Belgický pár ubytoval ve svém domě cikány z Ukrajiny, opravy zdevastovaného interiéru je vyšly na 36 tisíc eur
RSS

Belgický pár ubytoval ve svém domě cikány z Ukrajiny, opravy zdevastovaného interiéru je vyšly na 36 tisíc eur

V Belgii mají velké zkušenosti (a to velmi tristní) s Araby, což potvrzuje i fakt, že například útoků v Paříži v roce 2015 se účastnili převážně bruselští džhádisté. Bruselská čtvrť Molenbeek je nechvalně známá tím, že také vygenerovala nejvíc teroristů, kteří se přidali k ISIS – a to v rámci celé Evropy.
Oproti tomu se zdá, že s jistým obohacujícím etnikem, které část Evropy oblažuje již asi 700 let, žádné velké zkušenosti Belgičané nemají. Tomu alespoň nasvědčuje fakt, že se jistý belgický pár rozhodl poskytnout vlastní zařízenou nemovitost cikánské rodině z Ukrajiny…
Manželský pár v Belgii čelí opravám ve výši přibližně 36 000 eur poté, co ve svém domově dobrovolně přivítal cikánskou rodinu prchající před konfliktem na Ukrajině. Tvrdí, že rodina, kterou přijali, zničila jejich majetek a nechala je zaplatit účet.
Pár, Sven a Evy, si nedávno zakoupil větší dům. Ponechali si svůj předchozí majetek ve městě Ninove s tím, že jej používali jako kancelář a rozhodli se využít jejich bývalý domov k ubytování ukrajinských uprchlíků.
Poté, co kontaktovali belgické Veřejné centrum sociální pomoci (CPAS), byli požádáni, zda by mohli vyzvednout ukrajinskou ženu a její dvě děti, jejichž otec byl údajně zabit na Ukrajině.

„Pak nám zavolali znovu, jestli nemáme problém s tím, že je žena těhotná. Když jsme přijeli, čekala na nás těhotná žena se třemi dětmi a její manžel. Během půlhodinového rozhovoru nám bylo řečeno, odkud přišli a jakou cestou se vydali. Pak jsme se s nimi vrátili,“ řekl pár  belgickému zpravodajskému serveru 7sur7 .
Pár si rychle všiml, že všechno není tak, jak se zdálo. „Nebyla to obyčejná ukrajinská rodina,“ řekli.
Brzy vyšlo najevo, že rodina pocházela z romského prostředí, byla členy menšinové kočovné komunity, která žije na Ukrajině a v sousedních zemích.

„CPAS nám řekl, že jsou to romští cikáni,“ řekl pár. „Například členové této rodiny neuměli používat pračku, sušičku, troubu… Všechna tato zařízení jim byla neznámá. Matka prala prádlo v naší vaně,“ dodali.
Po několika týdnech pobytu v nemovitosti rodina způsobila značné škody, v domě se rozšířila plíseň, rozbíjeli nábytek a čmárali na stěny.
„Plíseň se objevila všude v oknech, stěny byly pokryty nápisy, dřevo bylo vytrženo z rámu postele, dveře a skříně byly poškozeny.
„Ale to není všechno: všechny židle v kuchyni byly rozbité, ze schodů byla odtržena lišta, v podlaze byly díry, hračky našich dětí byly rozbité, dokonce i jejich prasátko bylo otevřeno,“ řekl pár belgickému zpravodajskému kanálu.

Sven a Evy hlásili první známky poškození CPAS a bylo jim řečeno, aby buď poslali uprchlíky zpět, nebo je přestali obtěžovat. Nadále je hostili.
„Žena požádala o práci pro svého manžela. Našli jsme tři místa, kde by mohl pracovat, ale nechtěl. Pokaždé si našel výmluvu,“ vysvětlil manželský pár.
Později vyšlo najevo, že cikánská rodina dovolila jiné rodině ukrajinských uprchlíků žít v domě.
„Bydlela u nás další žena, její manžel a tři děti. Pronajímali to. V jednu chvíli bylo v domě více než 11 lidí,“ prozradili a dodali, že cikánská rodina je neustále žádala o peníze, které rodina použila na nákup auta, „i když jsme věděli, že ten muž nemá řidičský průkaz.“
Poté, co se pár konečně nabažil noční můry, kontaktoval CPAS a požádal je, aby se rodina přestěhovala. Trvalo více než dva měsíce, než byl tento proces dokončen, a po revizi domu po jejich odjezdu tam byl neskutečný nepořádek.

CPAS informoval Svena a Evy, že dostanou náhradu škody, ale později jim bylo řečeno, že nedostanou ani cent.
„Veškeré škody jsme předali CPAS. Celkové náklady činily 36 000 eur, a to ani nezahrnuje všechno. CPAS nám pak řekl, že nedostaneme žádnou kompenzaci. Bylo nám doporučeno, abychom dotyčnou rodinu zažalovali prostřednictvím mírového soudu. Uděláme to, ale rodina žije z integračního příjmu. Jak to zaplatí?“ ptali se.
CPAS v reakci na to trval na tom, že během pobytu cikánské rodiny udělal pro pár vše, co mohl. Veerle Cosyns, předseda Zvláštního výboru pro sociální služby (BCSD), uvedl, že sociální služby „vynaložily velké úsilí“ na podporu páru.

„Poměrně rychle jsme viděli, že rodina neodpovídá standardní ukrajinské rodině. Děti nikdy nebyly ve škole, nevěděly, co je to elektřina; byla to romská rodina. Nabídli jsme se, že se o rodinu postaráme, nebo pokud se o ně manželé budou chtít i nadále starat, že k nám budou dvakrát týdně chodit a rodina jednou týdně. Byli tam také dva lidé, kteří mluvili ukrajinsky, aby mohli překládat,“ řekl Cosyns.
Tvrdil, že pár nemá s rodinou uzavřenou smlouvu, a proto nemůže získat požadované odškodnění.
„Nemůžeme dostat náhradu škody, protože nemáme smlouvu s rodinou. A i když je mi těch párů líto, nemohu utrácet peníze z daní lidí z Ninove bez právního základu. Proto je vhodnější obrátit se na smírčí soud, aby bylo rozhodnuto soudem.“

„Všechny hostitelské rodiny navíc obdržely informační brožuru a byly uspořádány informační večery,“ dodal.
„Dobře jsme lidi informovali. Naším úkolem bylo především poskytovat skupinovou péči. Udělali jsme vše, co bylo v našich silách, pokud jde o podporu lidí a zdrojů, které jsme měli v době krize,“ řekl Cosyns.
Belgický pár nyní zvažuje právní kroky proti CPAS, aby získal náhradu škody, ale čelí těžké bitvě.
„Máme pocit, že CPAS vážně selhal,“ dodali.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Belgický pár ubytoval ve svém domě cikány z Ukrajiny, opravy zdevastovaného interiéru je vyšly na 36 tisíc eur se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden