Výrobní závod na drony navržený Íránem bude vybudován v Rusku
RSS

Výrobní závod na drony navržený Íránem bude vybudován v Rusku

Rusko a Írán plánují zřídit společný závod na výrobu dronů uvnitř Ruska, uvádí víkendová zpráva Wall Street Journal, která přichází v návaznosti na snahy USA a Evropy zaměřit se sankcemi na drony íránské výroby směřující do Ruska. (Foto: Twitter)







Íránské bezpilotní letouny kamikadze, které již řadu měsíců pumlují ukrajinskou energetickou infrastrukturu, jako například drony Shahed-136, stojí pouhých 20 000 dolarů. Podle WSJ by továrna zřízená na ruském území za účelem zvýšení výroby dronů íránské konstrukce měla vést k tomu, že by z linky sjelo dalších 6 000 těchto dronů určených k nasazení ruskými silami na Ukrajině.




Írán byl včera pod útokem dronů
Dohoda o zřízení výrobních provozů v Rusku byla údajně s Íránem uzavřena již v listopadu, kdy byly íránské bezpilotní letouny a jejich ničivé útoky na Ukrajině středem pozornosti a odsouzení mezinárodních médií.



Nové plány na továrnu na drony by však mohly vyústit v nové, účinnější bezpilotní letouny, uvádí dále WSJ. „V rámci jejich vznikajícího vojenského spojenectví, uvedli úředníci, přiletěla počátkem ledna do Ruska íránská delegace na vysoké úrovni, aby navštívila plánované místo pro továrnu a doladila podrobnosti pro spuštění projektu,“ uvádí se ve zprávě.




Pomoc Ukrajině? Izrael vybombardoval íránské montážní středisko bezpilotních letounů v Sýrii
„Obě země usilují o vybudování rychlejšího dronu, který by mohl představovat novou výzvu pro ukrajinskou protivzdušnou obranu, uvedli úředníci.“



Podle dřívějších vyjádření představitelů v deníku The New York Times jde rovněž o snahu obejít to, co americká administrativa nazvala svými plány „ zadusit schopnost Íránu vyrábět drony“, neboť americké síly pomáhají „ukrajinské armádě zaměřit se na místa, kde se drony připravují ke startu“.




První video nového tajného čínského stealth dronu?
Ukraine receives 6 ‘Shahed catchers’ that will land down Iranian drones before they can reach critical infrastructure The systems include radars, jammers, artificial intelligence technologies, and Fortem DroneHunter F700 drones https://t.co/hmfEA3dKsG by UNITED24 pic.twitter.com/yboddZppnq — Euromaidan Press (@EuromaidanPress) January 27, 2023 Ukrajinské síly pravidelně oznamují, že jejich protivzdušná obrana zachycuje přilétající íránské drony. To se pravděpodobně stalo mnoho desítek či možná stovekkrát, a přesto zůstává faktem, že protivzdušné systémy potřebné k takovému zachycení jsou mnohonásobně dražší než ve srovnání s relativně levnými, ale účinnými drony.



Zdroj: wsj.com
Článek Výrobní závod na drony navržený Íránem bude vybudován v Rusku se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden