Rozděl a panuj
RSS

Rozděl a panuj

RUDOLF GAJDOŠ

…aneb o učebnicovém příkladu přilévání oleje do ohně.


 






 



Pár dnů zpátky se v Bruselu konala jedna konference, o které se v našem mainstreamu skoro nemluvilo. A je to škoda: důsledky této konference mohou být ve výsledku opravdu hrozivé, a to pro obě strany: Západ i Rusko.
Téma bylo “The Imperial Russia: Conquer, Genocide & Colonisation” – dá se to přeložit jako „Imperiální Rusko: Dobytí, genocida a kolonizace“. Europapaláši tam lidově řečeno diskutovali o tom, jak naložit s Ruskem po vítězství na Ukrajině a po Putinově pádu. Na konferenci byli mimo jiné pozváni i řečníci z Ruska, samozřejmě takoví, kteří Putinovi dvakrát nefandí. V článku stojí černé na bílém ( cituji ): „… mezinárodní společenství by mělo usilovat o refederalizaci ruského státu. (…) Je naivní si myslet, že Ruská federace může zůstat ve stejném ústavním a územním rámci. S ohledem na národnostní a etnickou mapu území Ruské federace bychom měli diskutovat o perspektivách vzniku svobodných a nezávislých států v postruském prostoru , stejně jako o perspektivách jejich stability a prosperity. Mezinárodní společenství má povinnost podporovat práva původních obyvatel, kteří se v důsledku ruského dobývání a kolonizace nyní nacházejí v hranicích Ruské federace.“
Co dodat? Je vidět, že v Bruselu jsou se vším hotoví: zatím ještě ani nevyhráli válku na Ukrajině a už plánují parcelování Ruska. Diskutující zmínili i Jugoslávii, že ( cituji ): „…rozbití Jugoslávie je příkladem pro rozbití ruského impéria.“ Pokud se nad tím zamyslíme a uvědomíme si, co všechno se semlelo při rozpadu Jugoslávie: občanská válka, plošná bombardování, masakry apod.; co asi by se stalo, kdyby se měl největší stát na světě rozdělit na množství menších států? A jak by se mělo vytyčit hranice v oblastech, kde žijí jen Rusové?!
Jeden z návrhů ruské opozice na rozdělení Ruska.  · Foto: Twitter.com
Na konferenci se lídři nechali také slyšet, že ruské nerostné bohatství by mělo být veřejně přístupné a zadarmo všem. Zkrátka oprášení staré zásady Rozděl a panuj.
Že si Putin a spol. konference všimli a nenechají ji jen tak být, je víc než jisté. Kupodivu se jim tato konference perfektně hodí do krámu: teď už mají důvod tvrdit, že Západ chce Rusko zničit a rozbít na menší země. Ruská propaganda tak dostala k 80. výročí vítězství ve Stalingradu pěkný „dárek“. A pochybující a nevěřící Tomášové budou odkázáni právě na toto. A Putin potom prohlásí: „Vidíte? Já to říkal, že Západ nás chce zničit a podrobit si nás! Tak teď utíkejte bojovat na frontu, ať se to nestane skutečností!“
Jak jsem psal, Brusel se už snaží dívat do daleké budoucnosti a místo jednoho kroku (vyhrát válku na Ukrajině) chce udělat kroků rovnou několik: plánuje zánik Ruska takového, jak ho známe. Chce Putina sesadit, popohnat před soudní tribunál a potom za současným Ruskem udělat tlustou čáru. A proto se ptám: pokud Západ na Ukrajině vyhraje a Rusko z Ukrajiny vytlačí, skončí válka? Hrozí, že asi ne, jinak by Brusel s ruskou opozicí neplánoval parcelování Ruska! Že Putin a jeho kolektiv na podobné snahy odpoví co nejtvrději a nejostřeji a nebude se štítit ničeho, je víc než jisté. Své by o tom mohl vyprávět Alexej Navalnyj, který sedí ve vězení na samotce a to se jenom snažil bojovat proti korupci ve vládě. Jak skončí takoví „rozvraceči“, nemusíme ani domýšlet.
Proto se obávám, že válka bude trvat tak dlouho, dokud jedna strana nebude definitivně poražena a rozdrcena. Že konflikt takového rozměru skončí dřív nebo později jadernou katastrofou, je víc než pravděpodobné. Teď je otázkou, komu dřív lidově řečeno rupnou nervy. A že konference zklidnění situace a deeskalaci napětí nepomohla, ba právě naopak, snad ani nemusím psát.



The post Rozděl a panuj first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden