Srí Lanka je v chaosu, premiér prohlásil: „Jsme v bankrotu, nemáme dolary ani rupie“
RSS

Srí Lanka je v chaosu, premiér prohlásil: „Jsme v bankrotu, nemáme dolary ani rupie“

Srílanský premiér Ranil Wickremesinghe prohlásil, že země „zbankrotovala“, protože čelí krizi s pohonnými hmotami a nedostatku potravin. (Foto: Twitter / ilustrační)







Srílanská centrální banka zajistila devizové prostředky na zaplacení dodávek pohonných hmot a plynu na vaření, které zmírní ochromující nedostatek, uvedl ve čtvrtek její guvernér, ale policie použila slzný plyn a vodní dělo, aby zatlačila protestující studenty.



Většina čerpacích stanic na Srí Lance vyschla, protože ostrovní stát bojuje s nejničivější hospodářskou krizí od získání nezávislosti v roce 1948. U některých pump v obchodním hlavním městě Kolombu stály desítky lidí ve frontách s plastovými kanystry, zatímco v ulicích hlídkovali vojáci v bojové výstroji a ozbrojení útočnými puškami. Provoz byl velmi slabý.



V rozhovoru pro Sky News pan Wickremesinghe řekl: „Na vině je minulá vláda. Zničili ekonomiku.“



„Dostali jsme se do bodu, kdy Srí Lanka zbankrotovala, což se nikdy předtím nestalo.“



„Nemáme žádné dolary, nemáme žádné rupie.“




Neuvěřitelné záběry ze Srí Lanky, kde se lidé bouří proti politikům i policii
Dodal: „Nejsme ve stabilní situaci. Pociťujeme nárůst cen pohonných hmot.“



„Pociťujeme to a víme, že to půjde nahoru.“



„Naší hlavní starostí také je, že nemáme hnojiva na pěstování a v nadcházející sezóně nebudeme mít produkci potravin.“



„Na Srí Lance může nastat potravinová krize a mohla by trvat až do března příštího roku.“



The hunt for politicians continues in Sri Lanka as the cost of living has got the people hungry and angry, police can’t contain it any longer. pic.twitter.com/j2XJAr3bx4 — Wittgenstein (@backtolife_2022) May 21, 2022 Stovky studentů s černými vlajkami pochodovaly v centrální oblasti Fort v Kolombu a skandovaly hesla proti vládě. Podle svědka agentury Reuters policie opakovaně střílela slzný plyn a vodní děla, aby je zatlačila zpět.



Guvernér centrální banky P. Nandalal Weerasinghe na tiskové konferenci řekl, že na zaplacení dodávek pohonných hmot a plynu na vaření byly uvolněny adekvátní dolary, přičemž bylo částečně využito 130 milionů dolarů získaných od Světové banky a převodů peněz od Srílančanů pracujících v zahraničí.



Hovořil poté, co centrální banka na svém zasedání ponechala úrokové sazby na stejné úrovni s odkazem na dubnové masivní zvýšení o 7 procentních bodů, které podle něj probíhá v systému.




Potravinové nepokoje na Srí Lance: protestující bijí policii a vypalují domy politiků
Země je politicky i ekonomicky stabilnější, řekl Weerasinghe a dodal, že zůstane ve své funkci. Dne 11. května novinářům řekl, že v případě absence politické stability do dvou týdnů odstoupí, protože jakékoli kroky, které banka podnikne k řešení hospodářské krize, nebudou v podmínkách nepokojů úspěšné.



Opoziční poslanec Ranil Wickremesinghe byl minulý týden jmenován premiérem a jmenoval čtyři členy vlády. Ministra financí však zatím nejmenoval.



Inflace by mohla v příštích několika měsících dále vzrůst na závratných 40 %, ale je poháněna převážně tlaky na straně nabídky a opatření banky a vlády již omezují inflaci na straně poptávky, dodal guvernér centrální banky.



Zdroj: express.co.uk
Článek Srí Lanka je v chaosu, premiér prohlásil: „Jsme v bankrotu, nemáme dolary ani rupie“ se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden