Zelenskyj odebral občanství 13 ukrajinským duchovním
RSS

Zelenskyj odebral občanství 13 ukrajinským duchovním

Ukrajina, nejzkorumpovanější evropská země, vždy měla a nadále má k jakékoli demokracii velmi daleko. Deep statem ustanovené vlády  nikdy nekonaly v zájmu občanů – a už vůbec ne v zájmu těch, kdo žijí na východě země.
Po zákazu jakékoli opozice, zákazu používání jiných jazyků než ukrajinštiny na veřejnosti a zákazu svobodných médií, nyní nastupuje de facto zákaz pravoslavné církve cestou odnětí občanství některým jejím duchovním.
Ti tak zřejmě budou nuceni odejít do exilu, pokud nebudou  jen dalšími z mnoha politických vězňů v zemi.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozhodl, že 13 kněžím Ukrajinské pravoslavné církve (UPC) by mělo být o debráno ukrajinské občanství.
Rozhodnutí bylo učiněno prezidentským dekretem, který Zelenskyj podepsal v prosinci, ale dosud nebyl oficiálně zveřejněn, protože obsahuje osobní údaje o kněžích.
Podle bezpečnostní služby SBU jsou kněží obviněni z přispívání k náboženskému rozdělení a podpory Ruska. SBU tvrdí, že zabavila důkazy, včetně „tištěných materiálů a propagandy přátelských k Rusku.“ Jedním z kněží na seznamu je Ionafan, metropolitní biskup tulchinské diecéze v regionu Vinica.
Dotyční kněží jsou nyní v nebezpečí, že budou vyhnáni ze své vlasti a nikdy jim nebude dovoleno se vrátit.
UPC byla dříve podřízena moskevskému patriarchovi, ale církev vyhlásila nezávislost v souvislosti s ruskou invazí. Nicméně v posledních měsících ukrajinské bezpečnostní služby provedly několik razií proti představitelům církve kvůli údajným vazbám na Rusko.
Sám Volodymyr Zelenskyj hovořil o potřebě chránit „duchovní nezávislost“ národa na Moskvě.
Církevní napětí se na Ukrajině objevuje již dlouho, protože několik různých denominací tvrdí, že reprezentují jedinou pravou pravoslavnou církev v zemi.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Zelenskyj odebral občanství 13 ukrajinským duchovním se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden