Hlídáme hlídače: Český rozhlas o debatě prezidentských kandidátů
RSS

Hlídáme hlídače: Český rozhlas o debatě prezidentských kandidátů

Čtenáři nás upozornili na tento bizarní „factchecking“ veřejnoprávního Českého rozhlasu. Pojďme se podívat na pár „ověření“.



„Během debaty Karel Diviš označil Danuši Nerudovou za levicovou kandidátku. Toto tvrzení server iROZHLAS.cz považuje za nepravdivé, protože Nerudová otevřeně přiznala, že ve volbách podpořila koalici Spolu a své směřování popisuje jako „středopravicové“.“



Zařazení politika nebo strany do politického spektra je veskrze subjektivní, protože je závislé na poziciování samotného hodnotitele. Proto nikdy nemůže být předmětem factcheckingu – stejně jako predikce budoucnosti nebo argumenty o zdanění. To vše jsou jen názory. Argumentovat tím, jak se zařazuje hodnocená osoba nebo zástupce strany, je už úplně k smíchu.



„Dále ale nepravdivě tvrdil, že Green Deal přispívá k chudobě. Součástí Green Dealu je však snížení socioekonomických rozdílů skrz vytvoření nových pracovních míst.“



K ekonomickým dopadům Green Dealu neexistují studie, přestože je mnoho poslanců Evropského parlamentu žádalo. O tom, zda je Green Deal ekonomickou příležitostí nebo hrozbou, probíhá v současné době vyhrocená společenská debata, přičemž v souvislosti s rusko-ukrajinským konfliktem a západními sankcemi rostou obavy, že GD bude mít drastické dopady na životní úroveň nízkopříjmových skupin. Proto nelze v žádném případě tvrdit to, co factchecking ČRo.



„Na tom, že je v současnosti probíhající globální oteplování způsobené člověkem, panuje více než 90% shoda, potvrzuje metastudie, tedy souhrn studií, které vyšly mezi 2012 a 2020.“



Jak kdysi vtipně komentoval Albert Einstein, ve vědě stačí i jedno zpochybnění dosud převládající teorie. O míře vlivu člověka na klimatické změny (nikoli globální oteplování, to už je překonaná doktrína) stále neexistuje vědecký konsensus. Factchecking ČRo je tedy spíš ve stylu „přání otcem myšlenky“.



Až příště narazíte na ověřování informací rádoby autorit, myslete na to, že i ony mají svoje zájmy a hodnotové preference, které se nemusejí shodovat s těmi vašimi. The post Hlídáme hlídače: Český rozhlas o debatě prezidentských kandidátů first appeared on Společnost pro obranu svobody projevu .


Nejčtenější za týden