Korupční thriller: Zelenského náměstek ministra zatčen, další korupčníci se skrývají ve Vídni
RSS

Korupční thriller: Zelenského náměstek ministra zatčen, další korupčníci se skrývají ve Vídni

Jen 14 dní poté, co prezident Ukrajinské národní banky (který údajně zpronevěřil 5,42 milionu eur) požádal o azyl v Rakousku, byl náměstek ministra Wassyl Losynsky zatčen.
Ti, kteří jsou obeznámeni se zprávou Účetního dvora EU o Ukrajině z podzimu 2021, nebudou současnými událostmi v Kyjevě nijak zvlášť překvapeni: náměstek ministra Wassyl Losynsky byl zatčen za přijetí šestimístného úplatku.
„Národní protikorupční úřad prohledal dům náměstka ministra pro obecní, územní a infrastrukturní rozvoj Vasyla Losynského a zatkl ho,“ uvedla Ukrajinská pravda.
Ministerstvo již na zprávu reagovalo a nejvyššího představitele propustilo. Losynsky je obviněn z přijetí úplatku ve výši 400 000 eur při nákupu generátorů elektřiny. Vyšetřování probíhá od září, vládní zaměstnanec se zřejmě chtěl obohatit tím, že jeho krajané čelí elektrické krizi.
Nejnovější kapitola korupčního thrilleru byla odhalena pouhých 14 dní poté, co rakouský deník eXXpress informoval o prezidentovi Ukrajinské národní banky, který uprchl do Rakouska. Kyrylo Ševčenko (50) se v současné době skrývá ve Vídni, protože ho vláda v Kyjevě obvinila ze zpronevěry 5,42 milionu eur. Na Ukrajině byl vydán zatykač na ředitele banky.
Jak bylo oznámeno, Ševčenko nyní požádal o azyl v Rakousku.
Šéf ukrajinské banky, který do 4. října řídil národní banku válčící země, má vynikající mezinárodní konexe: Ševčenko byl pozván americkou ministryní financí Janet Yellenovou 21. dubna předchozího roku do Washingtonu, hned po zahájení ruské operace.
Není jediným Ukrajincem, který prchá před spravedlností: prezident Zelenskyj v roce 2020 suspendoval předsedu ústavního soudu Oleksandra Tupyckého ve snaze zvrátit říjnové rozhodnutí soudu o korupci.
V prosinci 2020 ukrajinský parlament znovu schválil rozhodnutí vlády a soud ignoroval. Tupytsky, bývalý předseda ukrajinského ústavního soudu a deklarovaný odpůrce ukrajinského vůdce, v současné době také žije nerušeně ve Vídni.
Podle oficiálních informací je ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov podezřelý z předražených nákupů potravin pro armádu. Resnikov byl předvolán, aby vypovídal před parlamentem, řekla v sobotu místopředsedkyně Výboru Rady pro národní bezpečnost, obranu a průzkum Marjana Besugla národní televizi Suspilne Media .
Kromě toho Účetní dvůr oznámil zvláštní audit na ministerstvu obrany.
Dříve způsobily rozruch zprávy, že ministerstvo obrany nakupuje potraviny, aby nakrmilo své vojáky, za ceny až třikrát vyšší než maloobchodní ceny v obchodech. Kontrakt na 13 miliard hřiven – 300 milionů eur – není o krmení vojáků na frontě, ale o obohacení kleptokratů v týlu.
Ukrajina získala status kandidátské země EU v červnu, čtyři měsíce po začátku války. Požadavky na přistoupení zahrnují právní stát a pokrok v boji proti korupci, kde Ukrajina  stále zaujímá nejnižší příčky na světě.
Ukrajinský prezidentský poradce Oleksij Arestovyč byl  nucen rezignovat  poté, co uvedl, že nedávný útok na bytový dům v Dněpropetrovsku byl způsoben ukrajinskou raketou SAM, nikoliv cíleným ruským útokem. Rychle se stal další obětí kyjevské informační války.
Večer 14. ledna Arestovič řekl, že částečné zničení obytné budovy ve městě bylo výsledkem projektilu sestřeleného ukrajinskou protivzdušnou obranou, který na něj dopadl. Následně byl ostře kritizován stoupenci vlády a zařazen na nechvalně známý ukrajinský seznam smrti – Mirotvorec.
16. ledna ukrajinský zákonodárce Alexej Gončarenko oznámil, že byla zahájena petice za jeho vyhození.
Arestovyč zejména odsoudil politickou válku, kterou ukrajinský vůdce vedl proti rusky mluvícímu obyvatelstvu Ukrajiny a pravoslavné církvi: „Zelenskyj vyhlásil válku křesťanství….“
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 1 Průměrně: 5 ] Článek Korupční thriller: Zelenského náměstek ministra zatčen, další korupčníci se skrývají ve Vídni se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden