USA obvinily Rusko z porušení poslední zbývající smlouvy o jaderných zbraních
RSS

USA obvinily Rusko z porušení poslední zbývající smlouvy o jaderných zbraních

Spojené státy opět obvinily Rusko, že ohrožuje poslední dohodu, která upravuje dva největší jaderné arzenály na světě – jadernou smlouvu New START. (Foto: Flickr)







Bidenova administrativa tento týden uvedla, že Rusko odmítá umožnit obnovení inspekcí na místě, které jsou ústředním bodem smluvního ustanovení, podle něhož jsou obě strany schopny zajistit dodržování smlouvy druhou stranou. „Odmítnutí Ruska usnadnit inspekční činnost brání Spojeným státům ve výkonu důležitých práv vyplývajících ze smlouvy a ohrožuje životaschopnost americko-ruské kontroly jaderných zbraní,“ uvedlo v úterý ministerstvo zahraničí.




„Nejdřív přijdou tanky, pak atomovky“, Trump vyzval k ukončení války na Ukrajině
Nový START je všeobecně vnímán jako poslední hranice tolik potřebné spolupráce mezi USA a Ruskem, která je obzvláště důležitá v souvislosti s válkou na Ukrajině, v níž se v poslední době objevují jaderné šavle, a po krachu dalších smluv z konce éry studené války, jako je dnes již nefunkční INF a Open Skies.



Associated Press shrnuje časovou osu: „Kontroly amerických a ruských vojenských objektů podle smlouvy New START byly oběma stranami pozastaveny kvůli šíření koronaviru v březnu 2020.“ Následně se „americko-ruský výbor dohlížející na plnění smlouvy naposledy sešel v říjnu 2021, ale Rusko poté v srpnu 2022 jednostranně pozastavilo spolupráci s ustanoveními smlouvy o inspekcích na protest proti americké podpoře Ukrajiny“.




Nově jmenovaný šéf izraelské národní bezpečnosti chce preventivní úder na Írán
Nové prohlášení USA vyzvalo Rusko, aby se vrátilo ke klíčovým bezpečnostním zábranám inspekcí: „Je to o to důležitější v době napětí, kdy na ochranných zábranách a jasnosti záleží nejvíce,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.



Postoj USA v reakci na stížnost Ruska, že plné dodržování podmínek smlouvy bylo poškozeno a znemožněno v důsledku sankcí USA včetně cestovních omezení, uvalených na ruské představitele, byl již dříve uveden takto: „Rusko si stěžuje na to, že je v rozporu s podmínkami smlouvy: „Americké sankce a omezující opatření uvalené v důsledku ruské války proti Ukrajině jsou plně slučitelné“ s Novou smlouvou START.




„Dejte Kremlu varování“: Americká ponorka „jaderné apokalypsy“ vplouvá do Středozemního moře




Obě strany vyjádřily ochotu vyhnout se eskalaci v obavách, že by se jaderné velmoci mohly dostat do přímého konfliktu.



Zdroj: nbcnews.com
Článek USA obvinily Rusko z porušení poslední zbývající smlouvy o jaderných zbraních se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden