Farma-giganti mají v EU neúměrný vliv na veřejné zdravotnictví
RSS

Farma-giganti mají v EU neúměrný vliv na veřejné zdravotnictví

Farma-giganti obchodující v Evropské unii mají „neúměrný“ vliv na záležitosti veřejného zdravotnictví tohoto bloku, tvrdí studie.
Zpráva sestavená francouzskou neziskovkou Advokáti globálního zdraví a britskou charitou STOPAIDS dospěla k závěru, že velké nadnárodní korporace ve farmaceutickém průmyslu mají v Evropské unii „neúměrný“ vliv na záležitosti veřejného zdravotnictví, zvláště zřejmé to bylo při pandemii COVID, kdy si malá skupinka společnosti urvala ještě větší moc nad zdravotní péčí v tomto bloku.
Zpráva přichází v době pokračující kontroverze v EU točící se kolem opatřování vakcín, kdy jsou mnozí činitelé a politici v Bruselu nespokojeni s netransparentností činností Evropské komise kolem činností probíhajících během pandemie. Taková kritika se převážně opakovala i v té minulý pátek publikované studii, kdy obě tyto neziskovky varují, že „průmyslový vliv“ farma-gigantů zjevně vedl k určitým „havárii přinášejícím rozhodnutím“ přijímaným těmi u moci.
„Zjišťovali jsme to, když vliv tohoto průmyslu působil už před pandemií, ten vliv se však znásobil v době, kdy kontinent potýkající se s novým virem pro své obyvatelstvo zoufale sháněl vakcíny,“ praví se v souhrnu rozvádějícím nálezy této zprávy.
„To vedlo ke vstřícnosti vůči požadavkům tohoto průmyslu v řadě záležitosti od oceňování, odpovědnosti, transparentnosti až po intelektuální vlastnictví,“ publikovalo se v Euraktivu s popisem, jak ony skupiny zlořečí „neúměrnému vlivu“ farma-gigantů na osoby v tomto bloku přijímající rozhodnutí.
Tyto skupiny zvláště zdůrazňovaly přehnaně úslužné chování Evropské unie vůči farma-gigantům na úkor lidí jak v EU, tak mimo ni, kdy obě skupiny tvrdí, že přístup k vakcínám byl v rozvojovém světě nejspíš omezen v důsledku smlouvy bloku podle ziskuchtivých požadavků některých výrobců.
Zpráva rovněž značně kritizovala cenzuru EU ohledně smluv na nákupy vakcín dohodnutých mezi Evropskou komisí a dodavateli vakcín jako Pfizer, které vedly k tomu, že některé dokumenty byly pro politiky a veřejnost nečitelně „začerněny“.
Z takové cenzury se v Bruselu stala hrozná noční můra, takže teď je Komise pod neustálou palbou za svoji odmítavost ke zveřejňování necenzurovaných verzí dokumentů pro volené zástupce v Evropském parlamentu.
Páteční zpráva nejspíš tuto kontroverzi jen posílí, když ty neziskovky kritizují cenzuru oněch smluv jako nejenže rozsáhlou, nýbrž i údajně svévolnou a v rozporu se zákony EU o transparentnosti.
„Zadržování informací bylo často svévolné, nekonzistentní a ne podle výjimek uplatnitelných podle existujících zákonů o ospravedlnitelném tajemství,“ tvrdily ohledně cenzurovaných dokumentů tyto neziskovky s tvrzením, že EU byla ohledně těchto kontraktů „více tajnůstkářská“ než jiné mocnosti.
„Evropská komise rovněž s farmaceutickými korporacemi dohodla rozsáhlé požadavky na utajování, které asi nejsou plně v souladu s legislativou EU,“ tvrdí zpráva.
Podíváme-li se však na historii, tak dopad práva EU na ty v Komisi nikdy moc významný nebyl, když ombucman rozhodl, že Komise postupovala nepatřičně, když nezveřejnila textové zprávy mezi svojí předsedkyní Ursulou von der Leyen a generálním ředitelem Pfizeru Albetem Bourlou, což však pro tento orgán zjevně nemělo jakékoliv právní důsledky.
Hristo Rusev/Getty Images
PETER CADDLE
24 Jan 2023

Bývalý ředitel Pfizer od EU požaduje, aby zastavila studie vakcín na COVID-19 kvůli neplodnosti na neurčitou dobu a jiným zdravotním potížím
Zdroj: https://www.breitbart.com/europe/2023/01/24/big-pharma-has-disproportionate-say-on-public-health-affairs-in-the-eu-report/


Nejčtenější za týden