Nejvyšší generál námořnictva pro Japonsko potvrzuje, že USA inscenují budoucí válku s Čínou na Tchaj-wanu
RSS

Nejvyšší generál námořnictva pro Japonsko potvrzuje, že USA inscenují budoucí válku s Čínou na Tchaj-wanu

Již delší dobu se objevují zprávy, že se Japonsko oproti dosavadním zvyklostem nebývale vyzbrojuje, samozřejmě vše za asistence amerických hegemonů. Nyní se potvrzuje, že jde velmi pravděpodobně o přípravu podobné zástupné války, jaká se dnes vede na Ukrajině. Jen v tomto případě by nešlo o válku s Rusem, ale s Čínou.
Nejvyšší generál námořní pěchoty pro Japonsko vydal tento týden několik velmi odhalujících prohlášení v rozhovoru zaměřeném na boj proti Číně . Navzdory čínskému vedení, které trvá na tom, že situace na Tchaj-wanu a Ukrajině není srovnatelná, přesně takto prezentoval situaci generálporučík James Bierman, dokonce zašel tak daleko, že připustil, že Pentagon připravuje „divadlo“ proti Číně tím, že armáda udržuje vztahy se spojenci z jihovýchodní Asie.
„Americké a japonské ozbrojené síly  rychle integrují svou velitelskou strukturu  a zvyšují kombinované operace, zatímco se Washington a jeho asijští spojenci  připravují na možný konflikt s Čínou, jako je válka o Tchaj-wan,“  podle vrchního generála námořní pěchoty v Japonsku.
I když není žádným tajemstvím, že Tokio se v uplynulém roce stále více a otevřeněji přiklánělo k postoji USA k vyzbrojování Tchaj-wanu a zároveň se vzdalo své historické neutrality po druhé světové válce drastickým zvýšením výdajů na obranu, generál Bierman potvrdil exponenciální nárůst společných americko-japonských operací během minulého roku. 
Rozhovor sám o sobě je dostatečně výbušný, aby vyvolal hněv pekingských úředníků, vzhledem k tomu, jak explicitní je téma „ukrajinizace Tchaj-wanu“ ve všech Biermanových prohlášeních, zejména vzhledem k tomu, že pochází od velícího generála Třetí námořní expediční síly (III MEF) a námořní pěchoty Japonska.
Když americký generál hovořil neobvykle otevřeně a podrobně o probíhajících přípravách na obranu Tchaj-wanu, řekl  následující  :
“  Proč jsme dosáhli takové úrovně úspěchu, jaké jsme dosáhli na Ukrajině? Velká část toho byla proto, že po ruské agresi v letech 2014 a 2015 jsme se vážně dostali k přípravě na budoucí konflikt: výcvik Ukrajinců, předběžné rozmístění zásobování , identifikaci míst, ze kterých bychom mohli provozovat podporu, udržovat operace,“ řekl.
„Říkáme tomu uspořádání divadla. A divadlo připravujeme v Japonsku, na Filipínách a na jiných místech.“
Opět platí, že podobné řeči samy o sobě považují Číňané za provokaci. FT připouští, že Biermanovy komentáře jsou neobvykle upřímným srovnáním mezi potenciálním konfliktem s Čínou a ukrajinskou krizí.
Samozřejmě, pokud jde o samotnou Ukrajinu, komentáře jsou velmi odhalující, vezmeme-li v úvahu náhodné přiznání, že Američané byli před lety na Ukrajině zaneprázdněni  přípravou na válku s Ruskem, dokonce až po předběžném rozmístění zásob a přípravě bojového prostoru.
A další upřímné komentáře od nejvyššího generála námořní pěchoty v Japonsku: 
„Když mluvíte o složitosti, velikosti některých operací, které bychom měli provést, řekněme při invazi na Tchaj-wan, budou existovat náznaky a varování a existují specifické aspekty z hlediska geografie a čas, který nám umožňuje držet se a být maximálně připraveni,“ řekl. „V rámci těchto příprav  plánují Filipíny umožnit americkým silám umístit zbraně a další zásoby na dalších pěti základnách kromě pěti, kam již mají USA přístup.“
„Získáte pákový bod, základnu operací, která vám umožní mít obrovský náskok v různých operačních plánech,“ řekl Bierman. „ Jakmile se střetneme s čínským protivníkem , který bude vlastnit startovací pistoli a bude mít schopnost potenciálně iniciovat nepřátelské akce, můžeme identifikovat rozhodující klíčový terén, který je třeba udržet, zajistit, bránit, využít  .“
Další zajímavá část rozhovoru přichází v tom, že varuje regionální spojence USA, včetně Tchaj-wanu, aby nepřeceňovali čínskou armádu, a tvrdí, že Čínská lidová osvobozenecká armáda (PLA)  by neměla být  vnímána jako „10 stop vysoká“  .
Generálovy komentáře zazněly právě ve chvíli, kdy Čína pokračovala ve cvičení zaměřeném na Taipei, kdy stíhačky a námořní lodě PLA překračovaly linii v Tchajwanském průlivu. Ke cvičením dochází již pravidelně od provokativní cesty Nancy Pelosiové na samosprávný ostrov v srpnu. Nyní proběhlo druhé velké cvičení během necelých dvou týdnů v roce 2023.
Pokud bude vedení Pentagonu pokračovat na cestě formování sporu mezi Tchaj-wanem a Čínou v podmínkách přímo srovnatelných s ruskou invazí na Ukrajinu (a tedy s americkým vyzbrojováním Kyjeva  srovnatelným s přesuny zbraní do Tchaj-peje), můžeme očekávat, že Peking bude i nadále rozšiřovat svá vzdušná a námořní cvičení zaměřená na Tchaj-wan.
Dlouhodobá oficiální politika Číny, kterou prezident Si Ťin-pching opakovaně formuloval, uvádí, že země usiluje pouze o mírové sjednocení a že Washington si nadále pouze „zahrává s ohněm“ tím, že falešně podněcuje touhy po nezávislosti.  Peking ale rozhodně není naivní a zdá se, že je zaneprázdněn inscenováním vlastního divadla v očekávání možného střetu.
Například čerstvá zpráva v South China Morning Post cituje důkazy o nedávných manévrech námořnictva PLA, které silně naznačují, že se snaží rozšířit bojové kapacity  v tichomořských vodách  :

Má se za to, že sólový výlet válečné lodi lidové osvobozenecké armády hluboko do jižního Pacifiku byl  testem tankování a zásobovací kapacity čínského námořnictva na moři  .
Torpédoborec řízených střel Yinchuan (č. trupu 175) námořnictva PLA se podle tweetu francouzského ministerstva obrany z prosince plavil poblíž výlučné ekonomické zóny Nové Kaledonie, francouzského zámořského území v jižním Pacifiku, asi 1500 km východně od Austrálie. 
Letadla francouzského námořnictva sledovala a fotografovala aktivity válečné lodi.

Stejná válečná loď byla spatřena u Francouzské Polynésie právě minulý měsíc, což přimělo SCMP k tomu, aby poukázal na to, že „oblast, ve které se objevila, byla desítky tisíc kilometrů od čínského pobřeží a daleko za dostřelem torpédoborce o hmotnosti 7 500 tun.“
Čína se mezitím také nutně ocitá v pozici, kdy musí využít silnou diplomacii – nebo také měkkou sílu – se svými sousedy, když se snaží zmírnit dopady významné a rostoucí regionální přítomnosti Ameriky. 
Nejnovějším příkladem je návštěva filipínského prezidenta Ferdinanda Marcose v Pekingu minulý týden.  Ve středu se setkal se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem a oba se podle státních médií dohodli na přátelské konzultaci s cílem náležitě vyřešit námořní otázky.

Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 1 Průměrně: 5 ] Článek Nejvyšší generál námořnictva pro Japonsko potvrzuje, že USA inscenují budoucí válku s Čínou na Tchaj-wanu se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden