Klesá zájem o falešné maso, přesto vznikají nové firmy na tyto „udržitelné“ produkty
RSS

Klesá zájem o falešné maso, přesto vznikají nové firmy na tyto „udržitelné“ produkty

V poslední době se rozjela propagace rostlinného „masa,“ které má postupně nahradit maso zvířat. Právě různé rostlinné náhražky spolu s hmyzem či masem laboratorním mají údajně v budoucnu zaujímat čelní místo v jídelníčku většiny obyvatel planety.
To vše je samozřejmě vnucováno pod rouškou „udržitelnosti“ a boje proti údajné klimatické katastrofě. Prdící a říhající krávy,  drůbež i další zvířectvo, které zabírá příliš místa, moc žere a zanechává příliš velkou uhlíkovou stopu, musí zmizet.
A mezitím v USA, kde se s propagací přechodu na rostlinné maso začalo, o tyto poživatiny razantně poklesl zájem a první firmy podle všeho spějí ke krachu. Tam zřejmě dospějí, pokud se razantně nezmění stravovací návyky Američanů nebo pokud je před bankrotem nezachrání nějaký milionářský mecenáš…
Impossible Foods , výrobce rostlinných alternativ masa, propouští 20 procent své pracovní síly. Toto je třetí vlna propouštění společnosti Impossible za poslední rok a další smutný milník pro nemocnou společnost, která nedokázala ani přes rozsáhlou propagandu zaujmout dostatek konzumentů.
O novém kole propouštění v pondělí informovala agentura Bloomberg s odvoláním na nejmenovaný zdroj. Pokud budou škrty tak hluboké, jak tvrdí zdroj, bude propuštěno asi 140 ze 700 zaměstnanců společnosti. Tento krok následuje po pokusech snížit počet zaměstnanců společnosti prostřednictvím dobrovolných odkupů.
Impossible Foods tvrdí, že pouze zefektivňuje své podnikání, aby mohla pokračovat v růstu. V posledním roce společnost opustila řada klíčových manažerů a bývalý generální ředitel Pat Brown má až do jara dovolenou. Brownův nástupce Peter McGuinness se snaží udělat společnost chytřejší, se zvláštním zaměřením na odbourání negativního spotřebitelského vnímání produktů jeho společnosti.
Součástí této nové strategie je celostránková reklama v New York Times, která má čelit tvrzením, že rostlinné alternativy masa jsou jen další módní záležitostí. Reagoval tak na úvodní článek Bloomberg Businessweek o slábnoucím úspěchu tohoto odvětví.
V článku zveřejněném v září se píše, že ještě před pár lety konzumace rostlinných mas rostla, ale nyní, po dvouciferném růstu, prodeje v kategorii rostlinného masa nejen stagnují, ale dokonce klesají.
Prodej alternativ chlazeného masa klesl do 4. září 2022 o 10,5 procenta. Odborníci z oboru z toho viní řadu faktorů. Jedním z nich je rostoucí krize životních nákladů, která spotřebitele zatlačila zpět ke skutečnému masu, které zůstává levnější.
Velkým problémem zůstává vnímání veřejnosti. V červenci provedla společnost Deloitte průzkum, který ukázal, že přesvědčení, že rostlinné alternativy masa jsou zdravější a etičtější než skutečné maso, klesá.
Průzkum australských mužů z roku 2021 zjistil, že více než 70 procent z nich by raději zemřelo o deset let dříve, než aby se vzdali masa. A tento průzkum provedla skupina, která obhajuje konzumaci falešného masa.
Zdá se také, že sílí odpor proti „woke“ stavu rostlinných alternativ masa. Jak uvedla agentura Bloomberg:
Deloitte také naznačuje, že adresný trh může být omezenější, než se dříve myslelo, protože roste kulturní odpor vůči tzv. „wokismu“ – a to i mezi těmi, kteří chtějí snížit spotřebu červeného masa. Příklad: Když Cracker Barrel v létě oznámil plány na přidání bezmasé klobásy Impossible Foods do nabídky, na sociálních sítích došlo k náporu kritiky.
I ostatní výrobci mají problémy. Akcie Beyond Meat, nabízející výrobky z rostlinného masa, klesly za první tři čtvrtletí loňského roku o 75 procent. Stejně jako Impossible byla společnost nucena snížit počet zaměstnanců o téměř 20 procent, přičemž o práci přišlo 200 zaměstnanců.
Společnost Beyond Meat zažila v loňském roce výrazný neúspěch, když gigant rychlého občerstvení zrušil její tolik medializovanou pilotní spolupráci s McDonald’s, burger „McPlant“.
Beyond Meat také čelila sérii skandálů, které poškodily image společnosti. Prvním byl bizarní incident loni v září, kdy byl vedoucí zaměstnanec společnosti, Doug Ramsey, zatčen za údajné kousnutí jiného muže do nosu na parkovišti po fotbalovém zápase. Po incidentu byl také obviněn z „teroristické hrozby“.
V listopadu pak informátor v továrně Beyond Meat v Pensylvánii odhalil fotografie plísní v zařízeních na výrobu a skladování potravin a jejich okolí a dokumenty, které ukazují, že produkty z této továrny byly za poslední rok nejméně 11krát pozitivně testovány na listerii, škodlivou bakterii.
Společnost Beyond Meat byla nucena vydat prohlášení, v němž se uvádí, že hygienické normy společnosti již překračují průmyslové a regulační normy.
Ovšem tyto dílčí neúspěchy – nyní zaznamenané zejména v USA – neznamenají, že se s vnucováním falešných potravin končí. Je tomu přesně naopak.
Do rostlinného a alternativního masa byly investovány miliardy a mají plnou morální a institucionální podporu vědeckého, politického a kulturního establishmentu. Padělaných potravin tak, bohužel, neubývá.
Zcela či většinově rostlinná strava je nabízena jako budoucnost výživy, jakožto skutečně nová „globální strava,“ všemi možnými propagandisty – od  narkomana Roberta Downey Jr., přes instituce, jako je Lancet či Organizace spojených národů až po hlavního propagátora –  Světové ekonomické fórum.
Takže i když jeden hráč jako Impossible nebo Beyond Meat, nebo dokonce více hráčů, zkrachuje, znamená to velmi málo o budoucnosti falešných jídel jako celku. Letmý pohled na seznam nových start-upů a investic odhaluje spoustu nových společností v každém segmentu průmyslu falešných potravin, od rostlinných alternativ masa až po buněčnou kulturu – tzv. laboratorní maso.
Není to jen o nových společnostech. Největší světoví producenti masa jako JBS a Tyson se agresivně tlačí do nového „vlastnictví“ falešných potravin restrukturalizací a skupováním akvakultury lososů, společností na výrobu náhražek masa z hrachových bílkovin a hmyzích farem.
Tyto megakorporace se již neidentifikují jako dodavatelé konkrétních potravin – masa nebo mléčných výrobků – ale jako dodavatelé nejžádanější makroživiny ze všech, bílkovin.
Například Tyson už má ochrannou známku pro výraz „proteinová společnost.“ Zastánci těchto falešných potravin mění svou strategii, aby zvýšili přijetí.  Nyní už dostatečně dobře vědí, že nemohou přesvědčit veřejnost, aby jedla jejich produkty, jednoduše tím, že je budou oslovovat kvůli chuti a nutriční hodnotě.
Víme, že „burger“ ze sójového proteinu a slunečnicového oleje nebo „rostlinné vejce“ z munga a řepkového oleje s nesčetnými umělými příchutěmi, barvivy a aromaty nikdy nebudou to pravé a už vůbec nebudou  chutnat tak dobře.
Vědecké studie již ukázaly, že apely na spotřebitele o chuti a nutriční hodnotě jsou zcela zbytečné. Zatím na to lidstvo tak jednoduše nenaletí.
Studie dochází k závěru, že zdůraznění sociálních výhod rostlinných jídel by přesvědčilo více spotřebitelů, aby jim dali přednost před masovými pokrmy.
V zásadě je třeba spotřebitelům při každé příležitosti připomínat výhody konzumace rostlinných alternativ – a samozřejmě neduhy chovu zvířat (prdy a říhání krav, spotřeba vody, půda, která by se jinak dala využít k pěstování sóji atd.) .
I když jsme ještě neviděli přímou intervenci, která by přiměla lidi, aby se vzdali živočišných produktů, šílenství posledních tří let by nás mělo varovat. Poslední roky nám jasně ukázaly, že nic není nemožné….
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 3 Průměrně: 5 ] Článek Klesá zájem o falešné maso, přesto vznikají nové firmy na tyto „udržitelné“ produkty se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden