Nerudová versus Pavel – hlavně si nikoho nerozhněvat!
RSS

Nerudová versus Pavel – hlavně si nikoho nerozhněvat!

JAN BARTOŇ
Duel Danuše Nerudové a Petra Pavla na Primě se nevyznačoval žádnou nudou, o které někteří komentátoři píší. Spíše byl opatrným našlapováním mezi vejci – nikoho zbytečně nedráždit.


Debata dvou vážných uchazečů o prezidentskou funkci, opět bez Andreje Babiše, který se chystá až do TV NOVA, vůbec nebyla nudná . Spíše mi připomínala pověstný tanec mezi vejci, v němž se jak Pavel, tak Nerudová snažili především o to, aby obecně voliče nenaštvali. V této souvislosti musím zdůraznit, jak velkou chybu udělala vláda, respektive strany vládní pětikoalice, že podpořily tři z uchazečů o Hrad – Pavla, Nerudovou a senátora Pavla Fischera. Z hlediska jakési „kvalifikace“ by byl z těchto kandidátů nejlepším prezidentem zřejmě Pavel Fischer. Musím v této souvislosti opět jen vyjádřit souhlas s názorem Miroslava Kalouska, že Fischer by byl zcela jistě nejlepším prezidentem (právě díky své předchozí politické dráze), ale protože nemá šanci postoupit do druhého kola, bude volit Nerudovou. S tím se zcela ztotožňuji, protože také nechci, aby na Hradě usedli bývalí úspěšní a mladí komunisté – jeden s kariérou v armádě a druhý v byznysu. A jak se po listopadu 1989 ukázalo, oba využili pádu komunismu k velké kariéře v tom, co uměli – poslouchat rozkazy a podnikat v „nelehké“ době devadesátých let minulého století.
Čeká nás ještě jedna debata „špičkových“ kandidátů, a to na Nově. Pavel se údajně těší na „podrazy“, protože v debatách žádný podraz nezažil. V této souvislosti bych ale rád upozornil na rozhovor s Babišem, uveřejněným na  iDnes/volby .  Šéf hnutí ANO a kandidát na příštího prezidenta promluvil v rozhovoru pro MF DNES nejen o svých prezidentských plánech a postoji k vládě Petra Fialy (ODS). „Jestli je pravda, co slyším, že vláda po volbě prezidenta bude chtít zvyšovat daně, omezovat sociální dávky nebo omezovat svobodu slova, tak bych byl ten, kdo se tomu tvrdě postaví,“ prohlásil Babiš.
Takže žádné „podrazy“ od Babiše nečekám, ale očekávám tvrdou kritiku vládní politiky. Babiš tak má ohromnou šanci, a to v pozici člověka zproštěného viny v kauze Čapí hnízdo několik dní před prvním kolem volby, přesvědčit řadu nerozhodnutých voličů o tom, aby ho podpořili. Ještě před vynesením rozsudku nad Babišem z průzkumů vyplývalo, že asi čtvrtina voličů stále není rozhodnuta, komu dá hlas. To je více jak milion voličů. Vzhledem k tomu, jak malou podporu má česká vláda u veřejnosti (číslo se již dlouhodobě pohybuje na úrovni pod 30 %), dosavadní nerozhodnutí zřejmě patří spíše do tábora protivládního než vládního a Babiš tak může mezi těmito voliči výrazně zabodovat.
Cituji z další odpovědi Babiše:  Na rozdíl od paní Nerudové a generála Pavla nejsem kandidát vlády. Nemusím jí být vděčný za podporu, tudíž bych ani nebyl její loutkou. Ve srovnání s ostatními kandidáty jsem také naprosto finančně nezávislý a nestojí za mnou nějací podnikatelé nebo lobbistické skupiny. Pracoval bych prostě pro naše občany a naši zemi a jsem přesvědčený, že jsem jediný, kdo to zvládne.
To je přesně to, co bude v Babišově kampani v této chvíli dominovat. Vymezí se proti Nerudové i Pavlovi (vládní kandidáti) a bude o sobě hovořit jako o jediném člověku, který může „zastavit“ chybnou politiku vlády. Vládní politika mu ostatně hodně pomáhá a pomáhala. Hovořit zcela vážně před volbami o zvyšování daní tak, jak to dělá Marián Jurečka, nebo o „boji s dezinformacemi“ ve stylu Víta Rakušana tím, že by bylo správné utratit 150 milionů korun na podporu těch, kdo s „dezinformacemi“ bojují, je skutečně hrubá chyba vlády. A mlčení premiéra Petra Fialy, který je ve vleku těchto událostí než aby jasně sdělil oficiální vládní postoj, to vše pomáhá Babišovi zejména pokud se dostane do druhého kola s náskokem.
Jestliže ještě před vynesením rozsudku se agentury shodovaly na tom, že Babiš druhé kolo prohraje s Nerudovou i Pavlem, po vynesení rozsudku už to zdaleka není tak jisté. A podle zpráv ze sázkových kanceláří, tento vývoj pomohl Babišovi, na jehož vítězství se sází ve stejném kurzu jako na vítězství Pavla. Pokud vyhraje Babiš i ve druhém kole, bude to jasné potvrzení toho, že vládní politika neuspěla ani v případě prezidentské volby.

Jan Bartoň
The post Nerudová versus Pavel – hlavně si nikoho nerozhněvat! first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden