Kverulant.org: Vysoký úředník z obrany, který koupil za miliardu pětkrát předražené kulomety, byl povýšen
RSS

Kverulant.org: Vysoký úředník z obrany, který koupil za miliardu pětkrát předražené kulomety, byl povýšen

Před rokem vyšlo najevo, že ještě za ministra Lubomíra Metnara (ANO) koupila armáda pouhé tři dny před loňskými Vánocemi za miliardu tisícovku pětkrát předražených kulometů MINIMI. Nákup proběhl bez výběrového řízení a kulomety nedodává belgický výrobce, ale jihočeská garážovka. Pod smlouvou je podepsán tehdejší náměstek pro vyzbrojování Lubomír Koudelka. Nejen, že Koudelka nebyl novou ministryní Janou Černochovou (ODS) vyhozen, ale byl dokonce povýšen. Kverulant.org protestuje a žádá po Černochové vysvětlení a nápravu. Věrolomné politiky a zkorumpované úředníky je třeba kontrolovat neustále a přesně to Kverulant dělá už od roku 2009 . Podpořte ho v tom alespoň symbolickým darem.
Kulomety MINIMI jsou ve výzbroji české armády již roky, podobně jako u prakticky všech armád zemí NATO, a k dispozici jich vojáci mají už několik stovek. O dalším nákupu 949 belgických kulometů do roku 2025 za 1,13 miliardy korun rozhodl 21. prosince 20221 tehdejší ministr obrany Lubomír Metnar (ANO). Nešlo o nákup narychlo vyvolaný válkou na Ukrajině. K začátku ruské invaze tehdy ještě scházely dva měsíce.
Prostředník
Dodavatelem kulometů nebyl jejich belgický výrobce Fabrique Nationale, ale česká garážovka CB SERVIS CENTRUM z Borku u Budějovic. Resort využil prostředníka navzdory slibu Babišovy vlády, že zbrojní nákupy ze zahraničí budou probíhat bez nich a bude se nakupovat napřímo.
Bez výběrového řízení
Na miliardovou zakázku neproběhlo výběrové řízení a cenu ani neověřil žádný znalec s kulatým razítkem. Možná proto, že cena 1,19 milionu korun za jeden kus kulometu je skutečně hodně přehnaná. „Cena vypadá skutečně velmi zvláštně. Musíme si uvědomit, že to je v podstatě cena tří osobních automobilů a lehký kulomet této kategorie není zas tak sofistikovaná zbraň,“ řekl vojenský publicista a šéfredaktor ATM Michal Zdobinský.  Více již v reportáži ČT .
Lehký kulomet FN MINIMI skutečně není posledním výkřikem zbrojního průmyslu. Poprvé byl představen v roce 1974 a v současnosti jej používá více než 20 zemí světa. V roce 1982 byl zaveden do výzbroje armády USA pod označením M249 Squad Automatic Weapon (SAW). Výrobcem je belgická firma Fabrique Nationale de Herstal nebo FN Herstal (někdy zkracováno jen na Fabrique Nationale, FN).
Pětkrát dražší než od výrobce
Belgické kulomety přitom napřímo od výrobce nakupuje například Norsko či Portugalsko. Norsko dokonce dostalo od výrobce cenu 219 tisíc korun za kus. To je více než 5krát levnější než český nákup za 1,19 milionu za kus.
V minulosti Česko nakoupilo 269 shodných kulometů za dvě stě milionů korun, tedy opět výrazně levněji. Nákup tehdy probíhal přes nákupní agenturu NATO SUPPORT AND PROCUREMENT AGENCY (NSPA). NSPA je speciální agenturou NATO poskytující svým zákazníkům podporu při pořizování vojenského materiálu a služeb, zajišťující podporu integrovaných mnohonárodních schopností včetně kompletního řízení životního cyklu a poskytující operační a logistickou podporu. Ale velká renomovaná mezinárodní agentura nebyla náměstkovi Koudelkovi patrně dost dobrá, proto dal přednost garážovce z Borku u Budějovic: „Co se týká zadání přes NSPA, je pravda, že v minulosti jsme pořízení tohoto kulometu realizovali přes NSPA, ale bohužel jsme neměli příliš dobré zkušenosti. Ta zakázka se protáhla o několik let.“
Povýšení pachatele
Za ministerstvo podepsal zlodějskou smlouvu tehdejší náměstek sekce vyzbrojování a strategie Lubor Koudelka. Čekali byste možná, že po změně vlády byl novou ministryní Janou Černochovou (ODS) vyhozen a čelí policejnímu vyšetřování pro korupci. Omyl. Lubor Koudelka na ministerstvu obrany pracuje nadále. A za nové ministryně Černochové si dokonce ještě polepšil. Z náměstka sekce se stal vrchním ředitelem sekce vyzbrojování a strategie. Kverulant proti tomu protestuje a žádá ministryni obrany o vysvětlení a nápravu.
Pouze kosmetická změna
V polovině prosince 2022 uplynul jeden rok od jmenování vlády Petra Fialy (ODS) složené ze zástupců dvou koalic politických stran a hnutí: ODS, TOP 09, KDU-ČSL a Piráti, STAN. Politici reprezentující současnou vládní koalici během kampaně před sněmovními volbami 2021 deklarovali „Změnu“, která měla přinést řešení související mimo jiné se střetem zájmů expremiéra Andreje Babiše (ANO) a prohlubující se privatizací veřejného zájmu ze strany hnutí ANO. Zdá se však, že minimálně na Ministerstvu obrany vše běží ve starých kolejích.
Prosba o podporu
Vlády je třeba kontrolovat a to Kverulant dělá už od roku 2009 . Podpořte ho v tom jakkoliv malým, alespoň symbolickým darem.
Vojtěch Razima
Ředitel a zakladatel obecně prospěšné organizace Kverulant.org


Nejčtenější za týden