Rakouská strana FPÖ vyzývá k národnímu referendu o sankcích na Rusko
RSS

Rakouská strana FPÖ vyzývá k národnímu referendu o sankcích na Rusko

Dostane-li se FPÖ k moci, bude národní referendum o sankcích na Rusko na stole.
Rakouská strana svobodných (FPÖ), tj. v současnosti nejpopulárnější strana v zemi, volá po národním referendu o sankcích na Rusko a o vysílání zbraní do té válčící země.
„Chceme se zeptat lidí, jak pociťují současnou sankční politiku proti Rusku a vývozy zbraní na Ukrajinu,“ řekl v pondělí europoslanec Harald Vilimsky, šéf Liberální delegace v Evropském parlamentu. Podle něj Evropané nestojí jednotně za současnými vývozy zbraní, jako třeba za nedávno schváleným posíláním tanků na Ukrajinu, kdy některé země takovému kroku zvláště odporují.
Poukázal na průzkum od Euromedia, který zjistil, že 60 procent Italů vyjadřuje odpor vůči těžké výzbroji pro Kyjev.
Europoslanec Harald Vilimsky prosazuje národní referendum o rakouských sankcích na Rusko.
FPÖ dlouho prosazovala ne-intervenci a neutralitu v tomto konfliktu. Strana rovněž tvrdila, že sankce na Rusko jsou pro rakouskou ekonomiku nesmírným břemenem a přispívají k většímu růstu inflace.
Tato strana známá svým anti-imigračním postojem tvrdí, že EU čím dál více do této války zabředává a rakouští občané by měli mít možnost sami se rozhodnout, zda bude Rakousko pokračovat ve své otevřené podpoře zbraněmi.
„Více a více občanů pochybuje o politice eskalace Eurokomise a evropských vlád do toho zapojených,“ řekl Vilimsky. Rovněž poukazuje, že stále zachovává postoj neutrality a že dodávky zbraní jsou tudíž ve skutečnosti neústavní.
„Okamžitě požaduji referendum, abychom se zeptali rakouských lidí na pokračování sankční politiky EU, na zapojení Rakouska do vývozů zbraní na Ukrajinu a na dodržování trvalé neutrality spolkovou vládou,“ řekl tento liberální europoslanec. „Evropští politikové a ti odpovědní musí být pověřeni, aby udělali vše, co je možné, aby se s touto krutou válkou skončilo, a vedla se kampaň za mírové rozhovory.“
Další politici FPÖ argumentují, že v Rakousku sankce znemožňují plánování businessu, kdy ekonomický mluvčí FPÖ Erwin Angeler říká:
„Letos máme štěstí, že jsme zatím měli velice mírnou zimu, takže skladovací tanky plynu jsou dost plné. Nevíme však, jak se ceny elektřiny a plynu vyvinou, pokud začne být ruský plyn vzácný. I když bojujeme se symptomy, tak nebudeme moci evropský průmysl ochránit. Ty nevyslovitelné sankce na Rusko průmyslu znemožňují plánovat svou ekonomiku a i v celé Evropě se vytváří podmínky, které z Evropy činí neatraktivní místo k vedení podnikání.“
Europoslanec Vilimsky obvinil rakouské strany u moci z podpory agresivního postoje EU k této válce.
„Ten na evropské úrovni v Europarlamentu 18. ledna podpořily strany ÖVP a Zelení. Rakouská spolková vláda a její zastánci v Europarlamentu zjevně o neutralitu zájem nemají a věří, že pomocí více a více zbraní mohou opravdu vytvořit mír,“ řekl Vilimsky.
V současnosti v Rakousku FPÖ vede v průzkumech a v neděli v regionálních volbách získala nejvíce hlasů .
February 01, 2023
editor:  REMIX NEWS
author:  JOHN CODY
Zdroj: https://rmx.news/article/austrias-fpo-calls-for-national-referendum-on-sanctions-on-russia-and-weapon-transfers-to-ukraine/


Nejčtenější za týden