Trump: Pravda o „falešných zprávách“ o „ruském hoaxu“ konečně vychází najevo
RSS

Trump: Pravda o „falešných zprávách“ o „ruském hoaxu“ konečně vychází najevo

Bývalý americký prezident Donald Trump říká, že konečně vidí, že se objevuje pravda o „falešných zprávách“. (Foto: Flickr)







Více než šest let poté, co se média začala zabývat údajným spolčením bývalého prezidenta s Ruskem – které Trump nazývá „hoaxem o Rusku, Rusku, Rusku“ -, se rozpitvávala zevnitř žurnalistiky.



Časopis Columbia Journalism Review (CJR), který sám sebe označuje za „nejuznávanější hlas v oblasti kritiky tisku“ , nedávno zveřejnil výsledky osmnáctiměsíčního vyšetřování: odhalení o 24 000 slovech s názvem „Tisk versus prezident“.



O několik dní později Trump reagoval se spravedlivým rozhořčením na taktiku tisku, jak odhaluje článek CJR.




Trump šokoval národ: Putinovi věřím více než americkým tajným službám
„Je to STRAŠIDELNÝ, podrobný popis lží, dezinformací a naprostého nedostatku novinářské integrity,“ napsal Trump 2. února na Truth Social a vyzdvihl „šiřitele Fake News ve Washingtonském kompostu (někdy známém jako Washington Post), selhávajícím New York Times a mnoha dalších“.



Trump rovněž odsoudil nevyčíslitelné škody, které nečestné zpravodajství způsobilo jeho snaze o znovuzvolení v roce 2020.



„Tyto Fake News se všemi svými dezinformacemi měly obrovský dopad na prezidentské volby v roce 2020, což je jen jeden z mnoha způsobů, jak byly volby zmanipulovány a ukradeny,“ napsal v další zprávě na Truth Social. „To opět dokazuje, že zkorumpovaní, probuzení a radikální demokraté ukradli Volby 2020, což znemožňuje, aby tato skutečnost byla nazvána ‚Velkou lží‘, jak se to snaží prezentovat marxisté a komunisté v naší zemi.“



Trumpovi spojenci mezitím volali po tom, aby média opravila záznam, protože jeho kampaň za znovuzískání Bílého domu nabírá na obrátkách. Kritici však CJR vyčítají, že samotného Trumpa nedostal dostatečně pod drobnohled.




„Nejdřív přijdou tanky, pak atomovky“, Trump vyzval k ukončení války na Ukrajině
Důležité, ale příliš dlouhé



CJR v úvodu svého článku napsal, že závěry vyšetřování „nejsou vždy lichotivé ani pro tisk, ani pro Trumpa a jeho tým“. CJR předpověděl, že o odhaleních článku se bude „diskutovat a možná budou dokonce použita jako munice v probíhající mediální válce, která se v zemi vede“.



Americký počítačový analytik, který se stal ruským občanem, Edward Snowden, známý především únikem informací o špehování Američanů ze strany Národního bezpečnostního úřadu, na Twitteru zvážněl krátkou analýzou pro lidi, kteří si možná myslí, že článek byl „TL/DR“, což je zkratka pro „příliš dlouhý, nečetl jsem“.



Jeho shrnutí zjištění CJR: Korporátní média „vědomě potlačovala fakta, která byla v rozporu s populárními narativy, ignorovala popírání, horlivě prala stranické útoky prostřednictvím ‚anonymních zdrojů‘ a odmítala reflektovat chyby“.



CJR uvedl, že jeho článek nastoluje otázky, které jsou „důležité a hodné hlubokého zamyšlení v době, kdy se opět chystá prezidentská kampaň“.




Vyšetřoval Trumpa za vazby na Rusko, nyní byl sám zatčen
Publikace rovněž napsala: „Žádný narativ neudělal pro formování Trumpových vztahů s tiskem více než Russiagate.“



Tento termín odkazuje na vyšetřování FBI proti Trumpovi, které začalo v době, kdy byl prezidentem Barack Obama a Trump tehdy vedl svou první prezidentskou kampaň. Později se objevily informace, které odhalily, že federální vláda při zdůvodňování svého vyšetřování z velké části vycházela z „Trump-Russia dossier“.



Ukázalo se však, že tento spis má pochybný původ. Bývalý britský špion, najatý lidmi s vazbami na Trumpovu politickou protivnici Hillary Clintonovou, použil neověřené informace od lidí s vazbami na Rusko.



Navzdory 22měsíčnímu vyšetřování bývalého zvláštního poradce Roberta Muellera nebylo žádné ze 103 tvrzení v dokumentaci prohlášeno za platné.




Donald Trump během 3 minut vysvětlil, jak ukončit válku na Ukrajině
Velký dopad



Zpravodajství o těchto obviněních „vyústilo v Pulitzerovu cenu, stejně jako v trapné odvolávání zpráv a poškozené kariéry“, poznamenal CJR. „Pro Trumpa bylo pronásledování tisku v souvislosti s ruskou kauzou přesvědčením, že jakýkoli normální vztah s tiskem je nemožný.“



Když Trump v roce 2016 poprvé oznámil svou kandidaturu na prezidenta, realitní magnát/mediální osobnost byl vysmíván jako žert. Pak se však proměnil v jakéhosi miláčka médií. Vše, co se týkalo Trumpa, se stalo clickbaitem. Zanedlouho si však média vzala Trumpa na mušku; novináři se „naplno pustili do snahy katalogizovat Trumpa jako hrozbu pro zemi“, napsal CJR.



Zdroj: theepochtimes.com
Článek Trump: Pravda o „falešných zprávách“ o „ruském hoaxu“ konečně vychází najevo se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden