Svět ruskýma očima 693
RSS

Svět ruskýma očima 693

Zkouška státního převratu v Brazílii: Příčiny a následky pro Rusko
Ljubov Stěpušova
9. ledna 2023
Snaha o státní převrat v Brazílii, vzali útokem parlament, sídlo prezidenta, Nejvyšší soud a drancovali tam majetek.
Nepokoje v Brazílii 8. ledna byly bezprecedentní. Stoupenci bývalého prezidenta Bolsonara, který poslední volby prohrál, vzali útokem parlament, sídlo prezidenta, Nejvyšší soud a drancovali tam majetek.
Zvolený prezident Lula da Silva byl evakuován z hlavního města do Sao Paula. Až po zákroku federálních bezpečnostních sil byli protestující rozehnáni a přibližně 400 lidí bylo zatčeno. Guvernér federálního okruhu Brasilia byl soudně z funkce odvolán na 90 dní. Brazilské úřady zkoumaly otázku financování organizátorů.
Konflikt  mezi trumpisty a demokraty dosáhl do Brazílie
Aby bylo možno situaci pochopit, je potřeba vědět, že:
Oficiální Západ nepodporuje „povstalce“. Například kancléř SRN Scholz útok na vládní budovy odsoudil. Napsal: „Násilnické útoky na demokratické instituce – to je ohrožení demokracie, které není možno strpět.“ Dodal, že SRN podporuje současného prezidenta Lulu da Silvu. Jiní západní politici, i ti z USA, měli podobné komentáře. Podle New York Times je prý nyní Bolsonaro na Floridě v USA. Ač se guvernér státu Florida tváří, jako by byl proti Trumpovi, ale to jen v médiích Demokratické strany. Ve skutečnosti jako kdyby byl kopií Trumpa. Je mu také zavázán za kariéru. Odmítá kandidovat na funkci prezidenta, což Trump už udělal. Nazývají ho „disciplinovaný Trump“ a „chytrý Trump“.
Bolsonaro byl na nedobrý vývoj situace předem připraven a schoval se do Orlanda pod deštník svých kolegů. Není příznivcem globalismu, očkování, zastává konzervativní hodnoty, nesnáší LGBT. V Orlandu proběhlo několik mítinků na jeho podporu.
Proč potřebují trumpisté Brazílii? Je to podobné jako v případě Ruska a Kazachstánu. Rusko Kazachstán potřebuje, aby mohlo mít vliv i v dalších zemích a v nich své stoupence. Brazílie je první z vlivných zemí v Jižní Americe.
Trumpismus je jev mezinárodní. V některých zemích Evropy, například ne Francii, je dost silný.
Armáda Bolsonara nepodpořila
Proč? Armáda ho nepodpořila, a to je v Jižní Americe nezbytné. Hned po volbách učinil změny ve velení a má tam vliv. Je to bývalý voják. Vypadá to, že jednal jen s bezpečnostní službou federálního distriktu Brasilia. Lula informoval o jmenování nového šéfa této služby, který bude podřízen přímo jemu.
Pro Rusko jsou důležité turbulence v USA
Nyní je hlavním mezinárodním konfliktem střet mezi liberálním a konzervativním modelem vývoje světa. Jedním z jeho projevů je střet mezi Ruskem a Ukrajinou. Základem je kategorické odmítání ideologie toho druhého. V USA je dělící linií nová rasová teorie, odmítání katolictví, bourání památníků zakladatelů státu, prý to byli „krvaví otrokáři“.
Rusko potřebuje podporovat nepokoje v USA: Ať se rvou, rychleji se zhroutí a budou se starat o své problémy. Co se týká Bolsonara a Luly, oba jsou pro Rusko přijatelní. Ruské ministerstvo zahraničí nepokoje v Brazílii nekomentovalo.
Globalisté vsadili na Lulu. Ten byl již dvakrát prezidentem a vždy vedl svrchovanou zahraniční politiku. Podporoval Írán, Venezuelu a Cháveze i Rusko. Dnes viní z válečného střetu Ruska s Ukrajinou Zelenského a NATO.
Převzato z Pravda.ru
***
Úderné prostředky: Jak se bude obnovovat ruská armáda
Andrej Fedorov, Roman Krecul, Bogdan Stěpovoj
11. ledna 2023
Ministr obrany RF Sergej Šojgu zahajuje kvalitativní obnovu ozbrojených sil. Konkrétně se plánuje rozšířit arzenál moderních úderných prostředků, zdokonalit bezpilotníky a zajistit moderní systémy protivzdušné obrany. Odborníci tvrdí, že při každé vojenské operaci se ukazují nedostatky ozbrojených sil a povzbuzují k práci na chybách. Dne 10. ledna sestřelily ozbrojené síly RF tři ukrajinská útočná letadla.
Rozšiřuje arzenál
Ministerstvo obrany bude nuceno přijmout „vyčerpávající opatření pro kvalitativní obnovu ozbrojených sil a zvýšení jejich bojových možností“ , řekl Šojgu a oznámil, že RF v nejbližší době svůj arzenál úderných zbraní rozšíří. Podle slov ministra obrany bude pozornost obrácena na zlepšení bojových možností vzdušných a kosmických sil RF, a to v činnosti stíhaček a bombardérů v zóně působení moderních systémů protivzdušné obrany i tam, kde se jedná o zdokonalování bezpilotníků. K tomu Šojgu uvedl, že se musí soustavně analyzovat a rozebírat zkušenosti od vojenských skupin.
V souvislosti s tím řekl, že zkušenosti ruských vojáků musí být základem pro zlepšení bojového výcviku. Všechno co voják potřebuje, musí dostat moderní, příjemné a spolehlivé.
Kromě toho mluvil ministr o nezbytném vylepšení způsobu velení a komunikace. Při takové modernizaci budou aktivně využívány technologie umělé inteligence.
Ve vojenských komisariátech se plánuje zajistit digitalizaci databází. Kromě toho se musí zavést spolupráce s místními a regionálními úřady a průmyslem a obnovit systém organizace civilní a územní obrany. Mechanismus reagování na občanské iniciativy se zlepší.
Šojgu řekl, že Rusko bude nadále rozvíjet jadernou triádu. Upozornil, že hlavním garantem suverenity a územní celistvosti Ruska je stále jaderný štít.
Více „Tornád“
Podle vojenského odborníka Alexeje Leonkova ukazuje jakákoliv vojenská operace nedostatky ozbrojených sil. Dokonce i malé nedostatky jsou hned vidět a musí být napraveny. Ne nadarmo se říká, že se armáda připravuje k válce, která už proběhla. V průběhu bojových akcí používá protivník nové přístupy, my se adaptujeme a na výzvy reagujeme – měníme taktiku a používáme nové zbraně.
Expert přiznal, že speciální vojenská operace pomohla objevit mnoho nedostatků při mobilizaci, u vybavení, zásobování i ve vydávání nové výstroje. Počítalo se s tím, že mobilizace a výstroj jsou dobré, ale ukázalo se, že někde je prázdno a někde zase plno. I to se musí dát do pořádku.
Vojenský odborník Dandykin informoval, že rezervy, které se nyní připravují, musí dostat moderní zbraně, včetně úderných. Vojskům budou přiděleny modernější palebné systémy. Bude více raketometů z řady Tornádo, které se již používají.
Samozřejmě budou drony a nejen průzkumné, ale možná i úderné. V tomto směru se situace pohnula loni. Potom samozřejmě přijdou tanky, včetně T- 90M, které si dobře vedou v boji.
Podle odborníka musí vojáci dostat i moderní ochranné prostředky a ruční zbraně.
Důležité jsou pro všechny moderní prostředky komunikace. Nezbytná je řízená munice, která zajišťuje, že se nebude plýtvat desítkami nábojů tam, kde jeden stačí. V každém případě je potřeba všechny naše systémy modernizovat. Týká se to i těžkých plamenometných systémů i bezpilotníků různých druhů. Mohou se zapojit i těžší bezpilotní aparáty, jako je „Ochotnik“, který se právě testuje…
Převzato z Iz.ru
***
Erdoganovo neomalené chování se musí zastavit
Ljubov Stěpušova
13. ledna 2023
Turecko odložilo „mírový proces“ v Sýrii
Turecký ministr zahraničí Čavušoglu při návštěvě Jihoafrické republiky na tiskové konferenci řekl, že Ankara podporuje plán na „mírové urovnání“ ukrajinské krize, který předložil Zelenskij.
Na to odpověděla mluvčí ministerstva zahraničí RF Zacharovová, že Rusko s tak zvaným mírovým plánem Zelenského nemůže souhlasit. Je známo, že předpokládá „obnovení územní celistvosti Ukrajiny“ a další pro Rusko nerealizovatelné cíle.
Došlo k odložení schůzky ministrů zahraničí Ruska, Turecka a Sýrie, kdy měl prezident Turecka upevnit vztahy s Bašárem Asadem. Čavušoglu demonstrativně odjel do Washingtonu, který dal vědět, že není čas na urovnávání vztahů se Sýrií.
Bašár Asad nepotřebuje tureckou iniciativu
Zaplať „pámbu“. Moskva proti nebyla, ale ukázalo se, že syrský prezident není z této varianty „míru“ ve své zemi nikterak nadšen. Reuters píší, že vyjednávání odmítl. Damašek má obavy, že obnovování vztahů je jen předvolebním gestem pro zvýšení prestiže a není pro Sýrii výhodné. Asad má dobré důvody: obětovat Idlíb, kde operují proturecké skupiny, za dobré vztahy s Erdoganem není vhodné.
Asadovi také není jasné, proč bojovníci IS loni útočili na teritoria pod kontrolou syrské vlády a vyhýbali se zóně pod kontrolou Turecka na severu a USA na jihovýchodě a východě Sýrie.
Ankara přešla na velitelský tón
V tomto týdnu přešla Ankara na důrazné jednání, ve snaze zabezpečit Erdoganovi Nobelovu cenu míru.
V rámci posuzování ukrajinského konfliktu vyzval turecký vůdce Rusko, aby našlo spravedlivé řešení na Ukrajině v „seriózním dialogu“ s „konkrétními jednostrannými kroky“. Po skončení jednostranného vánočního příměří (Putin byl vstřícný), žádala Ankara o pokračování.
Dále v průběhu setkání ombudsmanů RF a Turecka žádal Erdogan o otevření „humanitárního koridoru“ s Ukrajinou, aby bylo možno pomáhat dětem, ženám a raněným postiženým krizí. Navrhl léčení raněných vojáků v Turecku.
Turecká strana soustavně naznačuje, že Rusko na Ukrajině dělá všechno nesprávně. Ve skutečnosti nejen že navrhuje opakovat pro Rusko ostudnou historku s „evakuací bojovníků z Azova“ do Turecka, ale také připouští, že „humanitární koridor“, který má Rusko, je vadný.
Oleg Carjov uvedl, že mezi Záporožím a Melitopolem pracuje bod Vasiljevka, „a to je náš koridor, který umožňuje přímý přístup z Ruska na Ukrajinu a opačně“ . Cizí koridor není naše starost.
Turecko vede k Rusku nepřátelskou politiku
Obrázek nepěkných kroků Turecka:
Jestli nedodává kazetovou munici, potom Ukrajině dodává bezpilotníky. Také pro Ukrajinu staví válečné lodě a odesílá bojovníky, podporuje krymsko-tatarské islamisty, kteří organizují diverze. Dohoda o obilí, kterou se Erdogan pyšní, přinesla prospěch Turecku a Ukrajině, ale ne Rusku. Vývoz ruského obilí a hnojiv je stále pod sankcemi, ač OSN vyzývá k jejich zrušení. Zrovna přes Oděsu v tankerech na obilí přijeli do RF teroristé, kteří vyhodili do vzduchu Krymský most. Přes veškerá „mírová úsilí“ Turecka stále trvá ostřelování Záporožské jaderné elektrárny ukrajinskou armádou.
Erdogan buduje říši nepřátelskou Ruské federaci
Erdogan na úkor ruského plynu a obilí upevnil svoji osobní prestiž před volbami v tomto roce a vyzdvihl tureckou ekonomiku.
Na očích nám vznikla a upevnila se síla, která chce zastrašovat a vytlačovat ze Střední Asie a Zakavkazska, podle svého turanského projektu. Ve skutečnosti projekt není turanský, ale turecký. Vytváří se „turecké superetnos“, píše odborník na Turecko Vladimir Avatkov. Účelem tureckého projektu je bojovat proti Rusku, a proto je turecký stát, přes všechnu svoji samostatnost, tolerován Spojenými státy.
Turci patří k těm, kteří „ukousnou celou ruku, když se jim podá třeba jen prst“. Erdogan buduje impérium a po kousku bude ukusovat ze všeho ruského.
Pro Rusko je naprosto nepřijatelné jednání o míru s Ukrajinou, kromě jednání o kapitulaci Kyjeva. To by mělo mít na paměti ruské vedení a mělo by zatrhnout všechny snahy Erdogana v tomto směru i v tónu, který používá.
Převzato z Pravda.ru


Nejčtenější za týden