Z lékáren se ztratily léky za více než 66 milionů korun
RSS

Z lékáren se ztratily léky za více než 66 milionů korun

JANA MARKOVÁ
Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) se mimo evidenci dostalo přes 130 tisíc balení léčiv . Mimo lékárny skončily léky na cukrovku, astma, epilepsii, vysoký krevní tlak a mnoho dalších onemocnění. Tyto léky nejspíš putovaly do zahraničí.

Inspektoři Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) se při svých kontrolách v lékárnách opakovaně setkávají se systematickým porušováním zákona o léčivech. Přesněji jde o nelegální činnost, prostřednictvím které se z oficiálního dodavatelského řetězce ztrácejí léčivé přípravky. Mimo lékárny tak končí léčiva vázaná na lékařský předpis, která se používají například pro léčbu diabetu, nádorových onemocnění, astmatu, chronické obstrukční plicní nemoci, epilepsie, vysokého krevního tlaku, vysoké hladiny cholesterolu v krvi a dalších onemocnění. Existuje důvodné podezření, že se jedná o nelegální organizovanou činnost s cílem vyvézt tyto léky do zahraničí, jedná se totiž o léčiva, která byla v minulosti prokazatelně nelegálně vyvážena z České republiky.
Kontroly SÚKL odhalily celkem 14 případů, kdy si provozovatelé lékáren objednali léčivé přípravky, ale po dodání do lékárny je nezavedli do evidence skladových zásob, příjmu a výdeje léčivých přípravků. V lékárnách tak neexistují žádné záznamy o příjmu ani o výdeji těchto léků. Tímto způsobem se pak léky ztrácejí z oficiálního dodavatelského řetězce a s největší pravděpodobností se nedostávají k českým pacientům. Toto jednání může přímo ohrozit dostupnost léčivých přípravků v České republice a snížit tak kvalitu a dostupnost poskytované zdravotní péče.
V případech, které SÚKL již pravomocně potrestal, se mimo evidenci dostalo více než 130 tisíc balení registrovaných léčiv v ceně přesahující 66 921 000 korun . Inspektoři SÚKL narazili také na případ, kdy se provozovateli během 13 měsíců z lékáren ztratilo více než 31 tisíc balení léčiv v celkové hodnotě téměř 17,5 milionu korun.
SÚKL o svých zjištěních informoval Českou lékárnickou komoru, kterou požádal o preventivní kroky vůči svým členům. Informace Ústav předal i Generálnímu ředitelství cel, Policii ČR, Generálnímu finančnímu ředitelství a samozřejmě také Ministerstvu zdravotnictví ČR a krajům, v jejichž pravomoci je odebrání oprávnění k této činnosti těm provozovatelům lékáren, kteří se dopouštějí tohoto jednání.
V době, kdy je trh s léčivými přípravky je rozkolísaný v celé Evropě a konkrétně Česká republika je na tom v porovnání s okolními státy velmi špatně, je  toto vyvádění  desítek tisíc balení léčivých přípravků z evidence lékáren naprosto odsouzeníhodné a může zásadně poškodit české pacienty. Nedostatek léků v lékárnách mnoho lidí pocítilo na vlastní kůži a někteří se museli uchýlit k nákupům například z Polska nebo Německa, protože u nás daný lék k dispozici vůbec nebyl.
Seznam  pokutovaných lékáren uvádíme zde v odkazu. Jsou mezi nimi například BENU lékárny, DM Drogerie nebo Karlovarská krajská nemocnice a.s., což je obzvláště alarmující.

 

  Jana Marková
The post Z lékáren se ztratily léky za více než 66 milionů korun first appeared on .


Nejčtenější za týden