Rothschildové nabízí převzetí banky do soukromých rukou za 4 miliardy dolarů
RSS

Rothschildové nabízí převzetí banky do soukromých rukou za 4 miliardy dolarů

Kultovní rodina Rothschildů, jejíž nahromaděné, i když většinou skryté bohatství patří podle některých k největším na světě, plánuje převést svou vlajkovou investiční banku Rothschild & Co do soukromého vlastnictví. (Foto: Flickr)







Banka, jejíž předchůdci pomáhali financovat vítězství vévody z Wellingtonu nad Napoleonem v bitvě u Waterloo v roce 1815, v pondělí oznámila, že její hlavní akcionář plánuje nabídku na koupi, která by firmu ocenila na přibližně 3,7 miliardy eur, tedy 4 miliardy dolarů.




Z uniklého Rockefellerovo projevu z roku 1991 vám bude běhat mráz po zádech
Tento krok, který přichází v době, kdy se mnoho jejích kolegů vydává opačnou cestou a usiluje o veřejný kapitál, by podle mluvčí ukončil veřejné vlastnictví firmy, která je v té či oné podobě kótována na burze od roku 1838. Jak poznamenává agentura Bloomberg, soukromý odkup bude znamenat poslední krok v úsilí rodiny o upevnění kontroly poté, co reorganizace v roce 2012 účinně spojila francouzské a britské podniky pod jednu střechu a zjednodušila organizační strukturu.



Stejně jako většina samostatných současných investičních bank generuje pařížská firma většinu svých příjmů z poskytování finančního poradenství, které lze snadno nazvat nejhlubším seznamem klientů na světě, ačkoli má také oddělení správy majetku a aktiv a obchodní bankovnictví. Banka, kterou od roku 2018 vede 42letý Alexandre de Rothschild (jehož pra, pra, pra, pra, pra dědeček je Mayer Amschel Rothschild, zakladatel dynastie Rothschildů), expanduje v USA a podařilo se jí obejít velkou část propadu na trhu poradenství v oblasti transakcí a podle agentury Bloomberg se loni umístila na 6. místě podle počtu fúzí a akvizic.




Covid nám ukázal cestu k digitální měně a ID, otevřeně popsala pracovnice Světové banky
Alexandre de Rothschild se v roce 2018 stal sedmou generací rodiny v čele banky Rothschild & Co má tři divize: globální poradenství, správu majetku a aktiv a obchodní bankovnictví. „Žádný z podniků skupiny nepotřebuje přístup ke kapitálu z veřejných akciových trhů,“ uvedla Concordia, holdingová společnost rodiny, v prohlášení samolibě v době, kdy mnoho jejích kolegů trpí nedostatkem příjmů z poradenství. „Kromě toho je každý z podniků lépe hodnocen na základě své dlouhodobé výkonnosti než na základě krátkodobých zisků. Díky tomu je soukromé vlastnictví skupiny vhodnější než veřejný vstup na burzu.“



Záměr rodiny Rothschildů převést svou butikovou společnost do soukromého vlastnictví je v rozporu s trendem posledních dvou desetiletí, kdy se vlna menších poradenských společností, jako jsou Evercore a Lazard, snažila o veřejné kótování v USA.




Jacob Rothschild: pandemickými opatřeními trénujeme vaši poslušnost
Společnost Concordia, která je rodinným holdingem Rothschildů a již vlastní 38,9 % akcií firmy a 47,5 % hlasovacích práv, uvedla, že očekává, že za akcie, které ještě nevlastní, nabídne 48 EUR za akcii, což je 19% prémie oproti páteční uzavírací ceně. Akcie společnosti Rothschild vzrostly o 17 % na 47 EUR.



Plán přechodu do soukromého vlastnictví přichází tři měsíce poté, co ve věku 91 let zemřela Evelyn de Rothschild, bývalá šéfka britské části bankovní skupiny. Evelyn a jeho bratranec David de Rothschild, který dohlížel na francouzskou část, spojili obě pobočky, což bylo považováno za klíčový krok k udržení konkurenceschopnosti. David převzal manažerskou kontrolu nad britskou částí podniku v roce 2004 poté, co jeho bratranec Evelyn odešel do důchodu. Pod jeho vedením a pod vedením jeho syna se těžiště moci věřitele přesunulo dále do Paříže. Podle výroční zprávy Rothschildovy rodiny má Davidova strana de Rothschild 39,42 % hlasovacích práv společnosti Concordia, zatímco strana jeho bratrance Erica de Rothschild 55,6 %.




Evelyn De Rothschild, šéf londýnské bankovní dynastie, zemřel ve věku 91 let
Před čtyřmi lety došlo v bance ke střídání stráží, když David de Rothschild odstoupil a předal otěže svému synovi Alexandrovi, který se stal sedmou generací rodiny v čele banky. Pod vedením mladšího de Rothschilda se banka snažila diverzifikovat své aktivity z hlavního francouzského a britského poradenství, expandovat v USA, kde měla v minulosti problémy, a do oblasti soukromého kapitálu.



Concordia uvedla, že v současné době probíhají pokročilá jednání s investory a bankami o dokončení financování transakce. Pokud budou jednání úspěšná, hodlá nabídku podat do konce první poloviny roku 2023.




Podívejte se na všechny karty v tajemné hře Illumináti
Společnost Rothschild & Co. uvedla, že na příští valné hromadě 25. května plánuje nabídnout akcionářům dividendu ve výši 1,4 EUR. Společnost rovněž navrhne mimořádnou dividendu ve výši 8 EUR, pokud se Concordia rozhodne podat svou nabídku. O tyto částky by byla upravena cena nabídky směrem dolů.



Podle FT pracovala společnost Rothschild & Co v uplynulém roce na některých z největších transakcí v Evropě, včetně primární veřejné nabídky akcií společnosti Porsche koncernem Volkswagen, akvizice společnosti Partner Re společností Covéa v hodnotě 9 miliard USD, znárodnění německé energetické skupiny Uniper a spojení satelitních operátorů Eutelsat a OneWeb. Její tržby za 3. čtvrtletí ve výši 864 milionů eur meziročně vzrostly o 30 %. Výnosy z globálního poradenství, které je její největší činností, se ve stejném období meziročně zvýšily o 18 % na 547 milionů eur. Skupina varovala, že rok 2023 bude vzhledem k makroekonomickému a geopolitickému prostředí pravděpodobně náročnější.




Jak velké banky zotročují lidstvo
Společnost Rothschild & Co ve svém prohlášení uvedla, že „vzala navrhovanou transakci na vědomí“ a jmenovala společnost Finexsi, finanční poradenskou společnost se sídlem v Paříži, jako nezávislého odborníka, který vypracuje posudek o spravedlivosti.



Firmu Rothschild založil Mayer Amschel, který začínal s nákupem a prodejem starých mincí ve frankfurtském ghettu. Na počátku 19. století vyslal svých pět synů, aby založili základny Rothschildů v Londýně, Paříži, Neapoli, Vídni a Frankfurtu. Byl úspěšný a dnes jsou jeho potomci úzce a rozsáhle zapojeni prakticky do všech aspektů světového bankovnictví.



Jméno Rothschild bylo po léta středem sporů mezi jednotlivými větvemi rodiny. V roce 2018 firma urovnala dlouholetý spor se správcem majetku Edmond de Rothschild (Suisse) SA, který je řízen jinou větví rodiny, ohledně používání jména. V rámci této dohody se obě společnosti dohodly na zrušení vzájemných podílů.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Rothschildové nabízí převzetí banky do soukromých rukou za 4 miliardy dolarů se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden