USA financují Araby, kteří chtějí zničit Izrael
RSS

USA financují Araby, kteří chtějí zničit Izrael

BASSAM TAWIL


Někteří izraelští reportéři, kteří přijeli pracovně do Kataru na mistrovství světa ve fotbale, byli  obtěžováni  a slovně uráženi Araby z několika zemí. Říkali jim, že  Izrael nemá právo na existenci a že většina Arabů je proti jakékoliv formě normalizace vztahů s Izraelci.





Ty, kteří jsou obeznámeni s probíhajícím masivním podněcováním k nenávisti proti Izraeli v některých arabských zemích, toto  nepřátelské  přijetí, kterého se izraelským židovským novinářům dostalo v Kataru, nepřekvapilo. Katar se již mnoho let hlásí k radikálním islamistům včetně Muslimského bratrstva.
Znepokojující je, že většina slovních výpadů přišla od Arabů ze zemí, jejichž vlády podepsaly s Izraelem mírové smlouvy nebo jiné dohody: Egypta, Jordánska a Palestinské samosprávy. Egypt a Jordánsko mají s Izraelem uzavřeny mírové smlouvy, zatímco Palestinská samospráva podepsala v roce 1993 s Izraelem Mírové dohody z Osla.
Ještě znepokojivější je to, že nenávist vůči Izraeli pochází od Arabů, kteří nadále inkasují bezpodmínečnou finanční pomoc od USA.
Stojí za zmínku, že od dubna 2021  poskytly  USA Palestincům pomoc ve výši více než půl miliardy dolarů.
Pokud si USA myslí, že zasypávání palestinských představitelů penězi a ústupky sníží napětí, tak si pište, že tento přístup rozhodně nebude fungovat. Jediné, co se stane, je to, že se nepřátelství zvýší, takže se budou muset zvýšit i úplatky. Poskytování reálných, skutečných darů výměnou za plané sliby je od samého počátku nevyhnutelně odsouzeno k nezdaru.
Mírové smlouvy a Mírové dohody z Osla, stejně tak jako finanční pomoc USA, nezastavily Egypťany, Jordánce a Palestince v jejich kampaních šířících nenávist vůči Izraeli a Židům.
Poselství , které tito Arabové vysílají svému lidu, zní: „Normalizace vztahů s Izraelem je zločin a forma zrady.“  Dalším poselstvím  je, že „Izrael nemá právo na existenci a všichni Arabové a muslimové by se měli zapojit do džihádu (svaté války) za jeho likvidaci.“
Právě kvůli takovým poselstvím projevili arabští fanoušci na mistrovství světa ve fotbale v Kataru vůči přítomným izraelským židovským novinářům tak velkou míru nepřátelství.
Tito  novináři  nyní tvrdí, že si nebyli  vědomi  míry nepřátelství vůči Izraeli v arabském světě. Je to pravděpodobně proto, že nemluví arabsky, nebo se rozhodli ignorovat poselství, která jsou Arabům v arabském světě už po desetiletí předávána prostřednictvím mešit, politických vůdců a médií.
V čele arabské kampaně podněcující nenávist vůči Izraeli a snažící se o delegitimizaci Izraele nadále stojí Palestinská samospráva vedená Mahmúdem Abbásem. Vedle štvavé rétoriky Palestinská samospráva neskrývá ani svůj nesmiřitelný  odpor  k jakémukoliv míru s Izraelem.
Ve své poslední tirádě proti Izraeli Abbásova vládnoucí frakce Fatah prohlásila, že izraelská protiteroristická opatření, jejichž cílem je chránit životy Židů i Arabů, jsou aktem „terorismu a válečných zločinů“. Podle logiky Palestinské samosprávy je teroristický útok proti Izraeli legitimní a pachatel je hrdina a mučedník a izraelská opatření k zastavení terorismu jsou nelegitimní.
Toto je ta samá Palestinská samospráva, která udržuje dobré vztahy s Bidenovou administrativou, přičemž Bidenova administrativa se nedávno rozhodla tyto vzájemné vztahy ještě zlepšit.
V reakci na izraelské bezpečnostní zásahy proti teroristům na Západním břehu Abbásova frakce Fatah  uvedla :
„Vláda v Tel Avivu pokračuje každý den ve své zločinné politice a těží z mlčení světových vlád, nečinnosti americké administrativy, naléhání některých Arabů na normalizaci vztahů a slabosti mezinárodních organizací.“
Co se z tohoto  prohlášení  člověk dozví?
Za prvé, výraz „vláda v Tel Avivu“ naznačuje, že Palestinci neuznávají žádnou část Jeruzaléma jako hlavní město Izraele. Palestinské vedení tvrdí, že chce, aby se hlavním městem budoucího palestinského státu stal pouze východní Jeruzalém. Z prohlášení však vyplývá, že Palestinci se domnívají, že Izrael nemá právo ani na západní Jeruzalém a jeho hlavním městem by měl být Tel Aviv.
Za druhé, tvrzení, že se Izrael dopouští „válečných zločinů“, lze považovat za přímou výzvu Palestincům, aby se zapojili do násilí proti Izraelcům. Lživá zmínka o „válečných zločinech“ je rovněž určena západnímu publiku a je součástí kampaně za delegitimizaci Izraele a připravení půdy pro stíhání jeho představitelů před mezinárodními soudy.
Za třetí, v prohlášení vládnoucí frakce Fatah, v jejímž čele rovněž stojí Mahmúd Abbás, se jasně uvádí, že Palestinci jsou proti normalizaci vztahů mezi Izraelem a arabskými zeměmi. Fatah obviňuje některé arabské země z toho, že „trvají“ na normalizaci svých vztahů s Izraelem. Toto obvinění je třeba chápat jako přímou výzvu Arabům, aby se vzbouřili proti svým vůdcům za to, že se rozhodli uzavřít mír s Izraelem a usilují o vzájemnou bezpečnostní a hospodářskou spolupráci.
Kampaně proti normalizaci vztahů s Izraelem jsou v Egyptě a Jordánsku stejně silné jako palestinské podněcování k nenávisti proti Izraeli.
Generální syndikát Svazu egyptských spisovatelů začal vyšetřovat spisovatele Júsufa Zaidana, Alaa Al-Aswanyho a Monu Prince kvůli  obvinění  z „normalizace vztahů s Izraelem“. Syndikát  pohrozil , že pokud budou shledáni vinnými, tak je vyloučí ze svých řad.
Důvodem pro vyšetřování Júsufa Zaidana bylo jeho oznámení, že je ochoten přednášet na izraelské univerzitě. Je také podezřelý z toho, že vyjádřil podporu navázání vztahů mezi egyptskými a izraelskými intelektuály.
Mona Prince je  obviněna  z podpory normalizace vztahů s Izraelem, protože se objevila na fotografiích s izraelským velvyslancem v Egyptě.
Alaa Al-Aswany čelí možnosti  propuštění  ze Svazu egyptských spisovatelů poté, co byl obviněn z poskytnutí rozhovoru izraelským médiím.
V minulosti Svaz egyptských spisovatelů vyloučil za údajnou podporu normalizace vztahů s Izraelem  významného  spisovatele Aliho Salema.
Od podpisu mírové smlouvy mezi Egyptem a Izraelem v roce 1979  obdržel  Egypt vojenskou pomoc financovanou americkými daňovými poplatníky ve výši více než 51 miliard dolarů.
V  Jordánsku  se konají demonstrace nebo shromáždění proti normalizaci vztahů s Izraelem téměř každý týden.
Opět je třeba zdůraznit, že toto podněcování k nenávisti proti Izraeli se šíří navzdory pokračující masivní finanční pomoci USA Jordánsku. Dne 27. listopadu 2022 obdrželo Jordánsko další americký  grant  na podporu státního rozpočtu království ve výši 845 milionů dolarů. Tento grant je součástí amerického programu hospodářské pomoci jordánské vládě a je součástí třetího memoranda o porozumění, které Jordánsko a USA podepsaly na léta 2018-2022.
Nepřátelé Izraele a USA  oslavují  šikanu izraelských novinářů během mistrovství světa ve fotbale v Kataru. Nepřátelé míru jsou nadšeni, že mnozí Arabové využili příležitosti, kterou jim mistrovství světa ve fotbale poskytlo, aby vyjádřili svou nenávist k Izraeli a touhu po jeho nahrazení islamistickým teroristickým státem podporovaným Íránem.
Palestinský spisovatel Charhabil Al-Ghareeb v  článku  zveřejněném na serveru  Al-Mayadeen , který je hlásnou troubou Íránem podporovaných teroristických milicí hnutí Hizballáh, napsal:
„To, co se stalo na letošním mistrovství světa ve fotbale v Kataru, představuje další facku ‚Izraeli‘, který využívá jakékoliv události k tomu, aby v arabských a islámských kruzích získal uznání…. Mistrovství světa ve fotbale představovalo pro Araby skvělou příležitost vyjádřit svůj nesouhlas s normalizací vztahů s ‚Izraelem‘ a zablokovat jeho snahu vystupovat v regionu jako přirozená entita.“
Tyto projevy nenávisti, které v ulicích Kataru vůči Izraelcům proběhly, by měly sloužit jako varovný signál všem, kteří dlouho zavírali oči před podněcováním k nenávisti vůči Izraeli v arabském světě. Nepřátelství vůči izraelským novinářům bohužel také připomíná, že v arabském světě je ještě mnoho lidí, kteří se stále nesmířili s existencí Státu Izrael.
Jedním ze způsobů, jak čelit této nenávistné kampani a podpořit mír, by bylo to, aby USA podmínily svou finanční pomoc ukončením nenávistné rétoriky. Zatím je však zřejmé, že USA nemají v úmyslu za své peníze cokoliv požadovat.
Prozatím tedy budou mnozí Arabové i nadále dostávat od USA stovky milionů dolarů, přestože nadále aktivně usilují o zničení Izraele.



  Bassam Tawil,  překlad původního textu:  US Funds Arabs Who Want to Destroy Israel,  překlad: René David
The post USA financují Araby, kteří chtějí zničit Izrael first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden