Příběh čínského špionážního balónu jako uměle vyvolaná krize? Jiný pohled
RSS

Příběh čínského špionážního balónu jako uměle vyvolaná krize? Jiný pohled

Předchozí neustálé titulky o válce mezi Ukrajinou a Ruskem byly z pátku na sobotu pozastaveny. (Foto: Twitter)







Pozornost a diskurz americké veřejnosti dočasně pohltila bizarní sága s čínským „špionážním balónem“, která se každou hodinou stávala dramatičtější, dokud jej Pentagon nesestřelil nad Atlantickým oceánem.




Americká armáda právě sestřelila čínský špionážní balón
Málokdo si však v současnosti klade potřebné hlubší otázky související s načasováním. Vzhledem k tomu, že poslední velká krize s balónem, která ovládla nepřetržité zpravodajství televizních stanic, se nakonec ukázala jako naprostý podvod (vzpomínáte na senzaci s „balonovým chlapcem“ z roku 2009, která světu vyrazila dech a napínala ho na celý zpravodajský cyklus?), stojí za to se současným kontextem příběhu čínského balónu a otázkou cui bono hlouběji zabývat…



Podnikatel a geopolitický komentátor Arnaud Bertrand, který jako člověk ze Západu strávil mnoho let životem v Číně a často se snaží korigovat často zavádějící analýzy zpráv mainstreamového tisku, nabízí „alternativní pohled“ na to, co se rychle odehrává pod [zvýraznění ZH’s)…



I took a bit of time to dissect the “spy balloon” story – both how it is portrayed in the US and China’s response. As you'll see, the more you think about it, the more stunned you get at the sheer absurdity of the whole thing. A small — Arnaud Bertrand (@RnaudBertrand) February 4, 2023 * * *



„Věnoval jsem trochu času pitvání příběhu o „špionážním balónu“ – jak tomu, jak je líčen v USA, tak reakci Číny,“ začíná Bertrand dlouhé vlákno. Jak uvidíte, čím víc o tom přemýšlíte, tím víc vás zarazí naprostá absurdita celé věci.“ Nejprve k americkému příběhu. Čína vyslala „špionážní balón“ nad vysoce strategická místa USA. Rozhodla se špehovat tato místa velkým viditelným balónem (údajně „velkým jako několik školních autobusů“), který může kdokoli vidět pouhým okem ze země, aby „demonstrovala, že má schopnosti“, přestože má spoustu jiných diskrétnějších způsobů špehování, jako jsou satelity nebo stealth drony. Není jasné, zda někdo pochyboval o tom, že Čína technologii *čti poznámky* horkovzdušných balónů zvládla, a proč tedy potřebovala tuto schopnost demonstrovat… Čína se tak rozhodla učinit v předvečer návštěvy ministra zahraničí Blinkena v Číně , kam byl pozván, a několik hodin poté, co signalizovala, že se Blinken během své návštěvy setká také se Si, což je setkání na vysoké úrovni, které nebylo žádnému ministru zahraničí USA poskytnuto již několik let. Příběh tedy spočívá v tom, že se Čína rozhodla narušit setkání s vlastním prezidentem a sabotovat vlastní úsilí o détente v americko-čínském konfliktu… Pentagon uvedl, že „balón sledoval již delší dobu“ a že to nebylo poprvé, co k takovému incidentu došlo, ale tentokrát se – z nejasných důvodů – rozhodl pro veřejné oznámení. V důsledku toho Blinken oznámil, že odkládá svou cestu do Číny. Nyní příběh z čínské strany.







Podle nich jde o nehodu náhodnou, balon je „civilní vzducholoď používaná pro výzkumné, hlavně meteorologické účely“, která se „odchýlila daleko od plánovaného kurzu“ kvůli silnému „západnímu větru“ (vítr, který proudí ze západu na východ) a „omezené schopnosti samočinného řízení“, přičemž hlavní charakteristikou balonu je samozřejmě to, že může letět pouze nahoru nebo dolů. Článek v listu WaPo to zřejmě potvrzuje a cituje „odborníky na národní bezpečnost a letectví, [kteří] uvedli, že plavidlo má zřejmě společné charakteristiky s výškovými balony, které používají vyspělé země po celém světě pro předpověď počasí“.







Samotný Pentagon uvedl, že „užitečné zatížení by nenabídlo mnoho možností sledování, které by Čína nemohla shromáždit prostřednictvím špionážních satelitů“, a že „balón nepředstavuje žádnou vážnou fyzickou ani zpravodajskou hrozbu“. Tj. sám Pentagon říká, že by pro Čínu nemělo žádný smysl používat takový balón pro zpravodajské účely, když má satelity. Trochu se nabízí otázka, proč se z toho vůbec rozhodli dělat vědu… Nechám vás, abyste sami rozhodli, který příběh dává větší smysl… Naprostá směšnost této N-té epizody „rudého strachu“ je naprosto zřejmá každému, kdo má alespoň špetku zdravého rozumu. Až na to, že zdravého rozumu je dnes bohužel kriticky málo. A také, jak už to bývá, skutečným příběhem je pravděpodobně to, proč se tento příběh vůbec stal příběhem. A důležitým kontextem je zde samozřejmě Blinkenova návštěva v Číně, která mohla – o tom se dá vždy snít – být krokem k určité formě deeskalace v čínsko-amerických vztazích. Bylo celkem snadno předvídatelné, že příběh jako tento v předvečer cesty by Blinkenovi cestu politicky velmi ztížil.







Pravděpodobná je tedy hypotéza, že celá tato epizoda je pokusem vnitřních sil USA zabránit jakémukoli uvolnění vztahů mezi USA a Čínou . Jednou z alternativních hypotéz, mnohem méně pravděpodobnou, je, že se o totéž snaží vnitřní čínské síly, které vyslaly tento velký balon.



To je nepravděpodobné, protože:



a) Čína má na své straně čas, takže ze snížení napětí s USA profituje, a v Číně neexistuje žádná zjevná „frakce“, která by věřila v opak b) pro kohokoli v Číně by bylo nesmírně riskantní něco takového udělat, protože by to nepochybně bylo považováno za akt velezrady s vážnými důsledky pro ně samotné c) opět, balóny, jako je tento konkrétní, v podstatě nelze řídit, takže… Plánovat vyslání takového balonu z Číny na místo nad americkou půdou není vůbec proveditelné. Poslední hypotéza, která je asi také do jisté míry pravděpodobná, je, že jde o sled nešťastných událostí bez jakéhokoli zlého úmyslu na obou stranách.



1) Balon se odchýlí od kurzu a dostane se do vzdušného prostoru USA, 2) lidé to vidí a Pentagon má pocit, že o tom musí informovat. 3) média, která mají na hlavě svůj obvyklý klobouk „Čína je zlá“, se rozhodnou, že se pustí do šíření poplašné zprávy, 4) politická opozice a čínští jestřábi naskočí do vozu, 5) administrativa má pocit, že nemá jinou možnost než cestu zrušit, a nemá politickou odvahu říct „je to jen balón, který se odchýlil od kurzu“. No, myslím, že v tomto scénáři je skutečně zlá vůle ze strany médií a politiků a širšího okruhu členů blobu, ale je to takříkajíc „organická zlá vůle“, která skočila po skvělé příležitosti ke strašení.



Závěr: Ať už to vidíte jakkoli, tento příběh je naprosto ostudný a je smutným odrazem šílené doby, v níž žijeme, kdy místo toho, abychom si našli čas na pečlivé zvážení faktů, použití rozumu a zdravého rozumu, volíme jako společnost raději vyvolávání strachu a nepřátelství.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Příběh čínského špionážního balónu jako uměle vyvolaná krize? Jiný pohled se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden