Dokonce už i OSN přiznává, že bojovníci ISIS míří zejména balkánskou trasou do zemí EU
RSS

Dokonce už i OSN přiznává, že bojovníci ISIS míří zejména balkánskou trasou do zemí EU

To, co je mnohým z nás již dávno jasné, nebylo nadále možné tajit. Jisté je, že většina bojovníků ISIS už dávno v Evropě je. Někteří přicestovali již zmíněnou balkánskou trasou a další pak přes Libyi, kam se mnoho bojovníků uchýlilo po porážkách v Sýrii.
V Libyi již svůj úkol do jisté míry splnili, nyní je na řadě Evropa. To je celkem jasné, přičemž je jen otázkou času, než dojde k větším koordinovaným útokům.
Lze předpokládat, že řadoví vojáci džihádu jsou zde dávno a postupně dávají dohromady další příznivce nejen z řad nově příchozích muslimů, ale jistě najdou dostatek džihádistů i mezi těmi, kteří se již v Evropě narodili.
OSN nyní zaznamenává nově přicházející členy ISIS, ale to je zřejmě již jen špička ledovce. Navíc připomínám, že se neznámo kde pohybuje 70% zbraní zaslaných Západem na Ukrajinu a záhy rozprodaných na černém trhu.
Předpokládám, že většina jich skončila právě mezi evropskými džihádisty.
Džihádisté nyní přichází několika trasami, tedy nejen přes balkánskou, ale i přes Itálii, případně Španělsko.
Jenže tento džihád plně podporuje EU, která na jedné straně zakázala Itálii uzavírat přístavy nebo jakkoli invazi omezovat, zatímco zemím na balkánské trase – zejména pak Bulharsku – odmítla přispět na stavbu hraničních plotů.
Pokud tak dojde k nějakým útokům, obviněni by měli být v prvé řadě všichni bruselští hlavouni.
Vzhledem k tomu, že invaze v současné době graduje do rekordních čísel, může to znamenat, že se již chystají nějaké větší akce, které mohou být i jednotně koordinovány. K takovým útokům zcela jistě dojde, otázka tedy není zda, ale kdy k nim dojde.
Může k nim dojít letos, ale i za dva roky,
Zatímco válka na Ukrajině pohlcuje zdroje a pozornost, existují další horké fronty, které je třeba sledovat. Varování bylo vydáno ve  spisu OSN . Mnozí se zaměřili na nové vedení Al-Káidy předané Sajfu Al-Adelovi, ale dokument zejména nastínil hrozby, které nadále obklopují Evropu.
Tyto hrozby jsou propojeny s migračními trasami do Itálie, které se nikdy nezastavily. A Lampedusa opět pociťuje tlak. Hotspot ostrova v pondělí za jediný den zaregistroval více než 2100 migrantů.
Zbytky organizace nadále působí v Libyi a představují hrozbu pro bezpečnost afrických zemí. Ve spisu se uvádí, že Al-Káida přivádí bojovníky z Nigeru do Libye přes propustné africké hranice. Není jasné, zda jsou tito bojovníci určeni pro jiné válečné scénáře v Sahelu, ale nelze vyloučit pohyb na sever – tedy do Evropy.




Riziko spočívá v tom, že osamělí agenti nebo jednotlivé buňky teroristů míří na pobřeží Středozemního moře a především na uzly, z nichž vyplouvají lodě naložené migranty mířícími do Itálie.
Tato strategie je již vyzkoušena v jiných zkrachovalých státech, jako je Jemen: bojovníci ISIS upřednostňují svazky s místními kmeny, aby si udrželi společenskou legitimitu a kontrolu nad územím. Tímto způsobem může ISIS kontrolovat různé trasy, jako jsou cesty týkající se obchodování se zbraněmi, drogami a především s lidmi.
Navzdory oslabení syrskými nájezdy je skupina stále aktivní v jižních sektorech. Stejně jako al-Káida se i ISIS ukazuje jako odolný a schopný využít křehkosti Libye, využívat vazeb s místními komunitami a prosazovat nelegální obchod náborem nových bojovníků.
Dokonce i struktura se změnila. Nový vůdce Abdulsalam Darkullah vytvořil malé teroristické buňky o 30-40 osobách, které se také skládají ze zahraničních bojovníků, většinou z Ghany, Keni, Nigeru, Nigérie a Súdánu.
Dále na západ je proselytismus u bran Španělska také znepokojující. Několik členských států EU oznámilo OSN, že nebezpečí zahraničních bojovníků, kteří se znovu objevují jako náboráři, aby vytvořili autonomní buňky schopné působit v Evropě, je stále vysoké.
Mnozí z nich mají zkušenosti s radikalizačními procesy a mají přímé kontakty s centrálními velitelstvími organizací. V říjnu španělská policie jednu z těchto buněk v enklávě Melilla zlikvidovala.
Asi 13 lidí skončilo v poutech mezi Melillou, Granadou a Marokem za to, že indoktrinovali asi padesát dětí. Oporou buňky byl imám z Melilly a dva bývalí bojovníci ISIS, kteří bojovali v Mali.
Znepokojující je také trasa, která vede přes Balkán. I zde stále zvoní na poplach, jak ukázalo dvojité zatčení loni v srpnu. Španělské síly zadržely dva vojáky Al-Káidy, kteří působili mezi Rakouskem a Španělskem.
Oba se připojili k organizaci v roce 2014 během období stráveného boji v Sýrii. Vyšetřování ukázalo, že teroristům se podařilo nerušeně přejít Turecko, Bulharsko, Srbsko, Maďarsko a nakonec i Rakousko.
Možná ještě znepokojivější je, že oba se dostali do Evropy díky síti srbských obchodníků s lidmi, kteří jsou schopni poskytnout pasy pro vstup do schengenského prostoru (pozn. jde většinou o „spolubojovníky“ z Bosny, kde se nachází výcvikové tábory).
Balkánská trasa proto zůstává jedním z citlivých míst, v nichž je třeba zasáhnout, zejména rozšířením biometrických kontrolních systémů s cílem vystopovat možné teroristy.
Zpráva OSN však již nezmiňuje, že drtivá většina džihádistů (odhaduje se, že až 2/3) projde Evropou bez povšimnutí. Lze tedy předpokládat, že většina bojovníků je již dávno „na svých místech“ a čekají jen na povel, jak nedávno upozornil jistý německý policista…
 




Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 2 Průměrně: 5 ] Článek Dokonce už i OSN přiznává, že bojovníci ISIS míří zejména balkánskou trasou do zemí EU se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden