Na Maďarsko migranti dále útočí, tento rok jich to zkusilo už 5 500
RSS

Na Maďarsko migranti dále útočí, tento rok jich to zkusilo už 5 500

Maďarsko nezažívá pokles pokusů migrantů, jaký se v zimě očekával, a v posledním roce se potýká s nárůstem pokusů o překročení hranice, sdělil Orbánův šéf-poradce.
Náhledový obrázek: Migranti kráčí u hranice mezi Srbskem a Maďarskem po železniční trati u srbské vesnice Horgos, 20. října 2022. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Jen za tento rok bylo na vnější hranici Maďarska zaznamenáno přes 5 500 pokusů o jejich překročení, kdy úřady už za necelé tři týdny vězní 50 pašeráků lidí, uvádí šéf-poradce ministerského předsedy Viktora Orbána pro vnitřní bezpečnost.
György Bakondi v programu na Kossuth Radio ve čtvrtek ráno sdělil, že maďarské pohraniční síly se primárně zaměřují na balkánskou migrační trasu, kdy mnoho z nich přichází z Turecka přes Bulharsko a Srbsko do Maďarska.
Bakondi posluchačům řekl, že i přes úsilí tureckých úřadu ilegální imigraci rozbít a vymýtit operace pašeráků lidí v zemi, stejně narůstá proud spousty migrantů do evropských zemí, což znamená pro země jako Maďarsko ohromný tlak, aby ochránily vnější hranici Evropské unie.
„Obvykle od konce listopadu do konce února dochází k poklesu, jelikož spát v zimě pod širým nebem a postupovat terénem je obtížné, ale letos kvůli mírnému zimnímu počasí tomu tak není,“ řekl tento bezpečnostní poradce ministerského předsedy.
„Poslední pokles byl ve spojitosti s restrikcemi přechodu hranic kvůli epidemii Covid-19, kdy mnoho zemí na balkánské trase zkusilo na cizince nasadit své armády. Ale od té doby zažíváme intenzivní a neustálý nárůst,“ dodal.
Bakondi rovněž sdělil, že pohraniční stráž se setkává s migranty z odlišných zemí než z těch, z kterých je očekávají, včetně Indie, Pákistánu, Nepálu a Bangladéše. Také potvrdil, že naprostá většina nově příchozích jsou mladí muži.
Z násilí na maďarsko-srbské hranici se stala běžná záležitost, dodal Bakondi, když tvrdil, že skupiny organizovaného zločinu se dále pokouší získat kontrolu nad určitými oblastmi hranice na srbské straně a ty jsou často zapojeny do ozbrojených střetů s úřady.
„Skutečnost, že pašeráci lidí mají zbraně, poukazuje, že rovněž úzce spolupracují se skupinami pašeráků drog a zbraní.
„Vše naznačuje skutečnost, že tlak naroste, takže bezpečnost Maďarského lidu se musí zajistit pomocí lidské síly, technických prostředků a právních podmínek,“ dodal.
Bakondiho tvrzení o hranici je v souladu s posledními statistikami vydanými pohraniční agenturou EU Frontex, které odhalují, že v posledním roce Západo-balkánská migrační trasa překonala Středomořskou trasu ze Severní Afriky do Itálie, a stala se nejfrekventovanějším přístupem do Evropy.
Za poslední rok bylo zjištěno použití této trasy 145 000 ilegálními migranty, což je značný nárůst oproti roku 2021 o 136 procent.
Data Frontexu také podpořila Bakondiho prohlášení ohledně demografického složení migrantů, kdy přes 80 procent ilegálních přechodů hranic provádí muži.
Bakondi varoval, že Evropa by brzy mohla zažít opakování chaosu, který na hranicích vypukl v letech 2015-2016, když tvrdí, že v Turecku je registrováno přibližně 3,6 milionu Syřanů a 400 000 lidí z jiných zemí, co čekají na příležitost dostat se do Evropy.
Bakondi vyzval Evropskou unii, aby teď, když sítě organizovaného zločinu v Bulharsku, Srbsku a Turecku úžeji spolupracují, začala smýšlet o tom, jak podpořit země chránící vnější hranici jiným způsobem.
January 19, 2023
editor:  REMIX NEWS
author:  THOMAS BROOKE


Česko žádá EU o pomoc, neboť ilegální imigrace proti loňsku narostla o 1200%

Národní a kulturní identita je lidským právem, říká Orbán
Zdroj: https://rmx.news/hungary/hungary-remains-under-attack-more-than-5500-migrants-have-already-attempted-to-breach-border-this-year/


Nejčtenější za týden