Německo chce přestat přimíchávat biosložky do paliva
RSS

Německo chce přestat přimíchávat biosložky do paliva

Německé ministerstvo životního prostředí plánuje novým zákonem zakázat přidávání biopaliva do benzinu a nafty. Pokud zákon vstoupí v platnost, palivo E10 už na německých čerpacích stanicích nebude.

Někteří němečtí politici si myslí, že to, co vyroste na poli, by se mělo stoprocentně zpracovat na potraviny, nikoliv přidávat po paliva. Německé ministerstvo životního prostředí tak aktuálně připravuje návrh zákona, v němž má být zákaz biopaliv prosazen úpravou kvóty skleníkových plynů. Konkrétně by se měla ve dvou krocích snížit kvóta na obsah skleníkových plynů v biopalivech. V současnosti je to 8 % (přepočteno na množství CO 2 ), z čehož příměsi na bázi obilí tvoří více než polovinu (4,4 procenta). Podle návrhu zákona by to mělo být v roce 2024 sníženo na 2,3 % a v roce 2030 až na nulu.



Přečtěte si také:    Cena pohonných hmot od konce září opět roste. V tomto trendu má i nadále pokračovat


 

V Německu se ovšem na základě toho rozpoutala velká debata. Člen Bundestagu Lukas Köhler obvinil spolkového ministra životního prostředí, že brání ochraně klimatu.  „Místo boje s biopalivy šetrnými ke klimatu by se konečně mělo zajistit schválení e-paliva a paliv vyrobených ze zbytků a bioodpadu.“  Snižování emisí lze v dopravě lze dosáhnout pouze kombinací elektromobility a paliv šetrných k životnímu prostředí.
 
Také největší německý autoklub ADAC nemá z plánu německého ministerstva životního prostředí příliš velkou radost.  „Biopaliva mohou významně přispět k dosažení cílů ochrany klimatu. V tomto ohledu nemůžeme s návrhem souhlasit,“  řekl na dotaz  Auto Bildu  prezident technologií Karsten Schulze.
Zdroj



 




Nejčtenější za týden