Severní Korea nařídila společnostem v Rusku, aby vybraly personál, který pošlou na Ukrajinu
RSS

Severní Korea nařídila společnostem v Rusku, aby vybraly personál, který pošlou na Ukrajinu

Severokorejská vláda nedávno nařídila severokorejským obchodním společnostem v Rusku, aby vybraly personál, který pošlou na Ruskem okupovanou východní Ukrajinu, aby se mohl podílet na rekonstrukčních pracích, zjistil deník Daily NK. (Foto: Flickr / ilustrační)







Podle nedávného zdroje Daily NK v Rusku vydala Severní Korea 20. ledna tento příkaz několika obchodním společnostem, včetně společností Cholhyon Construction napojených na ministerstvo obrany a Kumrung Construction, která je přidružená ke Generálnímu úřadu 7 ministerstva sociálního zabezpečení.



Vzhledem k tomu, že všechny obchodní společnosti, které příkaz obdržely, jsou přidruženy k vojenským agenturám nebo agenturám veřejné bezpečnosti, Severní Korea má zřejmě v úmyslu vyslat na východní Ukrajinu vojáky nebo policejní personál – nikoli civilisty.



Vláda se tak možná rozhodla proto, že vojáky a pracovníky veřejné bezpečnosti je snazší kontrolovat a udržet v bezpečí než civilisty.



Personál vybraný pro vyslání na Ukrajinu jsou mladí muži ve věku 19 až 27 let; většina z nich je ženatá, ale své rodiny nechala v Severní Koreji.



Obecně platí, že severokorejské úřady brání zběhnutí pracovníků vyslaných do zahraničí tím, že vysílají ženaté muže, kteří jsou nuceni zanechat své manželky a děti v Severní Koreji.



PRACOVNÍCI MOHOU NA UKRAJINU DORAZIT V POLOVINĚ ÚNORA NEBO V BŘEZNU



Podle zdroje deníku Daily NK v Rusku Severní Korea sdělila společnostem, aby dokončily výběr personálu do konce ledna.



Vzhledem k tomu, že společnosti dostaly na dokončení výběru asi 10 dní, Severní Korea podle výpovědi zdroje pravděpodobně vyšle personál na Ukrajinu v polovině února nebo v březnu.



Vzhledem k tomu, že severokorejské vojenské a policejní subjekty v celém Rusku dostaly pokyn k výběru personálu, není známo, kolik personálu Severní Korea na východní Ukrajinu vyšle.



Pokud však vezmeme v úvahu všechny objednávky vydané velkým obchodním společnostem, první várka bude pravděpodobně čítat asi 300 až 500 mužů, uvedl zdroj.



Rozkazy neupřesňují, jaké úkoly bude personál po příjezdu na východní Ukrajinu plnit, ale je nepravděpodobné, že by sloužil jako žoldnéři ve válce.



Základní dohoda mezi Severní Koreou a Ruskem údajně obsahuje klauzule o nezapojení Severokorejců do skutečné války, protože účast vybraného personálu v konfliktu by mohla vyvolat dojem, že Pchjongjang vyslal do Ruska žoldáky.



Vzhledem k tomu se vybraný personál bude pravděpodobně podílet na rekonstrukčních pracích, opravách budov a silnic zničených ve válce.



Deník Daily NK začátkem tohoto týdne informoval, že Severní Korea v tichosti vybrala dvě skupiny pracovníků, které chce vyslat na Ruskem okupovanou východní Ukrajinu, ale jejich vyslání prozatím odložila kvůli současné válečné situaci.



NOVÝ ZPŮSOB, JAK VYDĚLAT DEVIZOVÉ PROSTŘEDKY?



Zdá se, že cílem kroku Severní Koreje, která rekrutuje pracovníky k vyslání na Ukrajinu ze svých občanů, kteří se již nacházejí v Rusku, je nejen snížit časové a finanční náklady na přesun velkého počtu lidí, ale může jít také o způsob, jak se vyhnout odhalení a kritice ze strany mezinárodního společenství.



Pokud Severní Korea skutečně vyšle personál na Ukrajinu, poskytne tím zemi nový způsob, jak vydělat zahraniční měnu.



Co přesně Severní Korea za vyslání lidí na Ukrajinu dostane, není známo, ale někteří tvrdí, že pracovníci mají dostat trojnásobek mzdy, kterou tradičně dostávali severokorejští dělníci v Rusku.



Navíc vzhledem k tomu, že vojáci a policisté dostávají od státu pevnou mzdu i v době, kdy jsou nasazeni v zahraničí, jakýkoli příjem navíc jde do státní pokladny.



Zdroj deníku Daily NK v Rusku uvedl, že úřady vydaly náhlý příkaz k náboru personálu, který má být dočasně nasazen na Ukrajině, ale že po úspěšném prvním nasazení vláda rozšíří počet personálu, který bude do země vyslán.



„Dají se na tom vydělat peníze, takže není důvod je neposílat,“ řekl.



Zdroj: dailynk.com
Článek Severní Korea nařídila společnostem v Rusku, aby vybraly personál, který pošlou na Ukrajinu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden