přítomnosti USA, ve snaze vyhnout se skokovému růstu napětí. Avšak jednání USA na Ukrajině činí kvalitativně jinou i situaci kolem Sýrie. Argumenty Moskvy ohledně další zdrženlivosti Sýrie k americkému nezákonnému jednání zde pozbývají platnosti.
Jestliže ukrajinská proxyarmáda USA zasahuje americkými raketami ruská vojska a strategické letecké základny, má syrská armáda mnohem více důvodů analogicky odpovídat na svém území.
Válka na Ukrajině je součástí globálního střetu mezi Západem a ostatním světem. A Sýrie se může změnit na místo, na němž se Amerika může přesvědčit, že její beztrestnost je minulostí. Potom začne válka připravovat o životy nejen ruské, ale i americké vojáky. Syrská vláda vytvořila v dubnu dobrovolnickou divizi pro pomoc Rusku na ukrajinské frontě. Na Ukrajině si Rusové poradí sami. V Sýrii má karty v rukou syrský prezident. Jsou to karty, na kterých jsou cíle pro raketové údery a jsou to všechny americké vojenské základny na syrském území.
Převzato z Fondsk.ru


Nejčtenější za týden