Jaderná energie pro elektromobily? Německý ministr dopravy pobouřil Zelené
RSS

Jaderná energie pro elektromobily? Německý ministr dopravy pobouřil Zelené

Německá Strana zelených rozhořčeně reagovala na požadavky spolkového ministra dopravy Volkera Wissinga, který přišel s nápadem prodloužit provozní dobu jaderných elektráren, aby bylo možné zásobovat elektronická auta údajně čistou elektřinou. „S námi Zelenými nedojde k žádnému prodloužení doby provozu jaderných elektráren, protože jaderná energie je drahá a nebezpečná technologie,“ řekla místopředsedkyně parlamentní frakce Julia Verlindenová.

Parlamentní frakce Strany zelených v německém Spolkovém sněmu rozhořčeně reagovala na návrh spolkového ministra dopravy Volkera Wissinga (FDP) prodloužit životnost jaderných elektráren i po jaru s tím, že elektrifikace mobility vyžaduje údajně čistou jadernou energii.
„S námi Zelenými nedojde k žádnému prodloužení doby provozu jaderných elektráren, protože jaderná energie je drahá a nebezpečná technologie,“ řekla místopředsedkyně parlamentní frakce Julia Verlindenová novinám Funke-Mediengruppe.
Wissingův návrh označila za „zjevný pokus odvést pozornost od vlastních selhání“. Dosud předložené návrhy na dekarbonizaci dopravy dramaticky zaostávají za cíli zákona o ochraně klimatu.
Elektřina pro elektromobily je každým rokem ekologičtější „díky našemu razantnímu rozšíření obnovitelných zdrojů energie“, potvrdila zelená politička a vyjádřila se tak v souladu s nedávnými studiemi ADAC a Univerzity Bundeswehru.
Verlindenová apelovala na Wissinga, aby konečně ušetřil více CO2 v dopravě. Jako příklad uvedla více peněz a kratší dobu plánování železničních projektů a také větší manévrovací prostor pro obce, aby zajistily bezpečnější a atraktivnější cyklistickou a pěší dopravu. Kromě toho vyzvala k ekologicky a sociálně spravedlivé reformě zdanění firemních automobilů a daně z motorových vozidel, jak to již dlouho požadují i četné odborné orgány.
Volker Wissing pak pro Funke-Mediengruppe zareagoval: „Poptávka po elektřině se bude s rozvojem elektromobility rychle zvyšovat. Nesmí existovat žádná tabu. Elektřina z uhlí nebo plynu, která je navíc neuvěřitelně drahá, povede k tomu, že elektromobilita skončí ve slepé uličce.“
Podle ministra dopravy může elektromobilita přispět k ochraně klimatu pouze čistou elektřinou.
Německo nedosahuje dostatečného pokroku v rozšiřování obnovitelných zdrojů energie, aby bylo možné vyřadit ze sítě uhelné elektrárny, které byly v dubnu vyřazeny z rezervy, uvedl dále Wissing. A vyvodil z tohoto selhání závěr: „Kdyby naše jaderné elektrárny fungovaly déle než do jara, byli bychom v jiné situaci.“ Energetika by podle něj neměla v ochraně klimatu zaostávat za dopravou.
Kolik stojí mobilita?
„Vždy musíme mít na paměti, co stojí mobilita,“ zopakoval Wissing na setkání s ministrem pro ochranu klimatu Robertem Habeckem, které bylo věnováno rozšíření větrné energie. Wissing se obává rostoucích cen energií a lidé by podle něj neměli být přetěžováni.
„Elektromobilita může mít smysl pouze tehdy, pokud je zároveň cenově dostupná,“ řekl dále Wissing.
V rámci FDP zřejmě není s tímto názorem osamocen. Šéf parlamentní frakce FDP Christian Dürr řekl listu Tagesspiegel, že vzhledem k problémům v oblasti dodávek energie „by neměla existovat žádná tabu“. Odstavením jaderných elektráren by zmizel klimaticky neutrální mix elektřiny a místo toho by elektronická auta jezdila na elektřinu z uhlí. Dürr dále vyzval k tomu, aby automobily byly šetrnější k životnímu prostředí a zůstaly cenově dostupné.
A zašel ještě dál: „Proto musíme v Německu co nejdříve povolit syntetická paliva. Pokud se upustí od jaderné energie, je třeba dát šanci elektronickým palivům s neutrálními emisemi CO2. Jinak nevidím žádnou šanci, že bychom dosáhli našich klimatických cílů,“ pokračoval Dürr.
„Skutečnost, že pan Wissing ukazuje prstem na Roberta Habecka, pokud jde o ochranu klimatu v dopravě, nasazuje celé věci korunu. Je zřejmé, kdo z nich se v prvním roce provozu semaforů více zasadil o transformaci směrem ke klimaticky šetrné a udržitelné společnosti a ekonomice,“ oponuje mu členka Strany zelených Julia Verlindenová.
Viditelně podrážděný ministr pro ochranu klimatu Robert Habeck pak vedle Wissinga vysvětlil, že to už nebude problém, „protože z mého pohledu konečné rozhodnutí učinil kancléř“.
Podle listu Tagesspiegel se mezi koaličními partnery hovoří o „diverzním manévru“ ze strany Wissinga. Ministr dopravy je totiž ze zákona o ochraně klimatu povinen zavést okamžitá opatření, která zajistí, aby jeho odvětví dosáhlo cílů v oblasti klimatu. Rada expertů spolkové vlády je označila za zcela nedostatečné.
Obrat v mobilitě probíhá pomalu
Navzdory nedávným optimistickým zprávám postupuje přechod na mobilitu, za který je Wissing zodpovědný, v absolutních číslech pomalu. Aby bylo možné do roku 2030 dosáhnout cílového počtu jednoho milionu dobíjecích stanic a 15 milionů elektromobilů, muselo by se tempo zčtyřnásobit, uvedl deník Tagesspiegel s odvoláním na výpočty Německého institutu pro hospodářský výzkum (DIW).
V současné době by se mělo vyrábět pouze 28 000 e-automobilů měsíčně. Odborník na energetiku z DIW Wolf-Peter Schill vidí příčinu v problémech dodavatelského řetězce a dlouhých čekacích dobách, které obecně brání obratu v mobilitě.
„V zásadě má vliv na snížení cen, pokud necháme jaderné elektrárny běžet déle – ale je nepravděpodobné, že by to bylo skutečně relevantní,“ řekl Schill.
Z dlouhodobého hlediska by se však vysoké ceny elektřiny mohly stát pro e-mobilitu problémem.
„Drahá elektřina může snížit atraktivitu přechodu,“ varuje Schill.
Zdroj


Nejčtenější za týden