USA finalizují příští balíček vojenské pomoci Ukrajině za 2,6 miliardy $
RSS

USA finalizují příští balíček vojenské pomoci Ukrajině za 2,6 miliardy $

USA jsou v konečné fázi příprav nového masivního balíčku vojenské pomoci Ukrajině, která bude celkem za 2,6 miliardy $, předpověděla ve středu v noci Associated Press a to bude zahrnovat skoro 100 bojových vozidel Stryker, což znamená, že Stryker se poprvé zapojí na ukrajinském bojišti, a nejméně 50 bojových vozidel Bradley.
Mohlo by to být oznámeno do konce týdne a očekává se, že se bude řadit mezi největší dosud od zahájení války oznámené balíčky. Mluvčí ministerstva zahraničí Ned Price, když z něj páčili další údaje, tak prostě řekl: „Dvě slova: zůstaňte na příjmu.“
Strykery podobně jako Bradleye převáží po bojišti pěchotu, jsou ale lehčí a rychlejší než Bradley. „To, čím se snažíme zabývat, je mix obrněných a mechanizovaných sil, jaký dává smysl,“ řekl kromě toho ve středu politický náměstek obrany Colin Kahl.
„Rusové se opravdu zakopávají. Zakopávají se. Kopou zákopy, kladou ty dračí zuby, pokládají miny. Opravdu se snaží opevnit to pásmo před linií pozic vojsk,“ pokračoval Kahl.
„Abychom Ukrajincům umožnili prolomit Rusy vybudovanou obranu, kdy důraz se přesunul na to, aby jim umožnil kombinovat palbu s manévrováním způsobem, který se ukáže být efektivnější.“
Skutečná otázka ale je, zda Washington dá svolení k odeslání i něčeho jiného než ‚lehkých tanků‘ nebo pouhých obrněných transportérů, na něž se omezuje jejich možné poskytování. Tento týden ale spojence překvapila Scholzova německá vláda, když řekla, že je připravena schválit vyslání v Německu vyrobených tanků Leopard na Ukrajinu jen, když půjde Washington příkladem a schválí své vlastní těžké tanky.
„Německo spojencům nepovolí poslat na Ukrajinu v Německu vyrobené tanky na pomoc s její obranou proti Rusku, ani nepošle své vlastní systémy, pokud USA neodsouhlasí vyslání v Americe vyrobených tanků, řekl ve středu vysoký německý činitel,“ uvádí The Wall Street Journal.
Ale vzhledem k tomu, že Berlín věděl, že Bidenova administrativa zavřela dveře schválení amerických tanků Abrams M1 (alespoň teď), tak by to mohl být trik, jak v podstatě ukončit debatu a vykroutit se z nátlaku na Scholzovu vládu.
BY TYLER DURDEN
FRIDAY, JAN 20, 2023 – 04:40 AM
Náhledový obrázek: File image, USAF

Čeká se, že Zelenskyj řekne Kongresu, že 45 miliard $ nové pomoci je málo
Zdroj: https://www.zerohedge.com/geopolitical/us-finalizing-next-ukraine-military-aid-package-26-billion


Nejčtenější za týden