Diplomatická válka mezi Tureckem a Švédskem: Turci pálili švédskou vlajku před ambasádou (videa)
RSS

Diplomatická válka mezi Tureckem a Švédskem: Turci pálili švédskou vlajku před ambasádou (videa)

Diplomatické vztahy Turecka a Švédska se dostaly pod bod mrazu. Erdogan byl již dříve velmi nespokojen s neochotou Švédska vydat do Turecka několik desítek Kurdů, kteří měli patřit ke skupině, která je v Turecku považována za teroristickou.
Již proto se diplomatické vztahy Švédska a Turecka vyostřily, takže vstupenka Švédska do NATO byla blokována, nicméně stále zde byla nějaká šance, že Erdogan nakonec ustoupí.
K dalšímu vyostření vztahů obou zemí došlo, když skupina Kurdů pověsila figurínu Erdogana před stockholmskou radnicí. Poslední kapkou pak bylo, když včera před tureckým velvyslanectvím spálil dánsko-švédský politik Rasmus Paludan Korán.
Po sobotní demonstraci Rasmuse Paludana před tureckým velvyslanectvím reagovalo mnoho Turků hněvivě. Různé islámské skupiny se v sobotu večer rozhodly spálit švédskou vlajku před švédským velvyslanectvím v Ankaře a švédským generálním konzulátem v Istanbulu.
Skupiny a sdružení, které se shromáždily před velvyslanectvím a generálním konzulátem ve dvou tureckých městech, křičely „Alláhu akbar!“ a zapalovaly švédskou vlajku.
Turci také skandovali hesla: „Švédsko by mělo být vyrabováno, Paludan by měl být oběšen“.

As a result of far right Swedish politician Rasmus Paludan’s burning of the Qur'an in front of the Turkish Embassy today, activists in Ankara burn the Swedish flag. pic.twitter.com/gvcPjyAONN
— Pegida Canada (@PegidaCanada) January 21, 2023


Angry demonstrators burn the Swedish flag near the Swedish Embassy in Istanbul. pic.twitter.com/liQuFJlYdz
— AZ (@AZgeopolitics) January 21, 2023

„Spálit Korán pod ochranou policie je ostuda, je to děvka. Tento rasistický fašistický politik, nepřítel islámu, vzal Korán pod nohy. Pokud to jako muslimové necháme projít s mírnými reakcemi, stejné ponižování bude pokračovat,“ uvedl v sobotním prohlášení  Kürşat Mircan, předseda turecké proerdoganovské skupiny „Jednota v názorech a boji.“
V sobotu pozdě večer byl na twitterovém účtu švédského premiéra Ulfa Kristerssona zveřejněn příspěvek. Premiér se v něm omlouvá za švédskou ústavu:
„Svoboda slova je základní součástí demokracie. Ale to, co je legální, nemusí být nutně vhodné. Pálení knih, které jsou pro mnohé posvátné, je hluboce neuctivý čin. Chci vyjádřit soustrast všem muslimům, kteří jsou uraženi tím, co se dnes stalo ve Stockholmu,“  napsal premiér.
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Diplomatická válka mezi Tureckem a Švédskem: Turci pálili švédskou vlajku před ambasádou (videa) se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden