Jaké sankce? Mnoho západních firem stále působí v Rusku
RSS

Jaké sankce? Mnoho západních firem stále působí v Rusku

Opět zde máme potvrzení faktu, že údajné protiruské sankce byly primárně namířeny proti Evropě. Ta je totiž zatím jediným kontinentem, který na nich výrazně tratí.
Asi před měsícem jste si zde mohli prohlédnout video z moskevského supermarketu, který nedávno navštívil jistý americký novinář. Potvrdil v něm, že řeči o prázdných pultech, jimiž nás krmila mainstreamová média, jsou jen manipulativní lži.
Asi podobné jako prognózy, které padaly záhy po uvalení sankcí, kdy byl předpovídán okamžitý razantní pád rublu. Vše bylo ovšem přesně naopak než jak vyznívaly předpovědi propagandistů.
Stále více indicií hovoří pro to, že by se měly tyto sankce nazývat protievropskými. Je to totiž Evropa, kdo na sankce zdaleka nejvíc doplácí..
Po začátku války na Ukrajině oznámilo obrovské množství západních společností plány na odchod z Ruska. Ale navzdory řečem o „obrovském exodu“, mnoho západních firem stále působí v Rusku, jak zjistili švýcarští vědci.
Podle   výzkumu  švýcarské univerzity v St. Gallenu a Mezinárodního institutu pro rozvoj managementu ještě Rusko neopustilo velké množství společností se sídlem v Evropské unii a zemích G7.
Studie Simona Evenetta a Niccolò Pisaniho ukázala „velmi omezený ústup firem EU a G7“. To je v rozporu s mainstreamovým narativem o „obrovském exodu“ západních firem, které opouštějí ruský trh kvůli sankcím uvaleným EU.
„Ve skutečnosti mnoho firem se sídlem v těchto zemích odolalo tlaku vlád, médií a neziskovek, aby opustily Rusko od invaze na Ukrajinu,“ uvedla výzkumná instituce ve svém prohlášení.
Na začátku vojenské operace 24. února 2022 působilo v Rusku celkem 2 405 dceřiných společností vlastněných 1 404 společnostmi EU a G7. Koncem listopadu 2022 zjistili, že méně než 9 procent společností odprodalo alespoň jednu dceřinou společnost v Rusku a tyto míry odprodeje se během čtvrtého čtvrtletí roku 2022 změnily jen velmi málo.
Místo toho byly společnosti se sídlem v USA náchylnější k prodeji než společnosti se sídlem v EU nebo Japonsku. Výsledky však naznačují, že méně než 18 procent amerických dceřiných společností působících v Rusku se řídí sankčním diktátem. Mezi japonskými firmami opustilo Rusko 15 procent, zatímco mezi evropskými firmami je to 8,3 procenta.
„Tato zjištění zpochybňují ochotu západních firem oddělit se od ekonomik, které jejich vlády nyní považují za geopolitické rivaly,“ uvedli v prohlášení. „Zjištění studie jsou prověrkou reality, že obavy o národní bezpečnost a geopolitika vedou k zásadnímu uvolnění globalizace.“
Švýcarský potravinářský gigant Nestlé, Microsoft a Ford Motors také našli způsob, jak pokračovat na ruském trhu. Například Nestlé tvrdí, že ze zásady se snaží i v sankcionovaných zemích nabízet obyvatelstvu základní potraviny…
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 1 Průměrně: 5 ] Článek Jaké sankce? Mnoho západních firem stále působí v Rusku se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden