Ruská média tvrdí, že šéf Azovu je ve vazbě poté, co se v ocelárně vzdalo celkem 2439 bojovníků
RSS

Ruská média tvrdí, že šéf Azovu je ve vazbě poté, co se v ocelárně vzdalo celkem 2439 bojovníků

V pátek pozdě večer ruské ministerstvo obrany oznámilo, že poslední ukrajinští bojovníci, kteří se ukrývali v obří ocelárně Azovstal, se objevili několik dní poté, co se objevily zprávy, že vrchní velitelé Azova se stále drží na uzdě. (Foto: Twitter)







Ministerstvo uvedlo, že napočítalo 2 439 obránců, kteří se během několika posledních dnů vynořili a vzdali. Poslední zadržovaná skupina, která vyšla jako poslední, čítala 531 osob. To, že ruská armáda nyní zcela ovládá rozlehlou továrnu a město Mariupol, je považováno za její největší vítězství za tři měsíce války.





Posledních více než 500 vyšlo v pátek poté, co velitel pluku Azov Denys Prokopenko vydal rozkaz k ukončení obrany města. „Vyšší vojenské velení vydalo rozkaz k záchraně životů vojáků naší posádky a k ukončení obrany města.“ Prokopenko to uvedl ve videu zveřejněném na Telegramu.



Ukrajinská strana to prezentovala jako ukončení „bojové mise“, zatímco Moskva zdůraznila, že azovští bojovníci, kteří jsou neonacistické ideologie, byli poraženi a vzdali se. Prokopenko ty pod ním, aby zachovali „život a zdraví … a přestali bránit město“.



Rusko oznámilo , že „území metalurgického závodu Azovstal … bylo zcela osvobozeno“. Dále ministr obrany Sergej Šojgu informoval prezidenta Putina o úplném „osvobození“ města.



Zásadní je, že v ruském i jiném mezinárodním tisku se objevily zprávy, že šéf Azova je nyní v ruské vojenské vazbě: „Ruské ministerstvo obrany rovněž potvrdilo, že se vzdal Denis Prokopenko, velitel takzvaného praporu Azov – krajně pravicové vojenské jednotky neonacistických dobrovolníků působící na Ukrajině jako záložní síly ozbrojených sil země,“ uvádí se ve zprávách .



Střed: velitel bitevního oddílu Azov Denys Prokopenko (Foto: Twitter)



Střed: Prokopenko: velitel bitevního oddílu Azov Denys Prokopenko



Ačkoli se zatím objevilo jen málo potvrzení, zpravodajka ruského Prvního kanálu Irina Kuksenková uvedla, že velitelé Azova Denys Prokopenko, Svjatoslav Palamar a Serhij „Volyna“ (velitel ukrajinské námořní pěchoty) se nyní vzdali.



O nejméně jednom z těchto vysoce postavených velitelů napsal Guardian následující :



Prokremelské telegramové kanály také zveřejnily video se Sergejem Volynským, velitelem jednotky 36. brigády námořní pěchoty, ve kterém říká, že se jeho jednotka vzdala. Jednotka byla jednou z hlavních sil bránících ocelárny.



Řada ukrajinských válečných pozorovatelů poznamenala, že zatím neexistuje vizuální důkaz nebo potvrzení, včetně videozáznamu, o Prokopenkově zatčení ruskými silami. Navíc se objevují spekulace, že se může stále nacházet v elektrárně nebo se snaží uniknout za ruské linie.



Whatever your views on Ukraine, the war and the US role: it's just amazing that the Western press — which spent a full decade in unison calling the Azov Battalion neo-Nazi fanatics — now speak of them in admiring terms and will only say that their Nazism is a "Russian claim." https://t.co/izx0ssgdyg — Glenn Greenwald (@ggreenwald) May 20, 2022 Západní mainstreamová média mezitím o osudu azovských vůdců nepřinášejí zprávy – pravděpodobně také proto, že jen málo jejich zpravodajů nebo žádný z nich není na místě v Azovstalu a Kyjev zatím nepotvrdil, zda jsou nyní Prokopenko a další v ruském zajetí, či nikoli.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Ruská média tvrdí, že šéf Azovu je ve vazbě poté, co se v ocelárně vzdalo celkem 2439 bojovníků se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden