Kverulant.org: Násobně předražený nákup kulometů od překupníka za 1,5 miliardy pokračuje i za ministryně Černochové
RSS

Kverulant.org: Násobně předražený nákup kulometů od překupníka za 1,5 miliardy pokračuje i za ministryně Černochové

Ještě za ministra Lubomíra Metnara (ANO) uzavřelo ministerstvo obrany před Vánocemi 2021 miliardovou smlouvu na dodávku tisícovky pětkrát předražených kulometů MINIMI. Nákup proběhl bez výběrového řízení a kulomety nedodává belgický výrobce, ale jihočeský překupník. V dubnu 2022, tedy za nové ministryně Jany Černochové (ODS) byl kontrakt s překupníkem rozšířen a cena za kulomety byla navýšena z 1,1 miliardy na 1,5 miliardy. Opět bez soutěže. Kverulant podává podnět k Úřadu na ochranu hospodářské soutěže a usiluje o zrušení platnosti tohoto dodatku. Věrolomné politiky a zkorumpované úředníky je třeba kontrolovat napříč politickým spektrem a přesně to Kverulant dělá už od roku 2009 . Podpořte ho v tom alespoň symbolickým darem.
Kulomety MINIMI jsou ve výzbroji české armády již roky, podobně jako u prakticky všech armád zemí NATO, a k dispozici jich vojáci mají už několik stovek.  O dalším nákupu 949 belgických kulometů do roku 2025 za 1,13 miliardy korun rozhodl 13. prosince 2021 tehdejší náměstek pro řízení sekce Lubor Koudelka.  To ještě za působení ministra obrany Lubomíra Metnara .  Následně byla těsně před Vánoci 2021 uzavřena vlastní, takzvaná rámcová smlouva. Podepsán je pod ní opět Lubor Koudelka . Nešlo o nákup narychlo vyvolaný válkou na Ukrajině. K začátku ruské invaze tehdy ještě scházely dva měsíce.
Překupník
Dodavatelem kulometů nebyl jejich belgický výrobce Fabrique Nationale, ale český překupník  CB SERVIS CENTRUM z Borku u Budějovic. Resort využil prostředníka navzdory slibu Babišovy vlády, že zbrojní nákupy ze zahraničí budou probíhat bez nich a bude se nakupovat napřímo.
Bez řádného výběrového řízení
Na miliardovou zakázku neproběhlo řádné výběrové řízení. Zakázka byla zadána formou „jednacího řízení s uveřejněním“. Nabídku podal pouze jediný, překupník CB SERVIS CENTRUM. Kverulant je přesvědčen, že podmínky byly překupníkovi ušity na míru a někdo jiný se tak ani přihlásit nemohl. Tomu svědčí to, že ministerstvo trvalo na dodání kompletních sad, tedy kulometu a optiky jedním dodavatelem. Pokud by úředníci poptali zvlášť kulomety a zvlášť optiku s montáží, mohli by dostat lepší ceny na obě hlavní komponenty dodávky. Ale o lepší cenu tady patně nešlo.
Kverulant je také přesvědčen, že vděčnost majitelů CB SERVIS CENTRUM se neomezí jen na zaslání vánočního pohlednice těm, kteří jim tento miliardový kšeft dohodili.
Cenu ani neověřil žádný znalec s kulatým razítkem. Možná proto, že cena 1,19 milionu korun za jeden kus kulometu je skutečně hodně přehnaná. „Cena vypadá skutečně velmi zvláštně. Musíme si uvědomit, že to je v podstatě cena tří osobních automobilů a lehký kulomet této kategorie není zas tak sofistikovaná zbraň,“ řekl vojenský publicista a šéfredaktor ATM Michal Zdobinský.
Lehký kulomet FN MINIMI skutečně není posledním výkřikem zbrojního průmyslu. Poprvé byl představen v roce 1974 a v současnosti jej používá více než 20 zemí světa. V roce 1982 byl zaveden do výzbroje armády USA pod označením M249 Squad Automatic Weapon (SAW). Výrobcem je belgická firma Fabrique Nationale de Herstal nebo FN Herstal (někdy zkracováno jen na Fabrique Nationale, FN).
Pětkrát dražší než od výrobce
Belgické kulomety přitom napřímo od výrobce nakupuje například Norsko či Portugalsko. Norsko dokonce dostalo od výrobce cenu 219 tisíc korun za kus. To je více než 5krát levnější než český nákup za 1,19 milionu za kus. Ministerstvo se trochu chabě hájí, že Armáda ČR, na rozdíl od Norska, garantovala odběr pouze 477 kusů kulometů, kdežto Norové se zavázali odebrat nejméně 1000 kusů. Ministerstvo také naznačuje, že Norové si kulomety koupili bez optiky a bez „soupravy na čištění“:
V minulosti Česko nakoupilo 269 shodných kulometů za dvě stě milionů korun, tedy opět výrazně levněji. Nákup tehdy probíhal přes nákupní agenturu NATO SUPPORT AND PROCUREMENT AGENCY (NSPA). NSPA je speciální agenturou NATO poskytující svým zákazníkům podporu při pořizování vojenského materiálu. Ale velká renomovaná mezinárodní agentura nebyla náměstkovi Koudelkovi patrně dost dobrá, proto dal přednost překupníkovi z Borku u Budějovic: „Co se týká zadání přes NSPA, je pravda, že v minulosti jsme pořízení tohoto kulometu realizovali přes NSPA, ale bohužel jsme neměli příliš dobré zkušenosti. Ta zakázka se protáhla o několik let.“
Půl miliardy pryč, ale kulomet žádný
Stížnost na to, že nákup prostřednictvím specializované nákupní agentury NATO by trval dlouho, působí dosti groteskně. Ministerstvo obrany sice překupníkovi z Borku u Budějovic zaplatilo půl miliardy korun, ale v únoru 2023, tedy za rok a čtvrt od podpisu smlouvy od nich ještě nemá jediný kulomet.
Za ministerstvo podepsal „velkorysou“ smlouvu tehdejší náměstek sekce vyzbrojování a akvizic Lubor Koudelka. Mimochodem Koudelka je absolventem studia kultura a řízení kultury na Vojenské politické akademie Klementa Gottwalda a na ministerstvu obrany se pohybuje nepřetržitě již od roku 1990.
Povýšení hlavního nákupčího
Čekali byste možná, že po změně vlády v lednu 2022 byl Koudelka novou ministryní Janou Černochovou (ODS) vyhozen a čelí policejnímu vyšetřování pro korupci. Omyl. Lubor Koudelka na ministerstvu obrany pracuje nadále. A podle všeho si za nové ministryně Černochové si ještě polepšil. Z náměstka se stal vrchním ředitelem sekce vyzbrojování a strategie. Podle Ministerstva obrany však prý nešlo o žádné povýšení, ale jen o přejmenování pozice. „Na základě změny zákona o státní službě účinné k začátku letošního roku totiž došlo ke změně označení služebního místa „náměstek pro řízení sekce“ na „vrchní ředitel sekce,“ sdělilo ministerstvo obrany Kverulantovi v lednu 2023.
Ale ať už Koudelka skutečně povýšen byl, nebo byl jen jeho post jen honosněji pojmenován, podle Kverulantova názoru nemá za pětkrát předražený nákup za miliardu co dělat ve vysoké státní funkci. Nemluvě o tom, že Koudelka jako hlavní nákupčí jistě nese vinu i za to, že ministerstvo obrany dostalo rekordní, půlmiliardovou pokutu od antimonopolního úřadu. To když v roce 2021 v rozporu se zákonem uzavřelo smlouvu na nákup víceúčelových armádních vrtulníků s americkou vládou dříve, než rozhodlo o námitkách jiného potenciálního dodavatele, italské společnosti Leonardo.
Proto Kverulant v lednu 2023 požádal ministryni obrany Janu Černochovou o vysvětlení a nápravu: „Je zjevné, že nákup byl několikrát předražen oproti běžným cenám. Vysvětlete, jak je to možné a uveďte, kdo byl za realizaci tohoto nákupu potrestán. Bylo iniciováno vyšetřování? Jaký byl výsledek?“    Kancelář ministryně obrany mu dopisem z 16. února 2023 na tuto otázku odpověděla  jedinou větou: „Ministerstvo nesdílí Váš osobní názor, a proto neuplatňuje žádný z Vámi předpokládaných postupů.“
Navýšení ceny na 1,5 miliardy
Nejenže Koudelka nebyl z ministerstva obrany s ostudou propuštěn, ale již za působení nové ministryně Černochové byl  v dubnu 2022 k původní miliardové rámcové smlouvě připojen dodatek, který navýšil cenu . Nově ministerstvo a tedy daňoví poplatníci zaplatí 1,464 miliardy korun. Pod dodatkem je opět podepsán Koudelka.
Kverulant je přesvědčen, že tímto navýšením ceny byl porušen zákon o zadávání veřejných zakázek. V principu totiž není možné uzavřít smlouvu a tu pak jen dodatky bez limitu podstatně rozšiřovat. A navýšení ceny z 1,126 miliardy na 1,454 miliardy takovým rozšířením bezpochyby je. Proto Kverulant podal podmět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Kolik kulometů navíc na základě výše uvedeného dodatku ministerstvo dostane, a jestli vůbec nějaké, není jasné. Obrana Kverulantovi odmítla sdělit informace o počtech kulometů a jejich cenách a 16. února 2023 o tom vydala rozhodnutí . Překupník, který kulomety dodává, si to prý nepřeje.
Kverulant se s tímto ignorováním zákona o veřejném přístupu k informacím odmítá smířit a proti neposkytnutí informací podal odvolání a nebude-li mu vyhověno, bude se soudit.
Pouze kosmetická změna
V polovině prosince 2022 uplynul jeden rok od jmenování vlády Petra Fialy (ODS) složené ze zástupců dvou koalic politických stran a hnutí: ODS, TOP 09, KDU-ČSL a Piráti, STAN. Politici reprezentující tuto vládní koalici během kampaně před sněmovními volbami 2021 deklarovali „Změnu“, která měla přinést řešení související mimo jiné se střetem zájmů expremiéra Andreje Babiše (ANO) a prohlubující se privatizací veřejného zájmu ze strany hnutí ANO. Zdá se však, že minimálně na Ministerstvu obrany jede vše ve starých kolejích a prostřednictvím obrovských zbrojních zakázek dál pokračuje masivní rozkrádání veřejných financí.  Svědčí o tom i  reakce úřadu Jany Černochové na Kverulantova zjištění  , kterou lze s trochou nadsázky shrnout takto: „Žádné kulomety jsme nekupovali a ta částka také nesedí.“
Prosba o podporu
Zkorumpované politiky a rozežrané úředníky je třeba kontrolovat neustále a to Kverulant dělá už od roku 2009. Podpořte ho v tom jakkoliv malým, alespoň symbolickým darem.
Za Kverulantův tým Vojtěch Razima
P.S. Podpořte nás, ať můžeme pokračovat


Nejčtenější za týden