Směřuje tiše situace v Rusku k vojenskému převratu?
RSS

Směřuje tiše situace v Rusku k vojenskému převratu?

SM
Abbás Galiamov, bývalý poradce a autor projevů Vladimira Putina, se domnívá, že zatímco Moskva slepě prosazuje své krvavé dobývání na Ukrajině, situace v Rusku tiše směřuje k vojenskému převratu.
,,Čím déle válka trvá, tím jasnější je její marnost,“ napsal Abbás Galiamov pro opoziční web „Možem objasnit“ .

Ruská veřejnost si do značné míry začala uvědomovat, že kremelský sen o svržení kyjevského režimu je nesplnitelný, poznamenává Galiamov, a cena útěchy, tedy zisk nových „ruských“ území, nikoho nepřesvědčuje.
Zhroutila se také image mazaného „macho“ Putina. „Jak se v zemi a armádě hromadí problémy, které úřady nejsou schopny vyřešit, Putin se v očích lidí stále více mění z velkého stratéga v pouhého druhořadého diktátora, “ napsal Galiamov.
Po měsících zpráv o ruských vojácích, kteří se vzbouřili proti svým velitelům, veřejně si stěžovali na nejvyšší vojenské představitele nebo úplně opustili frontu, je Galiamov přesvědčen, že k rozpoutání plného vojenského převratu stačí trochu více organizace. ,,Mělo by být jasné, že drtivá většina velitelů v armádě autoritářského státu nejsou zarytí zastánci moci, ale prostí oportunisté,“ řekl Putinův bývalý důvěrník.




Kromě nesčetných zpráv o tom, že se jednotky bouřily a v některých případech dokonce útočily na vlastní velitele , se další tisíce ruských vojáků dobrovolně vzdaly ukrajinským úřadům, aby se vyhnuly účasti ve válce. Zástupce ukrajinské horké linky s názvem „Chci žít“ řekl Guardianu, že se celkem ozvalo 6 543 ruských vojáků, kteří se chtěli vzdát ukrajinské vládě zhruba za čtyři měsíce.




tvp.info
The post Směřuje tiše situace v Rusku k vojenskému převratu? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden