Reportáž německého reportéra z Mariupolu – 2. díl (videa)
RSS

Reportáž německého reportéra z Mariupolu – 2. díl (videa)

Před pár dny jste si zde mohli přečíst úvodní reportáž z Mariupolu, kterou přinesl německý novinář Thomas Röper. Nyní přišel s mnohem rozsáhlejší reportáží, včetně komentovaných videí (německy nebo rusky).
Dál již tedy reportáž tak, jak ji novinář zveřejnil, včetně mnoha zajímavých videí:
Po příjezdu do Rostova jsme se my novináři sešli v hotelu, odkud náš autobus odjížděl kolem druhé hodiny v noci. Z bezpečnostních důvodů jsme se zpočátku o cíli nic nedozvěděli. Teprve když jsme překročili hranice do Donbasu, dozvěděli jsme se, že nepůjdeme do hotelu v Doněcku jako obvykle, ale přímo do Mariupolu.
Naší první zastávkou byl závod Iljič, kde se ukrajinské jednotky opevnily poté, co je ruská armáda vyhnala z obytných oblastí města. Na rozdíl od Azovstalu se však bojovníci v závodě Iljič v polovině dubna vzdali .
To, co jsme viděli, bylo dílo zkázy.


Další zastávka byla neobvyklá, protože jsme se podívali na městskou ZOO. V Rusku se dostala na titulní stránky novin, protože ředitel ZOO doslova bojoval jako lev za svá zvířata a podařilo se mu zachránit všechna zvířata, která nebyla zabita granáty, před hladověním nebo porážkou lupiči. Řekl nám, že dva velbloudi a několik lam se stalo obětí ostřelování, Jejich maso pak distribuoval obyvatelům oblasti. Lama je jako hovězí maso, jak řekl.
Ředitel ZOO je pozoruhodný a obdivuhodný člověk. Vyzařoval optimismus, se kterým se setkáváme jen zřídka. Je zvyklý na potíže, protože původně byla jeho ZOO mimo město, ale poté, co Azov napadl Mariupol a okolí po Majdanu v roce 2014, musel přesunout svou ZOO do města. Hodně vyprávěl o obtížích té doby a o tom, že vyřeší i dnešní problémy. Největším problémem v tuto chvíli je, že jeho auta byla zničena a má problémy s přepravou krmiva pro zvířata do ZOO.
V ZOO nyní organizuje dětské party, aby odvrátil pozornost dětí od hrůzy, kterou musely projít. Bohužel jsme nemohli zůstat a sledovat oslavu, která se konala v poledne, protože jsme museli jít na naše turné na další termíny.
Dalším setkáním byla improvizovaná tisková konference šéfa Doněcké lidové republiky Denise Pušilina. Vyprávěl nám o stavu města a jeho infrastruktuře:
„Podle hrubého odhadu musí být více než 60 procent domů zbouráno a přestavěno. Pokud jde o infrastrukturu, situace není tak bezútěšná. Profesionálové, kteří nyní obnovují zásobování vodou a další oblasti, už nejsou tak pesimističtí, jak se zdálo, když jsme poprvé mohli volně vstoupit do města.“
Práce na obnovení dodávek elektřiny a vody brzdí mimo jiné skutečnost, že ukrajinská armáda zničila mnoho zařízení. Samotná infrastruktura je však v lepším stavu, než se očekávalo, a po vyčištění dolů bude obnova rychlejší, než se původně očekávalo.
O budoucnosti města také řekl, že nebylo plánováno znovu opravit továrnu Azovstal a uvést ji do provozu, protože závod město velmi znečistil:
„…Pokud jde o závod Iljič, bylo téměř jednomyslně rozhodnuto, že by měl být opraven. Pokud jde o Azovstal, byl vzat v úvahu názor obyvatel Mariupolu, že od svého vzniku silně znečišťuje životní prostředí. Místo Azovstalu jsou plánovány další projekty. Zatím mohu jmenovat pouze návrhy, o nichž se diskutuje. To je místo, kde může být vytvořen technopark, rezidenční čtvrť nebo rekreační oblast.“
Naší poslední zastávkou bylo bývalé sanatorium, které po roce 2014 využíval jako štáb prapor Azov. Na jednom patře ruská armáda shromáždila a vystavila to, co našla v kancelářích důstojníků. Největší místnost byla dříve zdobena černými štíty vyrobenými na počest padlých bojovníků Azov. Ukazují „černé slunce“, symbol Waffen-SS, a bojové jméno padlých.

Na tomto stole byla zajímavá ikona Hitlera, která pochází z úřadu vysokého důstojníka. A také vizitka zaměstnance německého velvyslanectví v Kyjevě. Zda tu byl, není dokázáno, ale pokud tu byl, rád bych se ho zeptal na to, co viděl…

 

 
desatero přikázání Azova
Součást sbírky samolepek na nástěnce.
To byl jen malý výběr z „výstavy“, nechci všechno veřejně ukazovat, šlo jen o to, abych udělal dojem, jaké myšlenky v Azově převládají.
Ale vždy si pamatujte, co vám říkají „kvalitní média“: na Ukrajině nejsou žádní nacisté a prapor Azov není neonacistická síla! Musíte v to jen velmi pevně věřit…
Tolik z reportáže, která jen opět potvrzuje, že naše korporátní média – stejně jako vláda – adorují výslovnou podporou Azova neonacismus. Není to jen potvrzením faktu, že 3. říše jen přešla ve čtvrtou?
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 1 Průměrně: 5 ]


Nejčtenější za týden