Zatímco část Německa zažila svůj první blackout, Kanada odmítla dodávat Evropě slíbený zkapalnělý plyn
RSS

Zatímco část Německa zažila svůj první blackout, Kanada odmítla dodávat Evropě slíbený zkapalnělý plyn

Ještě se najde někdo, komu stále nedošlo, že sankce, které uvalil Deep state – potažmo lokajové z EU – mají v prvé řadě ekonomicky zlikvidovat Evropu? Evropské země jsou totiž likvidovány mnohem víc než Rusko, přesto loutky ve vládách další destrukci plně podporují.
Je to vlastně stejné jednání jako za covidismu. Evropské ekonomiky jsou již 3 roky bez ustání likvidovány a to s plným souhlasem většiny Evropanů. Existuje vůbec kdekoli na světě tupější masa? Snad jen u protinožců, protože i v USA se najdou místa, kde se již většina lidí vládnoucí politice vzpírá. To v Evropě zatím nevidíme.
Probudí obyvatelstvo první větší blackouty? Ten, ke kterému nedávno došlo v Německu, byl poměrně krátký, nicméně opakovaný. A energetici nevylučují, že další budou následovat. Co kdyby to pak byl třeba 2 nebo 3 denní či týdenní výpadek?
Experti říkají, že k blackoutům dojde. Evropané se sami energeticky zlikvidovali a bez větších námitek akceptovali mnohem dražší, avšak ideologicky čistý plyn. Jenže i toho možná brzy nebude dostatek. Jeden z původně dohodnutých dodavatelů totiž couvá…
Když EU na jaře 2022 oznámila zřeknutí se dodávek ruského plynu v reakci na válku na Ukrajině, všechny evropské vlády se rozhodly pro přechod na zkapalněný zemní plyn – známý také jako LNG plyn – jako údajně skvělou (a mnohem dražší) alternativu.
USA a Kanada, mimo jiné, se nabídly jako dodavatelé, kteří by měli zakročit, aby nahradili sankcionované ruské dodávky plynu.
Zatímco americký průmysl LNG nyní velmi těží ze ztráty ruské konkurence, Kanada již nedodržuje své dřívější závazky pomoci. Země nechce stavět překládkové terminály pro přepravu LNG plynu do Evropy – s odvoláním na obavy o „ochranu klimatu.“
Aby bylo možné přepravovat LNG do Evropy, musely by být na východním pobřeží Kanady postaveny nové terminály LNG. Tamní provincie jsou však proti takovému projektu.
Západní provincie Kanady Britská Kolumbie, Alberta a Saskatchewan v současné době zásobují asijský trh. Odtud plyn proudí plynovody do Spojených států a dále do východní Kanady. Na východním pobřeží nejsou žádné terminály pro přepravu LNG do Evropy.
Kanadští politici nyní dali naprosto jasně najevo, že tomu tak bude i nadále. Země tak uprostřed plynové krize promarňuje obrovskou příležitost a zároveň zklamává Evropu.
Chování provincie Québec je příkladné. V létě 2021, téměř osm měsíců před vypuknutím ukrajinské války, se quebecká vláda rozhodla snížit své emise CO2 pomocí nízkouhlíkových zdrojů energie.
Proto odmítla schválit  projekt vývozu LNG Energie Saguenay  v hodnotě 14 miliard dolarů. Měla přepravovat zemní plyn ze západní Kanady do zkapalňovacího a exportního terminálu v Saguenay v Quebecu. To by vyžadovalo nový 780 kilometrů dlouhý plynovod ze severního Ontaria.
Quebecký premiér Francois Legault zpočátku projekt podporoval, ale později změnil názor. Jedním z důvodů byla místní opozice, včetně politicky aktivní a hlasité skupiny ekologů. Situaci nezměnila ani ukrajinská válka. A co víc, Québec nyní začal zakazovat veškerou produkci ropy a plynu. Stalo se tak sedm týdnů po vypuknutí války na Ukrajině.
Kanada se loni 24. března zúčastnila setkání s Mezinárodní energetickou agenturou a výslovně tam slíbila, že Evropě pomůže nahradit ruské dodávky uhlí, ropy a zemního plynu.
Kanadský ministr přírodních zdrojů Jonathan Wilkinson uvedl, že Kanada má kapacitu zvýšit svůj vývoz ropy a plynu až o 300 000 barelů denně do konce roku 2022, aby zlepšila globální energetickou bezpečnost po ruské invazi na Ukrajinu.
Proto „Kanada zkoumá možnosti nahrazení ruského plynu LNG z Kanady na základě žádostí evropských zemí.“ Ukázalo se, že to byly jen prázdné sliby, protože kanadská „solidarita“ s evropskými partnery neexistuje.
Energetičtí experti již dlouho varují německou vládu před výpadky elektřiny, pokud budou pokračovat ve svém současném politickém kurzu. Nyní udeřila dlouho obávaná mimořádná situace, zpočátku „pouze“ v Harzu, horské oblasti v severním Německu.
K prvnímu velkému výpadku proudu došlo v noci z neděle na pondělí – elektřina byla několik hodin vypnutá. V  Halberstadtu a Blankenburgu (Sasko-Anhaltsko) vypadla na čtyři hodiny elektřina. Desítky tisíc domácností byly ve tmě, zatímco nemocnice musely přejít na nouzový proud.
První výkyvy v elektrické síti byly patrné již v neděli brzy večer. Oficiálním důvodem bylo několik izolovaných zledovatělých a pak roztrhaných elektrických vedení. Od 22 hodin byla elektřina v Harzu z velké části vypnutá. Síť mobilních telefonů byla také mimo provoz. Hasiči museli obsluhovat přístřešky s vybavením, aby v případě nouze spustili rádiový poplach.
Nemocnice v Halberstadtu se zároveň připravovala na mimořádné události: „Náš nouzový generátor se okamžitě zapnul a mohly být zásobovány všechny kritické oblasti.“ MRI a CT byly vypnuty, aby se šetřila elektřina.
Ve 22:38 poslala zemská vláda v Magdeburku oficiální oznámení o nebezpečí na všechny mobilní telefony: „Pomozte starším lidem, zásobte se pitnou vodou, připravte se na evakuaci.“ Další zpráva následovala v 0:27: „Není předvídatelné, kdy lze očekávat opětovné připojení.“
Hasiči začali přesouvat první vážně nemocné lidi, aby zajistili kontinuitu umělého dýchání.
Elektřina se znovu zapnula až ve 2 hodiny ráno, čtyři hodiny po prvním výpadku. Zpráva o nebezpečí byla po další hodině a půl zrušena, ale ráno byly najednou tisíce domácností opět bez elektřiny. Dodávky byly obnoveny až ve 12:30.
Nebyl však důvod k radosti, protože v úterý se místní provozovatel sítě  Avacon cítil nucen oznámit na svých webových stránkách, že nelze vyloučit další výpadky.
Američtí producenti ropy si mezitím nahrabali více než 200 miliard dolarů zisků díky západním sankcím, které poslaly globální ceny energií nahoru.
Čína zaujala postoj ke konfliktu na Ukrajině s neobvyklou jasností. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ning v pondělí otevřeně označil Spojené státy za viníka války na Ukrajině: „Spojené státy jsou tím, kdo vyvolal ukrajinskou krizi. Spojené státy byly také největším faktorem přiživujícím krizi“.
A další výtka Washingtonu byla, že dodávkami těžkých a útočných zbraní na Ukrajinu USA prodlužují a zintenzivňují konflikt.
Mao Ning učinil obvinění v reakci na otázku o amerických obviněních, že čínské společnosti mohou podporovat ruskou stranu. Mluvčí hovořila o „nepodložených podezřeních“ a „nepodloženém vydírání.“
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Zatímco část Německa zažila svůj první blackout, Kanada odmítla dodávat Evropě slíbený zkapalnělý plyn se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden