„Jsme v krizi“: Americký farmář varuje před hrozícím nedostatkem potravin
RSS

„Jsme v krizi“: Americký farmář varuje před hrozícím nedostatkem potravin

Leland Vittert z NewsNation se zeptal jednoho amerického farmáře: „Jak blízko jsme příští potravinové krizi?“ zeptal se Vitter na otázku, jak blízko jsme příští potravinové krizi?







Odpověď: John Boyd Jr., prezident Národní asociace černošských farmářů, řekl: „Právě teď se nacházíme v krizi, pokud jde o potravinový řetězec v této zemi.“



Boyd poukazuje na to, že někteří zemědělci nemohou kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám pěstovat plodiny. Uvedl, že zemědělci na severních pláních nebyli schopni dostat traktory na pole kvůli podmáčeným podmínkám a válka na Ukrajině vyřadila celý region z produkce potravin.



Varoval: „Budeme svědky mnoha prázdných regálů a dalších vysokých cen potravin.“



Za svou čtyřicetiletou kariéru farmáře si Boyd podle svých slov nikdy nepředstavoval, že bude „platit 5,63 dolaru za galon nafty, 900 dolarů za tunu hnojiva a rekordně vysoké ceny za osivo sóji“. Všechny ceny, které zmínil, jsou rekordně vysoké, což tlačí na marže zemědělců.



Řekl, že Američané se musí probudit a uvědomit si krizi v zemědělství, a dodal: „Zemědělství není republikánské ani demokratické, je to potravina, půda je neutrální … teď je čas, aby Američané podpořili americké farmáře a zatlačili na Bidenovu administrativu, aby zavedla věci, které pomohou farmářům.“



Zmínil, že banky musí poskytnout zemědělcům nouzové financování, aby mohli zasít úrodu do půdy. Nekontrolovatelná inflace způsobila, že někteří zemědělci nemohou kvůli prudce rostoucím nákladům sázet.



Boyd řekl: „Máme jen krátkou příležitost poskytnout zemědělcům finanční prostředky.“



Uvedl, že nejhorším scénářem je „velký nedostatek“ potravin, který by se mohl projevit ještě letos.



Boydovo hrozivé varování přichází poté, co zpráva WASDE (World Agricultural Supply and Demand Estimates), kterou minulý týden zveřejnilo americké ministerstvo zemědělství, ukázala, že se očekává pokles celosvětové produkce kukuřice a pšenice.





Zdroj: newsnationnow.com
Článek „Jsme v krizi“: Americký farmář varuje před hrozícím nedostatkem potravin se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden