Sotva byl Petr Pavel zvolen prezidentem, telefonoval s prezidentkou Tchaj-wanu
RSS

Sotva byl Petr Pavel zvolen prezidentem, telefonoval s prezidentkou Tchaj-wanu



ZDENKA DANKOVÁ



Nově zvolený prezident, generál Petr Pavel, 30. ledna potvrdil na Twitteru, že: „Dnes jsem mluvil s prezidentkou Tchaj-wanu Cchaj Jing-wen. Poděkoval jsem jí za gratulaci a ujistil jsem ji, že Tchaj-wan a Česká republika sdílí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a že budeme dále posilovat naše partnerství.“

 


„Řekl jsem jí také, že doufám, že budeme mít možnost potkat se osobně,“ dodal. Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen byla rovněž mezi prvními gratulanty, kteří Pavlovi popřáli k volebnímu vítězství.
Petr Pavel twítoval i anglicky. Na rozdíl od Miloše Zemana, jenž v úřadu prezidenta končí, projevil sympatie k ostrovnímu státu namísto k Číně.



Zmíněným telefonátem na Tchaj-wan s velkou pravděpodobností uvede v nelibost vládu Čínské republiky, která soustavně považuje Tchaj-wan za své území, na něž si osobuje právo.



Podle deníku Echo24.cz Pavlův telefonát proběhl po jednání s ministrem zahraničí Janem Lipavským, jak potvrdila Markéta Řeháková, generálova mluvčí.
Petr Pavel dosud není ve své nové funkci, ale nechal se slyšet, že má zájem udržovat vstřícné obchodní i vědecké vztahy s asijským ostrovním státem.
Navazuje tak na misi předsedy Senátu Miloše Vystrčila, který navštívil Tchaj-wan v roce 2020. „Peking tuto cestu odsoudil jako narušení své suverenity a porušení politiky jedné Číny,“ vzpomíná echo24.cz.
Prezidentský slib do rukou předsedy Senátu bude Petr Pavel skládat 9. března 2023.


 

ZDENKA DANKOVÁ
The post Sotva byl Petr Pavel zvolen prezidentem, telefonoval s prezidentkou Tchaj-wanu first appeared on .


Nejčtenější za týden