Zelená destrukce za peníze občanů. Aniž by jim to někdo řekl
RSS

Zelená destrukce za peníze občanů. Aniž by jim to někdo řekl

V texaském senátu proběhlo veřejné slyšení, které poodhalilo, jak investiční společnosti prosazují zelenou politiku bez vědomí svých investorů. Finanční instituce dokonce požadují, aby jejich klienti výměnou za financování zveřejňovali klimatické příspěvky na sociálních sítích.



ESG je zkratka pro „Environmental Social Corporate Governance” a měří, jak intenzivně se firmy věnují zeleným a sociálním aspektům při svém podnikání. Kolik uhlíku vypouštějí nebo kolik minorit zaměstnávají. ESG skóre, které vypočítávají různé agentury na základě relativně subjektivních kritérií , je potom vodítem pro investiční fondy, do kterých firem investovat.
V texaském senátu proběhlo minulý měsíc slyšení, na kterém vypovídali zástupci firem o své zkušenosti s ESG. Během slyšení zaznělo:
(1) Destrukce za peníze občanů
Problém je rozsáhlejší, nejedná se pouze o bojkot projektů na těžbu a zpracování fosilních paliv. Investiční fondy kupují akcie ropných firem, aby poté jako akcionáři hlasovali proti otevírání nových ložisek v době, kdy je potřebujeme více než kdykoli předtím. Ale akcie, prostřednictvím kterých hlasují, nekupují za svoje peníze. Kupují je za peníze občanů, kteří si spoří na důchod nebo na školné a kteří jim svěřili svoje peníze. Používají peníze občanů na to, aby hlasovali proti jejich zájmům.
(2) Je to otázka národní bezpečnosti
Máme k dispozici dokumenty, které prokazují, že se těchto rozhodnutí zúčastňují zahraniční vlády. Zahraniční vládní agentury zasahují do rozhodnutí, jak budou investovány peníze amerických občanů.
(3) Cílem je zničit kapitalismus
ESG je trojským koněm, jehož cílem je zničit kapitalismus a vrátit lidstvo do temných dob bez energie. Zkratka ESG je ve skutečnosti zkratkou pro „Enable Socialist Government” aneb umožněte socialistickou vládu. Peníze občanů jsou obětovány ve prospěch radikálních zelených aktivistů, kteří tlačí na finanční instituce, aby zničily ropný a plynárenský průmysl.
(4) Peníze výměnou za propagandu
Bud Brigham je ředitelem společnosti Brigham Minerals, která se zabývá těžbou ropy a plynu. Před komisí vypověděl pod přísahou, že banka Credit Suisse odmítla jeho firmě poskytout financování, přestože jí v předchozích 15 letech půjčila více než miliardu dolarů.
Poté mu zástupce banky navrhl, že se pravděpodobnost schválení půjčky zvýší, pokud on jako ředitel firmy zveřejní na svých sociálních sítích příspěvky, které mu banka připraví a které budou tvrdit, že klimatická změna je skutečností, o které se nediskutuje. Bud Brigham to odmítl.
Tolik několik střípků ze senátního slyšení.
(5) Jediné kriterium pro investování má být zisk
Texas stojí v čele boje proti ESG praktikám finančních a investičních společností. Zveřejnil seznam firem, které bojkotují energetické společnosti, zahájil vyšetřování ESG postupů, které mohou způsobit škody střadatelům, a spolu s ostatními státy podal žádost na soud, aby zasáhl.
Nejvyšší soud v roce 2014 jednomyslně rozhodl, že investiční společnosti, které odpovídají za investování penzijních plánů, nesmí do svých investičních analýz zahrnovat jiné než finanční parametry.
(6) Zelených fondů jsou stovky
Problém prosazování zelené politiky za peníze občanů se nedotýká jen amerických investorů. Organizace NZAM neboli „Net Zero Emmission Managers” sdružuje investiční společnosti, které uplatňují ESG praktiky. Jejími signatáři jsou správci investičních společností, přes které investují i domácí investoři.




G. Sitař
The post Zelená destrukce za peníze občanů. Aniž by jim to někdo řekl first appeared on .


Nejčtenější za týden