Švýcarsko připravuje referendum o ústavním zakotvení práva na hotovost
RSS

Švýcarsko připravuje referendum o ústavním zakotvení práva na hotovost

Po Rakousku a Itálii tak jde o další evropskou zemi, která podobný krok připravuje. Referendum se navíc týká i otázky zachování švýcarského franku (měnu lze změnit opět jen referendem) a požaduje, aby byla vždy dostatečná zásoba hotovosti pro všechny občany.
Připomínám, že ústavní zakotvení práva na hotovost je v současné době nutné, protože s nástupem digitální měny se připravuje postupné omezení a později zrušení hotovosti. V současné době se zdá, že mnoho zemí bude chtít  rušit hotovost cestou hyperinflace. Zachování hotovosti je tak nyní velmi zásadní.
Pro Švýcary je jejich frank posvátný. Není divu, vždyť švýcarský frank je už přes sto let považován za bezpečný přístav ve finančním světě a za jednu z nejtvrdších měn na světě, srovnatelnou s fyzickým zlatem. 
To zachránilo Švýcarsko před následky jinak raketově rostoucí inflace v celé EU. Inflace je zde aktuálně na úrovni 2,8 %, což je na švýcarské poměry vnímáno jako mírná katastrofa a přimělo to Švýcarskou národní banku SNB k rázným protiopatřením.
Kromě toho jsou Švýcaři tradičně svobodomyslní a odmítají jakékoli zásahy státu do jejich soukromého a ekonomického života, které přesahují nezbytně nutnou míru. S ohledem na mezinárodní snahy o zrušení hotovosti je logické, že švýcarští občané požadují na toto téma referendum. 
To je ve Švýcarsku možné, pokud takové referendum o ústavních otázkách podpoří alespoň 100 000 ze současných asi 5,5 milionu voličů na federální úrovni.
A tak populární iniciativa „Ano nezávislé, svobodné švýcarské měně s mincemi nebo bankovkami (hotovost je svoboda)“ nasbírala během víkendu potřebný počet podpisů. 
Dokonce má o více než 50 000 podpisů více, než je nutné, a to 10 dní před koncem inkasního období. Oznámil to zakladatel iniciativy Švýcarské hnutí za svobodu  (FBS) v tiskové zprávě.
Konkrétně FBS požaduje, aby byly do článku 99 federální ústavy doplněny dvě věty s cílem zajistit příjem hotovosti jako platebního prostředku a umožnit zavedení jiné národní měny než švýcarského franku až po novém referendu. 
V referendu budou občané Švýcarska konkrétně hlasovat o následujícím:
„Federální vláda zajišťuje, aby byly mince nebo bankovky vždy k dispozici v dostatečném množství. Nahrazení švýcarského franku jinou měnou musí být předloženo k hlasování lidu a kantonům.“
Argumenty FBS se shodují s těmi, které v této zemi používají lidé se zdravým rozumem: ochrana před státním dohledem a špionáží ze strany bank a obchodníků, platební funkce kdykoli i v případě nouze, ochrana před nuceným znehodnocením peněžního zůstatku prostřednictvím negativních úroků nebo odvodů „sociálního kreditu“ a v konečném důsledku zachováním osobní svobody.
Nyní, když byla lidová iniciativa přijata, musí Bundesrat v Bernu do 4 měsíců oznámit datum skutečného referenda. Zpravidla je předstih kolem šesti měsíců, aby měly všechny zúčastněné strany dostatek času se na případnou volební kampaň připravit. 
A výsledek referenda je ve Švýcarsku pro vládu a parlament závazný. Bude-li žádost o ústavní zakotvení hotovosti přijata, musí být odpovídajícím způsobem změněna ústava, a to bez „kdyby“ nebo „ale“. Pro vládu tak nebude rušení hotovosti nijak jednoduché.
To se samozřejmě u nás stát nemůže, protože jako jedna ze dvou evropských zemí nemáme žádný zákon o referendu. Pokud bychom tak chtěli zachovat hotovost, museli bychom se spoléhat na volené politiky. Drtivá většina je však plně ve vleku globalistických plánů. Je proto nepravděpodobné, že by se něco podobného podařilo uzákonit také u nás….
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 1 Průměrně: 5 ] Článek Švýcarsko připravuje referendum o ústavním zakotvení práva na hotovost se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden