Poszar měl pravdu, Saúdové v Davosu potvrzují plány na prodeje ropy nikoliv za dolary
RSS

Poszar měl pravdu, Saúdové v Davosu potvrzují plány na prodeje ropy nikoliv za dolary

Tento měsíc bývalý repo guru NY Fedu Zoltan Pozsar vydal nejdůležitější zprávy za rok 2022 a v nich popsal, jak může Putin v Západním finančním systému rozpoutat peklo požadavky, aby se za ruskou ropu neplatilo v dolarech, nýbrž ve zlatě, čímž by v podstatě nastolil ropu za zlato a spustil petro-zlato.
Poté čínský prezident Xi navštívil Saúdy a vůdce GCC, což znamenalo zrození petro-yuanu a skok v čínském řešení přístupu k ropným a plynovým rezervám OPEC+, protože po Summitu Čína-GCC „teď Čína může tvrdit, že má ‚speciální vztahy‘ nejen se značkou ‚+‘ v OPEC+ (s Ruskem), nýbrž i s Íránem a s celým OPEC+.“
V té době Zoltán na čtenáře naléhal, aby načasování tohoto prohlášení uvážili i z diplomatického hlediska:
„Prezident Xi nevyslal své poselství o „fakturaci v renminbi“ v první den své návštěvy, když se sešel jen se saúdským vedením, ale až druhý den své návštěvy, když se sešel s vedením všech zemí GCC, aby signalizoval následující: tok ropy z GCC na Východ + fakturace v renminbi = úsvit petro-yuanu.“
A teď hlásí Bloomberg, že Saúdská Arábie je podle ministra financí tohoto království otevřená k diskusím o obchodování v měnách jiných než US dolar.
„Neexistuje žádný problém s diskusemi, jak bychom měli řešit svá obchodní vypořádání, zda to bude v US dolarech, jestli to bude v eurech, zda to bude v Saúdských rijálech,“ řekl v úterý během interview v Davosu televizi Bloomberg Mohammed Al-Jadaan.
„Nemyslím, že bychom uhýbali nebo vylučovali jakékoliv diskuse, které pomohou zlepšit obchod v celém světě,“ řekl Al-Jadaan.
V ozvěně Poszarových komentářů výše Al-Jadaan zjevně potvrdil cíl tohoto království posilovat své vztahy s kriticky důležitými obchodními partnery, zvláště pak s Čínou:
„Těšíme se z velice strategických vztahů s Čínou a těšíme se ze stejně strategických vztahů s ostatními národy včetně USA a chceme je vybudovat i s Evropou a dalšími zeměmi, které s námi budou ochotny spolupracovat,“ řekl Al-Jadaan.
Saúdská Arábie také spolupracuje s multilaterálními institucemi, aby poskytla podporu Pákistánu, Turecku a Egyptu jakožto širšímu okruhu národů, které toto království považuje za „zranitelné“, řekl Al-Jadaan.
„Poskytujeme jim i ropu a deriváty na podporu jejich energetických potřeb,“ řekl Al Jadaan.
„Znamená to tedy hodně úsilí, ale chceme to provádět.“
To nezní, jako by ve strategických plánech tohoto království byla Bidenova administrativa na předním místě a vzhledem ke komentářům královského ministra financí se jeví Zoltánova chmurná varování ještě blíže k realitě, tj. „soumrak petrodolaru a úsvit petro-yuanu.“
BY TYLER DURDEN
THURSDAY, JAN 19, 2023 – 12:05 PM
Zdroj: https://www.zerohedge.com/energy/poszar-was-right-saudis-admit-non-dollar-oil-trade-plans-davos


Nejčtenější za týden