Zavelí Rusko k útoku na Ukrajinu z Běloruska?
RSS

Zavelí Rusko k útoku na Ukrajinu z Běloruska?

Je to stále diskutovaní otázka, zda a jak by se mohlo Bělorusko zapojit do současného konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Ale jak již dříve SM informoval, prezident Alexandr Lukašenko nemá zájem na zapojení Běloruska do konfliktu, ale zároveň si je vědom závislosti na Rusku a rozvíjí široké vztahy s Čínou. A to je hodně složitý politický gambit.
Pozemní jednotky již byly z území Běloruska vysazovány, takže nic nebrání ani nasazení letectva nebo dronů. Jde však o logistiku a úhradu nákladů. Vždy doplnění paliva, opravy či jiné služby na zahraniční letecké základně jsou vyfakturovány. A může si Rusko dovolit takovéto platby při intenzivní letecké operaci z území Běloruska? Musí zaplatit, nebo nabídnout adekvátní protihodnotu.
Na prvním místě jsou to samozřejmě ropa a plyn a hned na druhém nákupy běloruského zboží. Co se zřejmě nestane, aby Rusko přesunulo do Běloruska své strategické bombardéry, ať již Tu-95, nebo Tu-160. Variantou je možnost nasazení menších Tu-22M3/M3M.
Tak, jako Rusko využilo teritorium Běloruska k nasazení pozemní techniky , nebylo by výjimkou nasazení dronů a letounů k získání vzdušné nadvlády v určitém prostoru Ukrajiny. Takže nebe by se mohlo nad pozemními silami rojit letouny MiG nebo Su všech kategorií, ale Tupolevy budou zřejmě startovat z domácích základen a odpalovat svůj náklad mimo dosah ukrajinské PVO.




Dá se říci, že hlavním cílem letecké operace ze severu by bylo jednak vyvolat paniku v Kyjevě, a poté, stejně jako u pozemních operací z více směrů, rozmělnit ukrajinskou obranu v oblasti PVO.




Sekundárním cílem letectva by mohla být úroveň poškození ukrajinské kritické infrastruktury, a buď zadat nové koordináty, nebo provést vlastní nálety k dokončení destrukce. Rusko může získat tímto krokem určitou demoralizaci a deaktivaci (energetickou i jinou) Ukrajiny a ztratit „pouze několik letounů a pilotů“. Každý počítá v jiných hodnotách.
Pokud Rusko získá běloruské povolení k využití území a základen, a není pochyb, že by ho nezískalo, může zahájit koordinované údery ze severu, jihu i východu Ukrajiny. Tím ukrajinská obrana bude ztenčena v klíčových oblastech, zásobovací trasy narušeny a ukrajinské letectvo bude muset čelit velké přesile na mnoha směrech.
Předpokladem je nasazení dronů k průzkumu bojiště a následně pohyb pozemních sil (v oblastech zákopové války dělostřelecká příprava) a start stíhacích letounů k vzdušnému krytí a stíhacích bombardérů nebo víceúčelových letounů k podpoře jak pozemních sil, tak stíhačů. Dá se říci, že Rusko má momentálně všechny trumfy v ruce, ale nikdo neví, zda s nimi umí hrát, a ten nejlepší si nechat nakonec, nebo vše „vyplácá“ hned na začátku, a pak se bude opět divit, že se něco nepodařilo.
Zpět k úvodní otázce – může Rusko realizovat letecké údery na Ukrajinu z Běloruska? Odpověď je ano, Bělorusko se Rusku nepostaví a neodmítne požadavek. Provede to – nejspíš ano. Cíl akce – zcela rozmělnit ukrajinskou obranu a minimalizovat vlastní ztráty, případně urychlit ofenzívu.
Ale mezi nebem a zemí je mnoho faktorů, jež mohou vše postavit zcela opačně.
 

rferl.org, washingtonpost.com, reuters.com
The post Zavelí Rusko k útoku na Ukrajinu z Běloruska? first appeared on .


Nejčtenější za týden