Henry Kissinger: Zničení Ruska znamená problém s 15 000 jadernými zbraněmi
RSS

Henry Kissinger: Zničení Ruska znamená problém s 15 000 jadernými zbraněmi

TVP
Před válkou na Ukrajině byl proti členství této země v NATO, protože se obával, že to spustí proces, který nyní vidíme. Koncept neutrální Ukrajiny však již podle Henryho Kissingera nedává smysl. Po mírových rozhovorech by NATO mělo poskytnout Kyjevu záruky členství.
Tuto tezi vyslovil v úterý Henry Kissinger v rozhovoru s profesorem Harvardské univerzity Grahamem Allisonem. Interview proběhlo během Světového ekonomického fóra v Davosu.
Kissinger však zdůraznil, že dialog s Ruskem by měl pokračovat, aby se zastavila eskalace války, a že by měly být zachovány sankce a další prostředky nátlaku na Kreml, dokud nebude dosaženo konečného urovnání.




Západ podle bývalého diplomata dosáhl mnoha strategických bodů. Putinovi ukázal, že se dokáže sjednotit proti agresi, a že Rusko svých cílů nedosáhne konvenčními prostředky.




„Zničení Ruska jako státu, který může provádět vlastní politiku, otevře obrovskou oblast jeho 11 časových pásem vnitřním konfliktům a vnějším zásahům, přičemž na tomto území je nejméně 15 000 kusů jaderných zbraní,“ hodnotí situaci bývalý diplomat.
Kissinger také zdůraznil, že Spojené státy by měly poskytnout vojenskou podporu Ukrajině a v případě potřeby tuto podporu zintenzivnit, dokud nebude uzavřeno příměří.
Podle něho je ale důležité konflikt mezi Ruskem a Západem neeskalovat. „Možná to způsobí, že Rusko předefinuje svou historickou pozici, která byla kombinací přitažlivosti k evropské kultuře a strachu z evropské dominance,“ řekl bývalý americký ministr zahraničí.

Zdroj: tvp.info
The post Henry Kissinger: Zničení Ruska znamená problém s 15 000 jadernými zbraněmi first appeared on .


Nejčtenější za týden