Že nám EU zakáže auta?
RSS

Že nám EU zakáže auta?

ONDŘEJ KRUTÍLEK
Emisní norma Euro 7 bude letos jedním z hlavních témat evropské politiky. Nejde jen o to, zda automobilový průmysl v EU přežije rok 2025. V navržené podobě jde o útok na mobilitu jako takovou. Detailní popis situace přinesl na twitteru Ondřej Krutílek, analytik evropské legislativy, který pracuje v Evropském parlamentu v týmu Alexandra Vondry a je členem poradního týmu předsedy vlády Petra Fialy.
Evropská komise návrhem z listopadu necílí jen na spalovací motory, ale i na vozidla, která by měla přispět k udržitelnější dopravě – hybridy, elektromobily, kamiony a autobusy.  Pokud jde o „emise z výfuku“ (kromě CO2, které jsou regulovány jinou legislativou), oproti stávající Euro 6 se pouze slaďují požadavky na benzínové a naftové motory (v neprospěch těch druhých). Jenže pak už je to jedna nášlapná mina za druhou.
Zaprvé, emise se mají měřit ještě přesnějšími přístroji než dosud, a to i v extrémních situacích. Fakticky to znamená výrazně přísnější limity pro oxidy dusíku, formaldehydu, nemethanových organických plynů a amoniaku a konec manuálních převodovek.
Taky se má zpřísnit limit pro tzv. evaporativní emise („emise z nádrží“) , což v podstatě znemožní výrobu menších aut.
Zcela nově se mají měřit také emise z otěru brzd a pneumatik, což negativně dopadne na výrazně těžší elektromobily. U hybridů má být navíc zaveden požadavek na nucené využívání elektromotoru, například při vjezdu do center měst s nízkoemisními zónami.
Euro 7 má začít platit už od července 2025 v případě osobních aut a dodávek a o dva roky později u nákladních aut a autobusů, přičemž není jasné, zda Evropská komise stihne připravit včas všechny potřebné metodiky a prováděcí předpisy (tzv. delegované akty).
Automobilky tvrdí, že pokud bude nová norma příliš přísná, odčerpá jim peníze, které by mohly investovat do elektromobility , se kterou už počítají. Stejně tak připomínají, že problém představuje spíše starý vozový park, přičemž Euro 7 jeho obnovu zpomalí, protože auta zdraží.
Automobilky si ale za dnešní situaci mohou tak trochu i samy. Kývly na konec spalovacích motorů v osobních autech a dodávkách (do roku 2035) a čekaly odložení Euro 7 ad acta. Nebo alespoň její podstatné zmírnění. Jak vidno, spletly se.
Česká rámcová pozice všechny problematické aspekty návrhu zohledňuje (automotive tvoří cca 9 % HDP ČR). Švédské předsednictví se však netají svými ambicemi připravit pozici členských států v Radě už do června 2023
V Evropském parlamentu je z hlediska ČR důležité, že zpravodajem návrhu ve výboru ENVI bude Alexandr Vondra. Stanoviska k návrhu budou připravovat také výbory ITRE, IMCO a TRAN. Pozice Evropského parlamentu by měla být hotova, pokud všechno dobře půjde, do konce listopadu 2023.
Konzervativní noviny
The post Že nám EU zakáže auta? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden