Rubl proráží 7leté maximum, jelikož kupující plynu se podvolili Putinově platební povinnosti
RSS

Rubl proráží 7leté maximum, jelikož kupující plynu se podvolili Putinově platební povinnosti

V pátek rubl vůči euru vyskočil na nejvyšší úroveň za sedm let , což je do velké míry díky Putinem nařízenému převodu cizích měn u exportně zaměřených společností, navíc Čína a Indie (stejně jaká značná část Evropy) pořád nakupuje ruské energetické a zemědělské produkty, ať jsou ty hrozby přicházející z Washingtonu jakkoliv hlasité, kdy Washington v poslední době vytáhl i možnost Rusku zablokovat ruské splácení jeho státního dluhu.
V tomto okamžiku, kdy se válka přibližuje zahájení svého čtvrtého měsíce, je ruská měna asi o 20% silnější než před invazí. Rubl po vyskočení až o 9% proti Euru prorazil úroveň z června 2015…

A rubl je na své nejvyšší úrovni oproti dolaru od roku 2018…

K tomuto vzestupu dále pomohlo i to, že poptávka po dolarech a eurech je vzhledem k restrikcím na přeshraniční transakce v poslední době slabá a tím, že více izolovali Rusko, se do něj zpomalil import.
Ač není jasné, které společnosti nebo země se podvolují Putinovu nařízení platebního mechanismu v rublech, je jasné, že tento gambit ruského vůdce funguje, jak na to pohlíží i Bloomberg:
Podle nového mechanismu musí dovozci z ruských plynovodů, aby mohli vyřídit platbu za toto palivo, otevřít účty u Gazprombank. Asi polovina z více než 50 zahraničních klientů Gazpromu má už takové účty otevřené, řekl tento týden místopředseda vlády Alexander Novak.
Poslední mezi těmi, kdo byli spolu s Polskem a Bulharskem minulý měsíc odříznuti od ruských dodávek plynu, bude Finsko (které potvrdilo, že kohouty jim zavřou v sobotu, ač oni na plynu kvůli více diverzifikovaným zdrojům závisí daleko méně).
Novak dále potvrdil, že mnoho „hlavních klientů“ už pomocí tohoto mechanismu zaplatilo, nebo jsou ochotni za čas platit, aby se vyhnuli odříznutí.

Jeden analytik ruského akciového trhu citovaný Bloombergem říká: „Tlak na dolar a euro poroste, jelikož více nakupujících plynu ty speciální účty otvírá.“ Dále podle George Vaschcenko z Freedom Finance LLC: „Tlak nebude každý den a ta měna by mohla spadnout zpět do rozsahu 59-60 rublů, ale určitě přijdou čerstvé vlny posilování.“
Takže jak prezident Biden povídal o „rublu“ jen před pár týdny…
Rubl se v důsledku našich bezprecedentních sankcí téměř okamžitě zhroutil na ruinu. Ruská ekonomika směřuje ke zhroucení na polovinu. A to se před tou invazí řadila jako 11 největší ekonomika světa, ale brzy se už mezi 20 vrcholných ekonomik řadit nebude.
 

TYLER DURDEN
The post Rubl proráží 7leté maximum, jelikož kupující plynu se podvolili Putinově platební povinnosti first appeared on .


Nejčtenější za týden